Tipurile, funcțiile și caracteristicile lipidelor
Funcțiile lipidelor sunt importante, deoarece acestea ne influențează sănătatea generală. Nu numai că reprezintă rezerva energetică a organismului, ci intervin și în alte procese esențiale, cum ar fi transportul nutrienților și reglarea temperaturii corpului, printre altele. În acest articol, vom discuta despre tipurile, funcțiile și caracteristicile lipidelor.
Aceste substanțe sunt diverse și provin din mai multe surse. De fapt, sunt cunoscute pentru rolul pe care îl joacă atunci când vine vorba de hrănirea ființelor vii. Lipidele sunt esențiale pentru asimilarea vitaminelor și pentru funcționarea optimă a metabolismului.
Deci, ce sunt mai exact lipidele? Care este funcția lor? Este posibil să fi auzit de ele în contextul sănătății și al nutriției. Mai jos, îți vom oferi o serie de informații importante, care te vor ajuta să înțelegi rolul acestora.
Care sunt caracteristicile lipidelor?
Lipidele sunt un grup de molecule biologice care intervin în procesele relevante ale corpului. Mai exact, acestea fac parte din membrana celulară și sunt baza pentru producerea hormonilor. Mai presus de toate, lipidele sunt responsabile de stocarea energiei.
În plus, sunt compuse din carbon și hidrogen și conțin sulf, azot și fosfor într-o măsură mai mică. Principala lor caracteristică este faptul că sunt insolubile în apă și reprezintă una dintre principalele rezerve de energie ale corpului.
Termenul „lipide” este adesea folosit pentru a face referire la „grăsime”, dar nu toate lipidele sunt grăsimi. În schimb, toate grăsimile sunt lipide. Așadar, există mai multe tipuri de lipide și acestea sunt clasificate în funcție de proprietățile și funcțiile lor fizice.
Tipuri de lipide
După cum afirmă un articol publicat în jurnalul științific Biochimica et Biophysica Acta, termenul „lipide” grupează diferiți compuși cu funcții biologice relevante. Prin urmare, este important să înțelegem clasificarea atunci când vorbim despre aceste substanțe. Ce tipuri de lipide există?
Fosfolipide
Acestea sunt alcătuite din lanțuri de acizi grași, fosfat și glicerol. Ele formează structuri hidrofobe, ceea ce înseamnă că resping apa. Cea mai importantă funcție a acestora este formarea membranelor celulare.
Mai mult, fosfolipidele sunt implicate și în digestia altor grăsimi din intestinul subțire. Corpul este capabil să genereze singur toate fosfolipidele de care are nevoie.
Colesterol
Aceasta este o moleculă esențială a corpului. Spre deosebire de ceea ce mulți oameni cred, colesterolul nu este întotdeauna rău și face parte din membranele celulare. În plus, este precursorul a diferite substanțe, cum ar fi anumite vitamine și hormoni, precum steroizii.
Așadar, o anumită cantitate de colesterol este esențială pentru ca organismul să funcționeze corect. Cu toate acestea, prea mult colesterol poate duce la acumularea sa în vasele de sânge. Aceasta ar putea fi o problemă, deoarece există un risc mai mare de atacuri de cord sau probleme ischemice atunci când vasele se înfundă.
Citește mai mult:
Glicolipide
Aceste lipide conțin și molecule de zahăr în structura lor. Cea mai importantă funcție a acestora are legătură cu sistemul imunitar. Glicolipidele se găsesc în exteriorul membranei celulare și funcționează ca un semnal pentru aceasta.
Trigliceride
Acestea sunt alcătuite din grăsimi și alcool. Mai exact, acestea sunt moleculele în care se transformă excesul de energie sau zaharurile din corp. Mai exact, sunt rezerve de energie.
Ca și în cazul colesterolului, excesul de trigliceride tinde să se acumuleze în vasele de sânge și în restul corpului. Acesta este motivul pentru care nivelurile ridicate ar putea duce la probleme de sănătate.
