Trichomoniaza la femei: poate fi tratată cu remedii naturiste?
Trichomoniaza la femei poate fi tratată cu remedii naturiste? Având în vedere complexitatea acestei infecții cu transmitere sexuală, mulți oameni caută soluții pentru a elimina simptomele și a preveni probleme mai grave.
Cu toate acestea, abordarea medicală este esențială. Deși unele remedii pot oferi o oarecare ameliorare, pentru a face față parazitului care provoacă această patologie, este nevoie de medicamente pe bază de rețetă.
Tratamentul trichomoniazei la femei
Trichomoniaza este o infecție cu transmitere sexuală (BTS) cauzată de parazitul Trichomonas vaginalis. Poate afecta atât bărbații, cât și femeile, deși este mai frecventă la acestea din urmă. Transmiterea are loc prin contact genital în timpul sexului vaginal, anal sau oral.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că doar 30% din cazuri prezintă simptome. La femei, simptomele includ miros vaginal neplăcut, iritație, mâncărime și arsură în timpul urinării. În plus, scurgerile vaginale tind să devină albe, gălbui sau verzui.
Fără tratament, infecția provoacă inflamație genitală și crește riscul de a contracta alte BTS. În plus, în cazul femeilor însărcinate, poate duce la complicații precum greutatea mica la naștere sau nașterea prematură.
Din acest motiv, dacă aveți suspiciuni, trebuie să consultați un medic pentru a primi un diagnostic. Consultul medical constă în examinare fizică și teste de laborator.
Tratamentul impune administrarea orală a anumitor medicamente. Opțiunile sunt următoarele:
- Metronidazol
- Tinidazol
- Secnidazol
Medicamentele pot fi luate într-o singură doză (megadoze) sau în doze mici mai multe zile. Este necesar să finalizați întregul tratament pentru a elimina complet parazitul. În plus, partenerul sexual trebuie să primească și el tratament pentru a preveni reinfectarea.
Citiți mai mult: Igiena după sex: de ce să ții cont?
Trichomoniaza la femei: poate fi tratată cu remedii naturiste?
Există o serie de remedii naturiste care promit ameliorarea trichomoniazei la femei. Cu toate acestea, până în prezent, nu există dovezi științifice care să susțină siguranța și eficacitatea acestora. Singurul tratament eficient este administrarea medicamentelor prescrise de medic.
Cu toate acestea, există câteva remedii naturale care pot servi ca o completare pentru a minimiza simptomele infecției. Ele nu înlocuiesc abordarea medicală, dar dovezile anecdotice sugerează că pot ajuta la ameliorarea temporară a mâncărimii, a arsurilor și a inflamației.
Suc sau extract de rodie
În medicina tradițională, sucul sau extractul de rodie este unul dintre cele mai utilizate suplimente pentru combaterea diferitelor tipuri de infecții, în special trichomoniaza la femei. Ii sunt atribuite proprietăți antibiotice, antiparazitare și antiinflamatoare.
Un studiu in vitro și in vivo publicat de Jurnalul Societății Egiptene de Parazitologie a raportat faptul că extractul purificat de rodie are potențialul de a inhiba înmulțirea parazitului Trichomonas vaginalis. Acest efect a fost legat de conținutul său de polifenoli, acizi grași, steroli, terpenoizi și aminoacizi.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii. Însă, rodia este un remediu sigur și hrănitor pentru majoritatea oamenilor. Beți 2 până la 3 pahare de suc de rodie pe zi, timp de 1 săptămână.
Ceai negru
Ceaiul negru este unul dintre remediile populare în tratamentul trichomoniazei la femei. Este apreciat pentru conținutul său ridicat de compuși antioxidanți și antiinflamatori, care ajută la controlul infecției. Deși nu este un remediu definitiv, poate ajuta la oprirea înmulțirii paraziților.
În studiile distribuite de BMC Complementary Medicine and Therapies, extractul de ceai negru a ajutat la combaterea tulpinilor de Trichomonas vaginalis rezistente la metronidazol. În plus, nu a afectat echilibrul florei vaginale.
Efectul său a fost explicat prin conținutul de aflatvine, un polifenol antioxidant. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări.
Usturoi
Din cele mai vechi timpuri, usturoiul a fost folosit ca adjuvant pentru combaterea diferitelor tipuri de infecții. Usturoiul are proprietăți antibacteriene, antifungice și antiprotozoare. Un studiu comparativ a stabilit că poate ajuta la inhibarea dezvoltării parazitului Trichomonas vaginalis.
