Logo image
Logo image

Tratamentul fasciitei necrozante: tot ce trebuie să știi

3 minute
Fasciita necrozantă este o problemă medicală foarte periculoasă pentru sănătate. Odată instalată, riscul de deces este mare dacă nu se acționează rapid și agresiv.
Tratamentul fasciitei necrozante: tot ce trebuie să știi
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 27 septembrie, 2022

Ceea ce cunoaștem sub denumirea de fasciită necrozantă are și alte denumiri, cum ar fi gangrena Fournier sau cangrena gazoasă. Reprezintă un tablou clinic extrem de letal, care pune în pericol sănătatea pacienților. Care este tratamentul fasciitei necrozante?

Fasciita necrozantă este o infecție a țesuturilor moi care ucide celulele pielii din stratul celular subcutanat și chiar din mușchi. Bacteriile care promovează această moarte celulară se mișcă cu viteză mare și îngreunează diagnosticul inițial.

Microorganismele pătrund în straturile profunde ale pielii printr-o rană sau o deschidere care poate fi minimă. Înăuntru, se înmulțesc în diverse moduri: unele produc toxine, iar altele mobilizează sistemul imunitar.

La pacienții cu fasciită necrozantă care sunt supuși unei intervenții chirurgicale, mortalitatea ajunge la peste 20%. Au fost înregistrate rate de mortalitate de 40%, ceea ce denotă letalitatea ridicată.

Este un caz rar în pediatrie. Grupurile expuse riscului sunt adulții cu boli cronice, precum diabetul și cancerul.

Descoperiți: Sindromul Ramsay Hunt (Herpes zoster oticus)

Simptomele fasciitei necrozante

Fasciita necrozantă progresează în tăcere la început, ceea ce poate întârzia diagnosticul și poate complica evoluția și prognosticul. Primele simptome sunt vagi.

Pacienții au febră, care poate fi atribuită altor cauze. Durerea în zona prin care a intrat bacteria este foarte puternică, dar nu apare imediat. Durerea devine evidentă atunci când moartea celulară este avansată.

Nervii din acea zonă devin inflamați și chiar mor. La autopsia pacienților decedați, s-a constatat tromboza vaselor mici din jurul infecției.

Sepsisul apare atunci când bacteriile sau toxinele lor ajung în sânge și se răspândesc în tot organismul. Odată ce patologia progresează spre sepsis, simptomele sunt cele de șoc:

  • Leșin
  • Pierderea conștienței
  • Ritm cardiac crescut
  • Hipotensiune arterială

Zona de piele cu fasciită necrozantă dezvoltă leziuni mai complexe. Unii pacienți au vânătăi și alții vezicule. Un semn clasic este crepitus – sunetul care se produce la palparea regiunii din cauza gazului pe care bacteriile îl creează sub țesutul dermic.

Some figure
O rană cutanată poate fi poarta de acces către fasciita necrozantă.

Dificultatea diagnosticului

Dacă fasciita necrozantă este detectată precoce, prognosticul se îmbunătățește. Acest lucru este dificil la început. În primele 5 zile de boală, simptomele sunt nespecifice, iar diagnosticul este complicat.

Nici în laborator nu există indicatori exacți. Parametrii inflamației, cum ar fi proteina C reactivă și globulele albe din sânge cresc. A fost dezvoltată o scală, numită LRINEC, care înregistrează valori biochimice pentru a îmbunătăți detectarea posibilei fasciite necrozante în curs.

Odată apărută suspiciunea, medicul solicită o hemocultură. Prin acest test, bacteriile care pot coloniza sângele pacientului sunt analizate pentru a afla dacă acestea sunt sau nu în proces de sepsis.

Studiile imagistice nu sunt foarte utile în diagnostic. Nici tomografia computerizată, nici ultrasunetele nu sunt exacte. Ambele metode complementare sunt nespecifice și rezultatele depind de priceperea operatorului.

Some figure
Bacteriile de pe piele pot trece în fluxul sanguin, provocând sepsis.

Tratamentul fasciitei necrozante

Această boală evoluează rapid. Echipa medicală trebuie să se miște rapid pentru a îmbunătăți șansa de supraviețuire a pacientului. Antibioticele și intervențiile chirurgicale sunt utilizate pentru tratamentul fasciitei necrozante, precum și pentru suportul vital dacă apare șocul.

Antibioticele vizează bacteriile din spatele acestei infecții grave ale pielii. Medicamentele cu spectru larg și cele combinate sunt prescrise pentru a ataca mai multe microorganisme simultan.

Abordarea chirurgicală este debridarea, adică deschiderea zonei infectate astfel încât oxigenul să intre și bacteriile anaerobe care trăiesc fără el să moară. Pe termen lung, va fi necesară o nouă intervenție chirurgicală plastică și reconstructivă pentru închiderea pielii.

Dacă există șoc din cauza sepsisului, pacientul va fi internat la terapie intensivă și va primi tratamentul necesar. În cazul insuficienței respiratorii, va fi conectat la un aparat special; dacă apare stopul cardiac, se va face stimulare cu medicamente.

Descoperiți: Legătura dintre eczemă și stres

Fasciita necrozantă nu este doar o boală a pielii

Fasciita necrozantă nu este o simplă celulită sau o dermatită temporară. Chiar și cu tratament în timp util, mulți pacienți mor din cauza virulenței infecției.

Dacă ai o leziune cutanată care nu se vindecă sau care nu evoluează așa cum trebuie spre o cicatrice, trebuie să consulți medicul, mai ales dacă este însoțită de febră și dureri profunde pe care nu le poți calma.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Navqi G, Malik S, Jan W. Necrotizing fasciitis of the lower extremity: a case report and current concept of diagnosis and management. Scand J Trauma Resusc Emerg Med 2009;17:28.
  • Ferrer Lozano, Yovanny, and Yanett Morejón Trofimova. “Escala LRINEC en la Fascitis necrosante.¿ Una herramienta diagnóstica útil?.” Revista Habanera de Ciencias Médicas 17.2 (2018): 236-243.
  • Sultan, Helen Yasmin, Adrian A. Boyle, and Nicholas Sheppard. “Necrotising fasciitis.” Bmj 345 (2012).
  • Ferrer Lozano, Yovanny, and Yanett Morejón Trofimova. “Fascitis necrosante. Actualización del tema.” MediSur 16.6 (2018): 920-929.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.