Uleiul esențial de neroli: utilizări, beneficii și contraindicații
 

Uleiul esențial de neroli: utilizări, beneficii și contraindicații

Uleiul esențial de neroli este un produs folosit pentru îngrijirea pielii și a sănătății. Care sunt principalele sale beneficii?
Uleiul esențial de neroli: utilizări, beneficii și contraindicații
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 26 decembrie, 2022

Uleiul esențial de neroli este un produs obținut prin distilarea cu abur a florilor albe, ceroase ale portocalului amar (Citrus aurantium). Este cunoscut și sub denumirea de „ulei de floare de portocal” și se caracterizează prin aroma sa florală blândă, cu note de citrice.

Datorită compoziției și proprietăților sale, este folosit atât în medicina naturistă, cât și în cosmetică. Este creditat cu potențial antiinflamator, analgezic, antimicrobian, anxiolitic și antioxidant.

Uleiul esențial de neroli: utilizări, beneficii

În medicina naturistă, uleiul esențial de neroli a fost folosit ca adjuvant împotriva inflamației, durerii, simptomelor menopauzei și afecțiunilor pielii. Efectele sale sunt în mare parte atribuite componentelor, printre care se remarcă următoarele:

  • Limonen (27,5%)
  • (E)-nerolidol (17,5%)
  • Alfa-terpineol (14%)
  • Acetat de alfa-terpinil (11,7%)
  • (E,E)-farnesol (8%)
Produsul este obținut din florile proaspete ale portocalului amar (Citrus aurantium), care trebuie recoltate manual fără a fi deteriorate. Prelucrarea lor trebuie făcută cât mai curând posibil, deoarece florile tind să-și piardă rapid uleiurile.

Deși unele studii științifice susțin anumite proprietăți, experții insistă asupra necesității mai multor date concludente. Din acest motiv, utilizarea acestui ulei trebuie să fie complementară.

Inflamație și durere

Uleiul esențial de neroli este folosit local ca aliat pentru a reduce inflamația și durerea. Se crede că poate reduce simptomele leziunilor musculare, tulburările articulare și durerile neuropatice.

Totuși, studiile existente au fost efectuate pe animale.

În cercetările pe șobolani raportate în Journal of Natural Medicines , acest ulei a ajutat la scăderea inflamației acute și cronice. Mai mult, a prezentat proprietăți analgezice prin reducerea sensibilității centrale și periferice la durere.

Un studiu distribuit în Journal of Agricultural and Food Chemistry a raportat că acest produs are este util împotriva bolilor asociate cu inflamația atunci când este utilizat ca aditiv alimentar.

Simptomele menopauzei

Într-un studiu controlat randomizat, raportat în Evidence Based Complementary Alternative Medicine , inhalarea uleiului esențial de neroli s-a dovedit a fi benefică pentru femeile aflate la menopauză.

Motivul? Ajută la reducerea intensității simptomelor precum dorința sexuală scăzută, hipertensiunea arterială și stresul. Conform celor observate, produsul ajută la echilibrarea concentrațiilor serice de cortizol și estrogen.

Femeie la menopauză

Ușurarea travaliului

Aromaterapia cu ulei esențial de neroli are beneficii dovedite la femeile aflate în travaliu. Într-un studiu distribuit în Iran Red Crescent Med, un grup de femei pe cale să nască a folosit un tifon îmbibat cu acest produs.

Compușii uleiului au ajutat la stimularea sistemului olfactiv și au fost de ajutor în scăderea anxietății în timpul nașterii. Cercetătorii au numit utilizarea acestui ulei o „intervenție simplă, ieftină, non-invazivă și eficientă”.

Sindromul premenstrual

Nu întâmplător această varietate de ulei esențial este clasificată drept „aliată a sănătății femeilor”. Literatura populară descrie utilizarea sa ca remediu pentru reducerea simptomelor sindromului premenstrual (durere și inflamație). Un mic studiu a raportat faptul că inhalarea uleiului esențial de neroli a ajutat la reducerea durerii și balonării cauzate de sindromul premenstrual.

Potențial anticonvulsivant

În medicina tradițională a unor țări asiatice, uleiul esențial de neroli este folosit ca anticonvulsivant natural. Aplicarea sa este asociată cu echilibrarea activității electrice a creierului și reducerea tremurăturilor.

Un studiu pe șobolani publicat în Natural Product Communications a arătat faptul că substanțele biologic active din uleiul esențial al florilor de C. aurantium (neroli) au activitate anticonvulsivantă.

Activitate antimicrobiană și antioxidantă

Compoziția chimică a uleiului esențial de neroli îi conferă calități antimicrobiene și antioxidante. În cercetările in vitro raportate în Jurnalul Pakistanez de Științe Biologice, acest produs a prezentat activitate antimicrobiană împotriva a șase tipuri de bacterii, în special împotriva speciei Pseudomonas aeruginosa.

A fost util și împotriva a două tipuri de drojdie și a trei ciuperci. S-a descoperit că are potențial antioxidant, având beneficii în cazul daunelor cauzate de stresul oxidativ.

Sănătatea și frumusețea pielii

O mare varietate de produse cosmetice conțin ulei esențial de neroli. Datorită conținutului său de flavonoide, vitamine, minerale și terpenoide, utilizarea locală este legată de protecția pielii și de prevenirea îmbătrânirii premature.

Flavonoidele au un efect fotoprotector. Odată asimilate, ele ajută la absorbția luminii ultraviolete și previn îmbătrânirea celulară.

Calitățile antimicrobiene și antifungice ale uleiului sunt legate de prevenirea acneei și a altor infecții ale pielii. Acesta hrănește pielea și favorizează procesul de vindecare.

Floare de portocal
Florile albe ale portocalului sunt materia primă pentru obținerea uleiului de neroli.

