Transpirațiile nocturne pot fi un simptom precoce al leucemiei?
 

Transpirațiile nocturne pot fi un simptom precoce al leucemiei?

Deși transpirațiile nocturne pot fi manifestarea diferitelor probleme de sănătate, este important să cunoaștem relația acestora cu neoplasmele sanguine, cum ar fi leucemia.
Transpirațiile nocturne pot fi un simptom precoce al leucemiei?
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto.

Ultima actualizare: 14 octombrie, 2022

Leucemia este un neoplasm al celulelor sanguine cu simptome inițiale nespecifice, cum ar fi transpirațiile nocturne. Diagnosticul timpuriu este esențial pentru un tratament de succes. Prin urmare, este de o importanță vitală să știm ce alte manifestări însoțesc această boală.

De asemenea, este relevant de menționat faptul că examinările de rutină oferă adesea primul indiciu al unei modificări hematologice la pacienții asimptomatici. Deci, leucemia este diagnosticată de multe ori întâmplător.

Ce sunt transpirațiile nocturne?

Definițiile variază în funcție de autor, dar majoritatea specialiștilor susțin că transpirațiile apar noaptea, în ciuda unui mediu răcoros. Trebuie excluse încăperile prea calde și slab ventilate, precum și folosirea de haine și pături foarte călduroase.

Pentru unii autori, transpirațiile nocturne includ doar acele cazuri în care pacientul trebuie să-și schimbe pijamaua și lenjeria de pat din cauza transpirației excesive. Alți specialiști clasifică simptomul ca ușor, moderat sau sever, în funcție de necesitatea de a schimba lenjeria de pat.

Nu există niciun consens cu privire la frecvența cu care apar transpirațiile nocturne.

Confirmarea simptomului

Primul pas presupune a determina dacă este un eveniment izolat sau frecvent. Pentru aceasta, puteți recurge la notarea datelor la care transpirațiile nocturne întrerup somnul. Menționați dacă a fost necesar să luați vreo măsură pentru a elimina senzația menționată.

Îmbunătățirea condițiilor de mediu este importantă pentru a verifica dacă simptomul nu este generat de un declanșator extern.

Bărbat afectat de transpirațiile nocturne
Este necesar să se stabilească dacă transpirațiile apar din cauza vremii sau nu au nicio legătură cu mediul.

De ce apar transpirațiile nocturne în leucemie?

În neoplasme, are loc o alterare a ciclului celular. Celulele tumorale se înmulțesc dezordonat. În leucemie, atât în varianta acută, cât și în cea cronică, există o creștere a diviziunii uneia sau mai multor linii celulare în măduva osoasă. Pentru a reuși acest lucru, se folosesc cantități mari de energie. Acest consum de energie produce reacții în care se eliberează căldură.

Transpirația este un mecanism de disipare a căldurii în exces. În cazul leucemiei, transpirația  apare ca răspuns la creșterea metabolismului celular.

Motivul pentru care transpirațiile predomină noaptea este puțin înțeles. Cu toate acestea, pare să fie legat de fluctuațiile de temperatură din timpul zilei, mai degrabă decât de un efect direct al neoplasmului în sine.

Ce alte simptome precoce are leucemia?

Deși transpirațiile nocturne pot fi o manifestare a leucemiei, acestea sunt mai frecvente în limfoame. De fapt, asocierea dintre pierderea în greutate, febră scăzută și transpirațiile nocturne este cunoscută sub denumirea de „simptom B”.

Aceste trei manifestări clinice pot însoți leucemia, alături de următoarele simptome:

  • Slăbiciune și oboseală
  • Prezența ganglionilor limfatici măriți
  • Senzație de plinătate gastrică din cauza splenomegaliei
  • Durere abdominală
  • Diaree

Transpirațiile nocturne în alte boli

Nu toate transpirațiile nocturne sunt sinonime cu neoplasmele. De aceea, investigarea simptomelor suplimentare permite stabilirea unui diagnostic corect.

Printre bolile care se manifestă prin transpirație nocturnă se numără următoarele:

  • HIV
  • Limfoame
  • Tuberculoză
  • Bruceloză
  • Endocardita bacteriană
  • Mononucleoză infecțioasă
  • Boala de reflux gastroesofagian
  • Insuficiență cardiacă congestivă
  • Diabet zaharat și hipoglicemie
  • Apnee în somn
  • Hipertiroidism
  • Feocromocitom
Medic care vorbește despre transpirațiile nocturne ca simptom al leucemiei
Prezența adenomegaliei sau a ganglionilor limfatici umflați cronic indică prezența unui neoplasm.

Alte afecțiuni asociate

Pe lângă lista de patologii din secțiunea anterioară, este important de menționat că utilizarea anumitor medicamente (antipiretice, antidepresive și antihipertensive) poate provoca transpirații nocturne. În mod similar, transpirațiile apar și la persoanele care abuzează de substanțe precum alcoolul sau heroina.

Transpirațiile nocturne sunt frecvente la femeile aflate la menopauză.

Cum știm dacă transpirațiile nocturne sunt un simptom al leucemiei?

Este esențial să se evalueze atât prezența transpirațiilor nocturne, cât și simptomele care le însoțesc, mai ales dacă există oboseală, slăbiciune sau pierdere în greutate.

În stadiile incipiente, multe dintre neoplasme provoacă simptome care pot trece neobservate. De aceea, în prezența așa-numitelor „simptome B” este necesar să mergeți la medic.

În evaluarea clinică, medicul va colecta toate informațiile legate de simptomele descrise de pacient. În plus, acesta pune întrebări specifice care îi oferă o idee generală despre ceea ce se întâmplă.

Medicul poate efectua un examen fizic amănunțit care include palparea lanțurilor ganglionare și palparea abdomenului. Dacă există suspiciunea unui neoplasm, cum ar fi leucemia, specialistul solicită analize suplimentare. Printre acestea se numără hematimetria sau hemograma, frotiul de sânge periferic și biopsia de măduvă osoasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
  • Kasper, D.; Fauci, A.; Hauser, S.; Longo, D.; Jameson, J.; Loscalzo, J.; Harrison Manual de Medicina Interna; Mc Graw Hill; Decimooctava Edición; 2013.
  • Viera, A.; Bond, M.; Yates, S.; Diagnosing Night Sweats; American Family Physician; 67 (5): 1019 – 1024; 2003.
  • Mold, J.; Holtzclaw, B.; McCarthy, L.; Night Sweats: A Systematic Review of the Literature; The Journal of the American Board of Family Medicine; 25 (6): 878 – 893; 2012.
  • Mold, J.; Mathew, M.; Belgore, S.; Dehaven, M.; Prevalence of Night Sweats in Primary Care Patients; The Journal of Family Practice; 51 (5): 452 – 456; 2002.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.