Steroizi
Aceștia sunt molecule formate din colesterol și hormoni. Câteva exemple sunt testosteronul și estrogenul. Steroizii au nevoie de colesterol pentru a fi sintetizați în organism. Ei îndeplinesc funcții de reglare și activare.
Care este funcția lipidelor în organism?
În funcție de tipul lor, lipidele îndeplinesc numeroase funcții esențiale ale corpului. Potrivit unui articol apărut în Molecular Biology of the Cell, aceste funcții sunt structurale sau de semnalizare. Vom detalia mai jos câteva dintre cele mai importante.
Rezervă de energie
Funcția principală a acestei substanțe este cea de rezervă de energie a corpului. Un gram de grăsime poate furniza 9 kilocalorii organismului. Atunci când o persoană consumă un exces de zaharuri, acestea sunt stocate sub formă de depozite de grăsime. Aceste depozite vor fi utilizate atunci când lipsesc alte surse de energie, cum ar fi carbohidrații.
Formarea structurilor
Unele lipide formează structuri importante în organism. Membranele celulare sunt cel mai important exemplu. Acestea sunt alcătuite dintr-un anumit tip de lipide; la rândul lor, ele sunt esențiale pentru modelarea și protejarea celulei.
Comunicarea celulară
Celulele comunică între ele prin diferite substanțe care funcționează ca semnalizatoare, cum ar fi vitaminele, hormonii și glicolipidele. Funcția lor este de a regla diferite secreții și răspunsuri ale corpului.
Transportul
Există lipide care funcționează ca transportoare pentru alte substanțe în corp, cum ar fi nutrienții. În general, această funcție este îndeplinită alături de acizii biliari și lipoproteinele.
Reglarea termică
Depunerile de grăsime care se acumulează sub piele și în jurul organelor acționează ca protectori împotriva frigului. Grăsimea captează căldura și menține corpul cald.
Citește mai mult:
Note finale despre caracteristicile lipidelor
Tipurile, caracteristicile și funcțiile lipidelor sunt variate și complexe, deși, în general, acești compuși organici sunt esențiali pentru viață. De asemenea, într-o anumită măsură, lipidele sunt decisive pentru buna funcționare a corpului. Totuși, unele dintre ele sunt dăunătoare atunci când se acumulează în exces.
După cum poți vedea, trebuie să adopți și să menții obiceiuri de viață sănătoase, mai ales când vine vorba de mâncare. De asemenea, mergi la medic în mod regulat pentru a-ți verifica starea de sănătate. Trebuie să urmezi un tratament medicamentos dacă nivelurile lipidelor în organism sunt anormale.
Sperăm că ți-a plăcut acest articol!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ahmed S, Shah P, Ahmed O. Biochemistry, Lipids. [Updated 2020 May 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525952/
- National Research Council (US) Committee on Diet and Health. Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. Washington (DC): National Academies Press (US); 1989. 7, Fats and Other Lipids. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218759/
-
Huff T, Boyd B, Jialal I. Physiology, Cholesterol. [Updated 2020 Apr 15]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470561/
- Serrano Maddelainne H, Calle R, Valeria V. LIPIDOS: CARACTERISTICAS PRINCIPALES Y SU METABOLISMO.
-
Basdevant A. Steroids and lipid metabolism: mechanism of action. Int J Fertil. 1992;37 Suppl 2:93-97.
- Küllenberg D, Taylor LA, Schneider M, Massing U. Health effects of dietary phospholipids. Lipids Health Dis. 2012;11:3. Published 2012 Jan 5. doi:10.1186/1476-511X-11-3
- Muro E, Atilla-Gokcumen GE, Eggert US. Lipids in cell biology: how can we understand them better?. Mol Biol Cell. 2014;25(12):1819-1823. doi:10.1091/mbc.E13-09-0516
- Berg JM, Tymoczko JL, Stryer L. Biochemistry. 5th edition. New York: W H Freeman; 2002. Chapter 12, Lipids and Cell Membranes. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21199/
- Sunshine H, Iruela-Arispe ML. Membrane lipids and cell signaling. Curr Opin Lipidol. 2017;28(5):408-413. doi:10.1097/MOL.0000000000000443
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.