Cercetătorii au stabilit că un produs comercial pe bază de usturoi oprește motilitatea acestui microorganism. Din acest motiv, usturoiul are potențial terapeutic împotriva trichomoniazei.
În general, produsele pe bază de usturoi vin sub formă de tablete sau pastile. De obicei, sunt consumate de 2 sau 3 ori pe zi, cu 40 de minute înainte de fiecare masă principală.
Trichomoniaza la femei: remedii care nu sunt recomandate
Deși remediile de mai sus sunt sigure și bine tolerate, există alte opțiuni care nu sunt recomandate din cauza riscurilor pe care le implică. Este important să le menționăm, deoarece utilizarea lor tinde să ducă la complicații sau efecte nedorite.
Descoperiți: 14 boli aproape eliminate datorită vaccinurilor
Duș vaginal
Acest remediu combină apa cu alte lichide și substanțe, cum ar fi oțetul, sulfatul de zinc și uleiurile esențiale. Deși calmează pentru moment mâncărimea și arsurile, aplicarea sa are efecte secundare semnificative.
După cum arată un studiu publicat de Epidemiologic Reviews, dușul vaginal este asociat cu un risc crescut de boli inflamatorii pelvine, vaginoză bacteriană, boli cu transmitere sexuală, candidoză și probleme uterine. Prin urmare, este descurajat de ginecologi.
Iaurt cu culturi vii
Deși consumul de iaurt simplu cu culturi vii poate aduce beneficii sănătății prin promovarea echilibrului florei bacteriene, aplicarea acestuia în vagin poate duce la complicații. Unii susțin că probioticele ajută la echilibrarea florei vaginale. Cu toate acestea, nu există dovezi care să demonstreze acest lucru.
S-a stabilit că introducerea iaurtului în vagin poate fi contraproductivă. Acesta promovează infecțiile și mirosul neplăcut.
Trichomoniaza la femei: concluzii
În prezent, nu există suficiente dovezi științifice care să arate că remediile naturiste pot combate eficient trichomoniaza la femei. Deși extractul de rodie, ceaiul negru și usturoiul au efecte promițătoare, sunt necesare mai multe dovezi. Deocamdată, aceste remedii pot fi folosite într-o formă complementară.
Niciun preparat natural nu înlocuiește tratamentul medical. Este esențial să primiți doza adecvată de medicamente pentru a vă trata eficient și a preveni complicațiile. Dacă bănuiți că v-ați îmbolnăvit, consultați imediat medicul ginecolog.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bouchemal K, Bories C, Loiseau PM. Strategies for Prevention and Treatment of Trichomonas vaginalis Infections. Clin Microbiol Rev. 2017 Jul;30(3):811-825. doi: 10.1128/CMR.00109-16. PMID: 28539504; PMCID: PMC5475227.
- Centers for Disease Control and Prevention. STD facts – trichomoniasis.
- Schumann JA, Plasner S. Trichomoniasis. [Updated 2022 Jun 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534826/
- El-Sherbini, Gehad & Ibrahim, Khadra & Sherbiny, Eman & abdel hady, Nevein & Morsy, Tosson. (2010). Efficacy of Punica granatum extract on in vitro and in vivo control of Trichomonas vaginalis. Journal of the Egyptian Society of Parasitology. 40. 229-44.
- Noritake SM, Liu J, Kanetake S, Levin CE, Tam C, Cheng LW, Land KM, Friedman M. Phytochemical-rich foods inhibit the growth of pathogenic trichomonads. BMC Complement Altern Med. 2017 Sep 13;17(1):461. doi: 10.1186/s12906-017-1967-x. PMID: 28903731; PMCID: PMC5598040.
- Ibrahim AN. Comparison of in vitro activity of metronidazole and garlic-based product (Tomex®) on Trichomonas vaginalis. Parasitol Res. 2013 May;112(5):2063-7. doi: 10.1007/s00436-013-3367-6. Epub 2013 Mar 2. PMID: 23455944.
- Martino JL, Vermund SH. Vaginal douching: evidence for risks or benefits to women’s health. Epidemiol Rev. 2002;24(2):109-24. doi: 10.1093/epirev/mxf004. PMID: 12762087; PMCID: PMC2567125.
- Mei Z, Li D. The role of probiotics in vaginal health. Front Cell Infect Microbiol. 2022 Jul 28;12:963868. doi: 10.3389/fcimb.2022.963868. PMID: 35967876; PMCID: PMC9366906.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.