Logo image
Logo image

Tot ce trebuie să știi despre injecția contraceptivă

3 minute
Injecția contraceptivă constituie o metodă foarte eficientă pentru a preveni sarcina. Rata sa de succes este de 99%, însă doar atunci când este aplicată în timp util. În articolul de azi, îți prezentăm câteva informații esențiale despre aceasta.
Tot ce trebuie să știi despre injecția contraceptivă
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Injecția contraceptivă constă în administrarea unei substanțe în braț sau fesă prin intermediul unei seringi pentru a preveni temporar sarcina. Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode contraceptive pentru femei. Se estimează că doar 1 din 100 de femei care folosesc injecția contraceptivă în mod corect rămâne însărcinată.

În funcție de componentele substanței administrate, efectele injecției contraceptive pot persista între una și trei luni. Injecțiile lunare sunt recomandate femeilor tinere, deoarece tind să conțină doze mai mici de hormoni.

Injecțiile contraceptive protejează femeile pentru aproximativ 33 de zile de la data administrării. De îndată ce s-a scurs acest interval de timp, sarcina devine din nou posibilă. Așadar, pacientele ar trebui să-și programeze o injecție în aceeași zi a fiecărei luni.

Alte tipuri de injecții contraceptive persistă mai mult timp. Mai jos, îți vom prezenta tot ceea ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.

Citește și:

7 informații despre prezervativul feminin

Cum funcționează injecția contraceptivă?

Injecțiile contraceptive conțin hormoni asemănători celor sintetizați în corpul femeilor – mai exact, cei care inhibă ovulația. Sunt cunoscute sub diverse denumiri, cum ar fi „Depo-Provera”, „injecții Depo”, „injecții contraceptive” sau „acetat de medroxiprogesteron”.

Așa cum am menționat anterior, injecțiile contraceptive inhibă ovulația. Majoritatea conțin hormonul progestin, dar multe prezintă combinații de progestin și estrogen. Injecțiile din prima categorie oferă protecție pentru 2-3 luni, pe când cele din categoria a doua trebuie repetate lunar.

Progestinul previne sarcina prin inhibarea ovulației. Sarcina nu poate avea loc dacă nu există niciun ovul în trompele uterine.  Totodată, acest hormon provoacă îngroșarea mucoasei, îngreunând circulația spermatozoizilor.

Avantajele și dezavantajele injecției contraceptive

Some figure
Înainte de a opta pentru injecția contraceptivă, este important să-i evaluezi avantajele și dezavantajele.

Asemenea oricărei alt tratament medicamentos, injecția contraceptivă prezintă avantaje și dezavantaje. Fiecare pacientă trebuie să decidă dacă merită sau nu să folosească această metodă de a preveni sarcina.

În ceea ce privește avantajele injecției contraceptive, aceasta iese în evidență datorită eficienței sale. Rata sa de eșec este sub 1% și, în plus, nu afectează în niciun fel actul sexual. Totodată, injecția contraceptivă ar putea ameliora acneea și simptomele premenstruale.

Ar putea să te intereseze:

Abacavir: tratament pentru HIV și efecte secundare

Femeile care optează pentru injecția contraceptivă nu trebuie s-o facă decât cel mult o dată pe lună, drept pentru care această metodă este discretă și sigură. Însă reține că ea nu oferă protecție împotriva HIV-ului și altor boli venerice. Medicii nu recomandă injecția contraceptivă femeilor care alăptează și celor cărora nu le plac injecțiile.

Multe persoane au impresia că injecția contraceptivă poate cauza infertilitate și că adolescentele nu ar trebui s-o folosească, dar acestea sunt doar mituri. Femeile care fac injecții contraceptive își vor recupera abilitatea de a se reproduce de îndată ce întrerup tratamentul.

Posibilele efecte secundare ale injecției contraceptive

Some figure

Când vine vorba de a folosi acest tip de injecție, există anumite riscuri pe care trebuie să le analizezi în prealabil.

Unele paciente raportează episoade de greață și menstruații neregulate. Aceste reacții sunt cauzate de hormonii din componența injecției, care pot altera modul în care organismul funcționează. Injecțiile contraceptive au fost asociate și unui ușor câștig în greutate la femeile care le folosesc regulat.

Te sfătuim să consulți un medic înainte de a utiliza injecția contraceptivă. Acesta te va putea sfătui, astfel încât să alegi metoda cea mai potrivită pentru tine.

Concluzii

Injecțiile contraceptive le pot ajuta pe femeile care vor să evite sarcina. Rata lor de succes este de 99%, dar nu sunt la fel de eficiente ca ligatura tubară.

Trebuie însă să ții cont de faptul că această metodă contraceptivă nu oferă protecție împotriva bolilor venerice. Este indicat să folosești prezervative de fiecare dată când vrei să faci sex cu un partener nou.

Consultă un medic pentru a stabili ce metodă contraceptivă este potrivită pentru tine și urmează-i atent instrucțiunile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Roy, G. (2010). Injectable contraception. Seminars in Reproductive Medicine. https://doi.org/10.1055/s-0030-1248137
  • Zieman, M. (2014). Combined hormonal contraception. In Contraception for Adolescent and Young Adult Women. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-6579-9_4
  • Schivone, G., Dorflinger, L., & Halpern, V. (2016). Injectable contraception: Updates and innovation. Current Opinion in Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GCO.0000000000000329
  • Kaunitz, A. M. (2000). Injectable contraception: New and existing options. Obstetrics and Gynecology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0889-8545(05)70171-6
  • Berenson AB, Odom SD, Breitkopf CR, Rahman M. Physiologic and psychologic symptoms associated with use of injectable contraception and 20 microg oral contraceptive pills. Am J Obstet Gynecol. 2008;199(4):351.e1–351.e3512. doi:10.1016/j.ajog.2008.04.048
  • Dianat S, Fox E, Ahrens KA, et al. Side Effects and Health Benefits of Depot Medroxyprogesterone Acetate: A Systematic Review. Obstet Gynecol. 2019;133(2):332-341. doi:10.1097/AOG.0000000000003089

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.