Siguranța și contraindicațiile uleiului esențial de neroli

De obicei, uleiul esențial de neroli este sigur și bine tolerat. Este folosit în aromaterapie, masaje și remedii topice. Aportul său direct nu este recomandat, deși industrial poate fi inclus în unele produse ca aditiv alimentar fără a prezenta niciun risc.

Cu toate acestea, pentru siguranță, acest produs nu trebuie folosit nediluat. Este necesar să-l combinați cu un ulei purtător (nucă de cocos, migdale, măsline, etc.) pentru a evita iritarea pielii. În plus, nu trebuie să aibă contact cu mucoasele.

Înainte de a aplica orice remediu topic cu ulei esențial de neroli, efectuați un test de toleranță pe zone precum antebrațul. Dacă nu există reacții negative după câteva ore, poate fi aplicat fără probleme.

Trebuie evitat în următoarele cazuri:

  • Copii mici
  • Leziuni cutanate deschise
  • Expunerea directă la soare sau solar

Aplicarea uleiului esențial de neroli

Uleiul esențial de neroli poate fi achiziționat din plafar. De obicei, se folosește în difuzoare de aromă sau se adaugă în apa de baie.

Ca agent calmant și relaxant, poate fi aplicat pe o bucată de vată sau pe o batistă. Apoi, aroma sa este inhalată. Pentru a-i spori efectul, poate fi combinat cu unul sau mai multe uleiuri esențiale, cum ar fi următoarele:

  • Muşeţel
  • Salvie
  • Tămâie
  • Mușcată
  • Ghimbir
  • Grapefruit
  • Iasomie
  • Ienupăr
  • Lavandă
  • Lămâie
  • Mandarină
  • Smirnă
  • Portocală
  • Palmarosa
  • Lemn de santal
  • Ylang-ylang.

Pentru masaje sau tratamente ale pielii, este necesară combinarea acestuia cu un ulei purtător. Se folosesc  5 picături la 20 ml de ulei.

Uleiul esențial de neroli: concluzie

Uleiul esențial de neroli este unul dintre cele trei tipuri de ulei care pot fi obținute din portocalul amar (Citrus aurantium). Florile sunt distilate cu aburi. Rezultatul este un produs bogat în antioxidanți, ideal pentru îngrijirea pielii și ameliorarea anumitor afecțiuni.

Deocamdată, studiile care susțin eficacitatea acestuia sunt limitate și au fost efectuate în mare parte pe animale și în laborator. Totuși, este un ingredient sigur care poate fi folosit ca supliment pentru a reduce durerea, anxietatea, acneea și inflamația, printre alte afecțiuni.

Uleiul esențial de neroli se găsește adesea în formula produselor cosmetice și a amestecurilor de plante care au rolul de a reduce stresul. Îndrăzniți să-l încercați?



  • Ammar AH, Bouajila J, Lebrihi A, Mathieu F, Romdhane M, Zagrouba F. Chemical composition and in vitro antimicrobial and antioxidant activities of Citrus aurantium l. flowers essential oil (Neroli oil). Pak J Biol Sci. 2012 Nov 1;15(21):1034-40. doi: 10.3923/pjbs.2012.1034.1040. PMID: 24163946.
  • Azanchi T, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Anticonvulsant activity of Citrus aurantium blossom essential oil (neroli): involvment of the GABAergic system. Nat Prod Commun. 2014 Nov;9(11):1615-8. PMID: 25532295.
  • Bonaccorsi I, Sciarrone D, Schipilliti L, Trozzi A, Fakhry HA, Dugo G. Composition of Egyptian nerolì oil. Nat Prod Commun. 2011 Jul;6(7):1009-14. PMID: 21834247.
  • Choi SY, Kang P, Lee HS, Seol GH. Effects of Inhalation of Essential Oil of Citrus aurantium L. var. amara on Menopausal Symptoms, Stress, and Estrogen in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:796518. doi: 10.1155/2014/796518. Epub 2014 Jun 12. PMID: 25024731; PMCID: PMC4082953.
  • Domaszewska-Szostek A, Puzianowska-Kuźnicka M, Kuryłowicz A. Flavonoids in Skin Senescence Prevention and Treatment. Int J Mol Sci. 2021 Jun 25;22(13):6814. doi: 10.3390/ijms22136814. PMID: 34201952; PMCID: PMC8267725.
  • Khodabakhsh P, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Analgesic and anti-inflammatory activities of Citrus aurantium L. blossoms essential oil (neroli): involvement of the nitric oxide/cyclic-guanosine monophosphate pathway. J Nat Med. 2015 Jul;69(3):324-31. doi: 10.1007/s11418-015-0896-6. Epub 2015 Mar 12. PMID: 25762161.
  • Namazi M, Amir Ali Akbari S, Mojab F, Talebi A, Alavi Majd H, Jannesari S. Aromatherapy with citrus aurantium oil and anxiety during the first stage of labor. Iran Red Crescent Med J. 2014 Jun;16(6):e18371. doi: 10.5812/ircmj.18371. Epub 2014 Jun 5. PMID: 25068058; PMCID: PMC4102991.
  • Shen CY, Jiang JG, Zhu W, Ou-Yang Q. Anti-inflammatory Effect of Essential Oil from Citrus aurantium L. var. amara Engl. J Agric Food Chem. 2017 Oct 4;65(39):8586-8594. doi: 10.1021/acs.jafc.7b02586. Epub 2017 Sep 25. PMID: 28906110.
  • Suntar I, Khan H, Patel S, Celano R, Rastrelli L. An Overview on Citrus aurantium L.: Its Functions as Food Ingredient and Therapeutic Agent. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018:7864269. doi: 10.1155/2018/7864269. PMID: 29854097; PMCID: PMC5954905.

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.