Tratamentele chisturilor mamare
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Chisturile la sâni, numite și chisturi mamare, sunt mici saci de lichid care se formează în țesutul mamar. Multe femei se pot speria, dar, în realitate, sunt adesea benigne și nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate. Care sunt tratamentele chisturilor mamare?
Apar pe unul sau ambii sâni și se simt ca un bob de strugure sau un balon plin cu apă, cu dimensiune și forme diferite. Sunt foarte frecvente la femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani. Ele pot apărea la orice vârstă deoarece sunt cauzate de diverși factori.
În prezent, există mai multe metode terapeutice care ajută la eliminarea lor, fie pentru că tind să crească în continuare, fie pentru că provoacă durere și inflamație.
Mai jos, vă împărtășim opțiunile de tratament care vă pot fi sugerate pentru eliminarea chisturilor mamare și alte date de interes.
De ce apar chisturile mamare?
Chisturile la sâni sunt cauzate de modificări benigne ale glandelor mamare. Acestea sunt adesea rezultatul unui blocaj al lobulilor sânilor, ceea ce duce la acumularea de lichide.
Potrivit experților Asociației Spaniole Împotriva Cancerului (AECC), „90% dintre nodulii femeilor tinere apar ca urmare a unei patologii benigne”. Cu toate acestea, este necesar un diagnostic adecvat.
Când vine vorba de cauzele chisturilor mamare, este important să luați în considerare ceea ce spun experții Clinicii Mayo :
„Experții nu cunosc cauza chisturilor mamare. Ele se pot manifesta ca urmare a modificărilor hormonale din timpul menstruației. Există dovezi ce arată că excesul de estrogen din organism, care stimulează țesutul mamar, poate contribui la dezvoltarea chisturilor mamare.”
Apariția chisturilor mamare a fost, de asemenea, asociată cu:
- Nutriția proastă
- Excesul de greutate și obezitatea
- Consumul excesiv de alcool și tutun
- Schimbările hormonale bruște înainte, în timpul sau după menopauză
Citiți mai mult: Simptome timpurii de cancer mamar
Simptomele chisturilor mamare
Chisturile se pot forma la unul sau la ambii sâni. Simptomele pot varia în funcție de stadiul în care sunt depistate. În general, acestea se manifestă prin:
- „Mingi” sau bulgări cu margini variate care se simt la atingere
- Durere în una sau mai multe zone ale sânilor
- Sensibilitate în zona nodulului mamar
- Secreții transparente sau gălbui din mamelon
Tratamentele chisturilor mamare
Vestea bună este că majoritatea chisturilor nu sunt cancerigene. De fapt, există chisturi atât de mici, încât sunt detectate doar printr-o mamografie sau ecografie mamară. Deși nu reprezintă o problemă majoră, medicul va prefera să le monitorizeze pentru a exclude complicațiile.
Dacă se observă că au tendința de a crește în dimensiune, tratamentele includ următoarele:
Golirea sacului hipodermic
Atunci când provoacă durere, dr. Mary Ann Kosir indică faptul că trebuie drenate și eliminate pentru a nu continua să provoace disconfort.
Dacă dimensiunea lor este suficient de mare, medicul poate interveni printr-o procedură de golire a sacului hipodermic, după cum explică experții de la Western Breast Services Alliance.
- Golirea este un tratament care poate fi inconfortabil, dar nu este dureros și durează câteva minute.
- După efectuarea acesteia, chisturile își reduc semnificativ volumul și chiar dispar.
- Dacă nodulii reapar, aceeași procedură poate fi făcută din nou.
Utilizarea hormonilor
Când chisturile sunt cauzate de anumite dezechilibre hormonale, se poate sugera consumul de pilule contraceptive sau alte tratamente hormonale similare pentru a preveni reapariția.
- În aceste cazuri, se evaluează posibilele efecte secundare și starea de sănătate a pacientei, deoarece nu este întotdeauna cea mai bună opțiune.
- De fapt, este un tratament care este recomandat doar femeilor cu chisturi destul de severe.
Chirurgia pentru îndepărtarea chisturilor mamare
Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea chisturilor mamare este necesară doar în cazurile atipice sau în cele care prezintă pericol. Această opțiune este luată în considerare dacă:
- Chistul provoacă disconfort și îngreunează viața de zi sau reapare lună de lună în ciuda drenajului.
