Logo image
Logo image

Tratamente pentru chisturile ovariene

4 minute
Chisturile ovariene pot necesita tratament dacă provoacă simptome sau prezintă risc de complicații. Vă explicăm care sunt opțiunile!
Tratamente pentru chisturile ovariene
Ultima actualizare: 17 martie, 2022

Principalele tratamente pentru chisturile ovariene fac parte din terapia pentru patologiile benigne ale sistemului reproducător feminin. Chistul este un sac plin cu lichid în interiorul unui organ sau pe suprafața acestuia. La ce tratamente pentru chisturile ovariene putem apela?

Majoritatea femeilor au chisturi ovariene la un moment dat în viață. Este o situație foarte frecventă care, doar la femeile aflate în postmenopauză, are o prevalență de circa 14%.

Adevărul este că aceste tumori pot dispărea de la sine sau pot progresa fără niciun disconfort. Cu toate acestea, în unele cazuri, acestea provoacă simptome severe.

Ce tipuri de chisturi ovariene există?

După cum tocmai am subliniat, chisturile ovariene sunt tumori benigne care apar în ovare. Conțin lichid. În general, acestea sunt împărțite în două categorii: chisturi funcționale și chisturi nefuncționale.

Chisturile funcționale sunt cele care apar dintr-un folicul ovarian. Foliculii sunt responsabili de eliberarea ovulului, precum și de secreția hormonilor. Atunci când un folicul nu eliberează ovulul și continuă să crească, poate ajunge să formeze un chist.

Majoritatea chisturilor sunt autolimitate și dispar de la sine după trei sau patru cicluri menstruale. De obicei, nu provoacă durere sau alt simptom.

Pe de altă parte, există chisturi în ovare care nu au legătură cu ciclul menstrual, care se încadrează în categoria chisturilor nefuncționale. Acestea sunt chistadenoame, endometrioame și dermoizi, printre altele. Sunt asociate cu un risc mai mare de complicații, așa că necesită tratament.

Citiți mai mult: Chisturile ovariene: detectare și prevenire

Some figure

Care sunt complicațiile chisturilor ovariene?

Tratamentele chisturilor ovariene se concentrează pe evitarea complicațiilor care pot pune viața femeii în pericol. De exemplu, ruperea leziunii poate duce la trecerea lichidului în cavitatea abdominală.

Acest lucru cauzează sângerări interne și dureri severe în abdomenul inferior. Riscul de rupere variază în funcție de mărimea tumorii.

Chisturile provoacă torsiune ovariană. Această complicație se manifestă prin greață, vărsături și durere. În plus, fluxul sanguin al ovarului este compromis, ca și cum s-ar fi produs o strangulare, ceea ce duce la moartea celulelor.

Ce tratamente pentru chisturile ovariene există?

Chisturile ovariene, la multe femei, sunt descoperite accidental în timpul unui examen ginecologic. Marea majoritate nu produc simptome, așa că o opțiune de tratament este monitorizarea periodică.

Cu alte cuvinte, atunci când aceste tumori nu provoacă daune, cel mai bine este să le monitorizați periodic. Vedeți dacă se modifică în dimensiune sau dacă apar noi simptome. Atunci când există riscuri de complicații sau simptome, există două tipuri de tratament.

Tratament medical

Contraceptivele hormonale sunt uneori recomandate pentru a trata chisturile ovariene sau pentru a preveni reapariția acestora. Ele inhibă ovulația, astfel încât să nu se formeze chisturi noi. Cu toate acestea, nu reduc dimensiunea celor care există deja.

Contraceptivele hormonale au multe efecte secundare. Un studiu publicat în Jurnalul Chilean de Obstetrică și Ginecologie a concluzionat că nu există o diferență substanțială între tratamentul cu contraceptive orale și monitorizarea periodică.

Tratament chirurgical

Când chisturile ovariene sunt mari sau cresc rapid, majoritatea medicilor aleg să le îndepărteze chirurgical. Poate fi vorba despre un proces carcinogen ascuns, așa că eliminarea acestuia este una dintre cele mai bune opțiuni.

