Ce este lecitina și care sunt utilizările sale? - Doza de Sănătate
 

Ce este lecitina și care sunt utilizările sale?

În mod obișnuit asociată cu suplimentele din soia, lecitina este un termen generic care se referă la un grup amplu de substanțe grase. Printre altele, este folosită ca ingredient în industria cosmetică și alimentară.
Ce este lecitina și care sunt utilizările sale?
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Te-ai întrebat vreodată ce este lecitina? Lecitina este un tip de grăsime care se găsește în unele țesuturi ale corpului și în unele plante. Din punct de vedere chimic, este compusă din fosfolipide, acid fosforic, colină și glicerol, plus unul sau doi acizi grași.

Ce este lecitina?

Deși numele său te-ar putea duce cu gândul la suplimentele alimentare, lecitina este o substanță naturală. Face parte din țesuturile noastre, țesuturile altor animale și anumite plante. De fapt, este o substanță pe care o producem în mod regulat ca urmare a proceselor digestive normale.

Lecitina a fost izolată pentru prima dată în 1850 din gălbenușul de ou. Interesant este faptul că numele său derivă din termenul grecesc folosit pentru ou: lekhitos. Cu toate acestea, o putem obține din mai multe surse, printre care se remarcă următoarele:

Care sunt utilizările lecitinei?

Acum că am stabilit ce este lecitina, vom discuta despre modurile în care aceasta este utilizată.

Lecitina are numeroase utilizări într-o mare varietate de domenii. Este utilizată în industria alimentară și farmaceutică pentru a produce alimente și produse cosmetice. De asemenea, o poți lua ca supliment sau o poți folosi acasă pentru a găti produse de patiserie naturale și alte feluri de mâncare.

Lecitina ca supliment alimentar

Ce este lecitina ca supliment alimentar

Una dintre cele mai răspândite utilizări ale lecitinei este ca supliment alimentar. În acest caz, cea mai obișnuită formulă provine din soia, pe care o poți găsi sub formă de granule sau capsule uleioase. De asemenea, poate fi obținută din semințe de floarea soarelui sau gălbenuș de ou.

Lecitina are o compoziție nutrițională și o serie de caracteristici care îi conferă numeroase beneficii pentru sănătate. Mai jos, am alcătuit o listă cu unele dintre acestea:

  • Una dintre cele mai cunoscute utilizări și cea pentru care oamenii folosesc cel mai frecvent suplimentele de lecitină este controlul colesterolului din sânge: lecitina poate reduce nivelul colesterolului LDL și poate crește nivelul colesterolului HDL.
  • Ajutor digestiv la persoanele cu colită ulcerativă. Fiind bogată în fosfatidilcolină, hrănește stratul mucos al intestinului. Cercetătorii au observat îmbunătățiri ale proceselor digestive la pacienții care au mucoasa intestinală delicată.
  • În timpul alăptării, lecitina poate fi utilizată pentru a preveni problemele recurente ale canalelor mamare, dar nu pentru a le trata. Fundația Canadiană pentru Alăptare recomandă utilizarea lecitinei. Laptele devine mai emulsionat și este mai puțin probabilă înfundarea canalelor mamare.
  • Îmbunătățește funcțiile cognitive datorită colinei, care joacă un rol important în dezvoltarea creierului. Poate ajuta la îmbunătățirea memoriei.
  • Posibile beneficii în timpul menopauzei evidențiate într-un studiu recent publicat în Nutrition Journal. Lecitina a determinat o reducere a oboselii și o creștere a energiei la un grup de femei aflate la menopauză. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe cercetări pentru a verifica aceste afirmații.

Utilizarea lecitinei ca ingredient alimentar

Lecitinele, indiferent de originea lor, au proprietăți emulsionante. Aceasta înseamnă că sunt capabile să unească două lichide care altfel nu s-ar amesteca bine (de exemplu, ulei și apă). Produsele alimentare procesate capătă un aspect neted și omogen după adăugarea lecitinei.

Este normal să găsești emulgatori în produse precum următoarele:

  • Produse coapte, cum ar fi prăjiturile, produsele de patiserie sau pâinea – pentru a le împiedica să se usuce sau să râncezească rapid. De asemenea, emulgatorii extind durata de valabilitate și conferă acestor produse o textură mai moale și mai delicată.
  • Înghețată: se topește mai lent si are o textură mai fină.
  • Brânzeturi procesate: permite ca partea lichidă care este adăugată, în general apă, să se lege bine de partea solidă.
Uniunea Europeană a aprobat lecitina ca aditiv alimentar în conformitate cu regulamentul CE 1333/2008. Pe listele de ingrediente, o poți găsi cu numărul E322.

Beneficii pentru piele

Proprietatea emulsionantă a lecitinelor este utilă și în industria cosmetică. Datorită acestui fapt, este un ingredient în multe creme. Lecitina permite producătorilor să obțină o textură netedă și omogenă.

Mai mult, lecitina este bogată în antioxidanți, fosfor și vitaminele E și A. Prin urmare, este ideală pentru a menține pielea hidratată și flexibilă. Poate restabili hidratarea pielii și o lasă netedă, reducând descuamarea și oferind flexibilitate.

Ce este lecitina adăugată în cosmetice

Riscuri și contraindicații ale lecitinei

Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) și Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră lecitina un ingredient sau un aditiv sigur, atât în ​​produsele alimentare, cât și în produsele cosmetice. În plus, autorizează utilizarea acesteia fără a stabili cantități maxime.

Principalele riscuri ale lecitinelor sunt legate de persoanele cu alergie la ouă sau soia. Dacă urmează să iei suplimente de lecitină, ar trebui să afli de unde provine substanța. De asemenea, ar trebui să citești etichetele tuturor produselor fabricate, deoarece, așa cum am văzut deja, lecitina este un ingredient în multe dintre ele.

Ca supliment, se pare că nu are alte riscuri sau contraindicații dacă respecți dozele indicate. Îți recomandăm întotdeauna să obții nutrienții din alimente și să consulți un specialist înainte de a lua orice supliment, mai ales dacă ai o boală sau iei anumite medicamente.

Lecitina nu este doar un supliment pentru colesterol

Deși aceasta este probabil una dintre cele mai cunoscute proprietăți ale sale, atunci când iei lecitina ca supliment, obții numeroase beneficii pentru sănătate.

În plus, lecitina se remarcă prin capacitatea sa ridicată de emulsionare a substanțelor apoase și uleioase, dând naștere unor produse mai omogene și mai fine. Datorită acestui fapt, este un ingredient foarte comun, atât în ​​alimente, cât și în produse cosmetice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bethseda. Drugs and Lactation Database (LactMed). National Library of Medicine. 2006.
  • Coreyann P, t al. The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort. American Journal of Clinical Nutrition. Diciembre 2011. 94(6):1584-1591.
  • EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed (FEEDAP).Safety and efficacy of lecithins for all animal species. EFSA Journal.  Agosto 2016.
  • Hirose A, et al. Effect of soy lecithin on fatigue and menopausal symptoms in middle-aged women: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutritional Journal. Enero 2018. 17:4.
  • Mortensen A, et al.  Re‐evaluation of lecithins (E 322) as a food additive. EFSA Journal. Abril 2017.
  • Reglamento (CE) n o 1333/2008 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 16 de diciembre de 2008 , sobre aditivos alimentarios (Texto pertinente a efectos del EEE).
  • Stremmel W, et al. Phosphatidylcholine (lecithin) and the mucus layer: Evidence of therapeutic efficacy in ulcerative colitis?. Digestive Diseases. 2010. 28(3):490-6.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.