- Nodulul conține sânge sau prezintă semne îngrijorătoare.
- Sunt detectate semne de malignitate.
Medicina naturistă
Proprietățile unor remedii naturale pot ajuta la calmarea senzației de greutate și durere care este legată de prezența chisturilor la nivelul sânilor. În plus, unele recomandări alimentare pot facilita eliminarea și prevenirea chisturilor.
Comprese calde sau reci
Aplicarea de comprese calde sau reci ajută la calmarea sensibilității sânilor. Acestea au un efect antiinflamator și analgezic care, în câteva minute, reduce disconfortul.
Citiți mai mult: 6 recomandări pentru prevenirea cancerului mamar
Infuzii
Potrivit credințelor populare, proprietățile diuretice și antiinflamatoare ale unor infuzii naturale pot ajuta la reducerea dimensiunii chisturilor.
Unele dintre infuziile recomandate sunt: mușețel, pătlagină, mentă, busuiocul cerbilor și coada-calului.
Alimentație
O dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în vitamina E și acizi grași omega 3, poate contribui la îmbunătățirea stării de sănătate atunci când suferiți de chisturi la sân.
Nu se recomanda consumul de produse ultraprocesate, sare (în cantități mari), produse rafinate, alimente cu conținut mare de grăsimi sau stimulente (cofeină).
Întrebări despre tratamentele chisturilor mamare? Discutați cu medicul
Aveți un nodul ciudat la sâni? Cel mai probabil, nu este ceva grav. Pentru a scăpa de îndoieli, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să consultați medicul.
Medicul va palpa sânii și ganglionii limfatici și în funcție de constatări și de istoricul medical va decide dacă este necesar să recomande analize suplimentare. Multe dintre ele sunt de rutină după o anumită vârstă și sunt de ajutor în stabilirea unui diagnostic.
Printre cele mai frecvente teste se numără mamografia, ecografia mamară, markerii tumorali și biopsia de sân. Aceasta din urmă constă în prelevarea unei mostre de țesut pentru a o studia în detaliu printr-un microscop.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Asociación Española Contra el Cáncer. Patología benigna del cáncer de mama.
- BARBERAN ZAMBRANO, G. J., & PALMA JARAMILLO, J. L. (2021). CÁNCER DE MAMA: PREVALENCIA, BIOMARCADORESTERAPIA BASADA EN NANOTECNOLOGÍA (Bachelor’s thesis, Jipijapa. UNESUM). Disponible en: http://repositorio.unesum.edu.ec/handle/53000/3143.
- Cirigliano M. D. Chamomile for use as anti-inflammatory, antispasmodic and sedative. Integrative Medicine. Septiembre 1999. 2: 100-104.
- Clínica Mayo. Quistes mamarios. Noviembre 2020.
- Kosir M. A. Quistes mamarios. Manual MSD. Septiembre 2020.
- Pulla, L. A. Á., Moreira, M. W. P., Silva, D. A. G., & García, E. D. M. (2021). Diagnóstico y tratamiento de los quistes mamarios. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento, 5(3), 306-315. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8056960.
- Vallejo, J. L. G., & Masats, M. M. (2020). Artículo Especial. Rol de la ecografía mamaria en la práctica ginecológica habitual. Disponible en: https://sego.es/documentos/progresos/v63-2020/n4/AE-ecografia-mamaria_V02.pdf.
- Western Breast Services Alliance. Quistes de seno. Department of Human Services through breast care. Noviembre 2003.
- Dixon JM, McDonald C, Elton RA, Miller WR. Risk of breast cancer in women with palpable breast cysts: a prospective study. Edinburgh Breast Group. Lancet. 1999 May 22;353(9166):1742-5. doi: 10.1016/s0140-6736(98)06408-3. PMID: 10347986.
- Boyle CA, Berkowitz GS, LiVolsi VA, Ort S, Merino MJ, White C, Kelsey JL. Caffeine consumption and fibrocystic breast disease: a case-control epidemiologic study. J Natl Cancer Inst. 1984 May;72(5):1015-9. PMID: 6585579.
- Mayo Clinic. Biopsia mamaria. (2021).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.