Îndepărtarea se face folosind două tehnici: laparoscopie sau laparotomie. De asemenea, în funcție de natura chistului, poate fi necesar să fie îndepărtat întregul ovar. Când vine vorba de cancer, este indicată și îndepărtarea uterului și a trompelor uterine.

Laparoscopia se face atunci când chistul este mic. Se face o incizie minimă în abdomen prin care se introduce instrumentul necesar eliminării tumorii. Studiile științifice afirmă că, în timpul sarcinii, de exemplu, aceasta este cea mai bună alternativă.

Laparotomia este rezervată chisturilor mai mari. Este o tehnică care se face printr-o incizie mare în abdomen. Prin această intervenție chirurgicală, și restul organelor pot fi îndepărtate (în cazul unui proces cancerigen).

Recomandăm: Sfecla roșie și melasa: un remediu pentru chisturile ovariene

Some figure

Ce trebuie să reținem cu privire la tratamentul chisturilor ovariene

Chisturile ovariene sunt o patologie foarte frecventă. Majoritatea sunt inofensive și dispar de la sine. Totuși, în cazul în care produc simptome sau există riscul de complicații, este indicată tratarea acestora. De aceea, este important să consultați un medic ginecolog în caz de dureri abdominale inferioare sau de modificări ale sângerării menstruale.

Tratamentul trebuie întotdeauna ales de specialist. Printre opțiuni se numără contraceptivele, cu puține dovezi științifice, și tehnicile chirurgicale care oferă un rezultat mai bun.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Troncoso J, J. L., Ricci A, P., Albornoz V, J., & Mackenna I, A. (2009). MANEJO LAPAROSCÓPICO DE QUISTES OVÁRICOS COMPLICADOS O PERSISTENTES DURANTE EL EMBARAZO. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología, 74(5), 292–298. https://doi.org/10.4067/S0717-75262009000500005
  • Revisión sistemática de la literatura de punción-esclerosis de quistes y endornetriornas ováricos – Dialnet. (n.d.). Retrieved July 24, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3851788
  • Trastornos ováricos benignos – Dialnet. (n.d.). Retrieved July 24, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3053509
  • Briones-Landa, Carlos Humberto, et al. “Comparación del tratamiento laparoscópico vs laparotomía en teratomas ováricos.” Ginecol Obstet Mex 78.10 (2010): 527-532.
  • Hakoun, Abdullah M., et al. “Adnexal masses in pregnancy: An updated review.” Avicenna Journal of Medicine 7.4 (2017): 153.
  • Monar Castillo, William Germán. Quiste ovárico en mujeres postmenopaúsicas. BS thesis. Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias de la Salud-Carrera de Medicina, 2015.
  • González V, M., Goity F, C., & Kahn Ch, M. (2007). ¿SON ÚTILES LOS ANTICONCEPTIVOS ORALES EN EL TRATAMIENTO DE LOS QUISTES OVÁRICOS FUNCIONALES? Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología, 72(6), 402–406. https://doi.org/10.4067/S0717-75262007000600008
  • Agostinho, Lisa, et al. “Benign ovarian lesions with restricted diffusion.” Radiologia brasileira 52.2 (2019): 106-111.
  • Sánchez, Álvarez, and Aida de la Caridad. “Torsión de ovario.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 37.1 (2011): 117-124.
  • Fuentealba T, I. (2006). QUISTES OVARICOS EN RECIEN NACIDAS, NIÑAS Y ADOLESCENTES: ASPECTOS ULTRASONOGRAFICOS. Revista Chilena de Radiología, 12(1), 15–20. https://doi.org/10.4067/S0717-93082006000100006
  • Le Frère-Belda, M-A. “Clasificación histopatológica de los tumores ováricos.” EMC-Ginecología-Obstetricia 50.3 (2014): 1-24.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.