Un urolog renumit le recomandă bărbaților să urineze stând jos
 

Un urolog renumit le recomandă bărbaților să urineze stând jos

Confort, sănătate, igienă? Iată care sunt beneficiile și motivele din spatele recomandării unui urolog renumit, care le spune bărbaților să urineze stând jos!
Un urolog renumit le recomandă bărbaților să urineze stând jos
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 02 iunie, 2023

Când vine vorba de igiena personală, există anumite obiceiuri pe care bărbații le-au păstrat ani de zile. Unul dintre ele este să urineze din picioare. Cu toate acestea, Gerald Collins, un specialist în urologie la Spitalul Alexandra din Cheshire, Anglia, a declarat într-un interviu că bărbații trebuie să urineze stând jos.

De ce este recomandată această abordare? În acest articol, vom explora motivele din spatele sugestiei medicului și beneficiile pe care această practică le poate aduce sănătății bărbaților.

Este important să rețineți că trebuie să consultați medicul dacă aveți preocupări legate de sănătatea urinară.

Majoritatea bărbaților preferă să urineze stând în picioare

Recomandarea lui Collins este susținută de un raport YouGov cu privire la urinarea în cazul bărbaților. Pe baza unui sondaj la care au răspuns peste 7.000 de bărbați din 13 țări, compania de analiză a datelor a dezvăluit că majoritatea urinează stând în picioare.

Mai mult, 33% dintre britanici au spus că nu s-ar așeza niciodată, în timp ce doar 9% se așază întotdeauna să urineze. Bărbații din Mexic și Polonia și-au exprimat clar refuzul de a urina stând jos. În Mexic, de exemplu, doar 6% se așază întotdeauna ca să urineze, în timp ce 36% au spus că „nu ar face-o niciodată”.

Un alt fapt revelator este faptul că bărbații în vârstă refuză mai des să stea jos decât cei tineri. Aceștia consideră că este „mai masculin” să urineze stând în picioare.

Studiul a arătat că există diferențe culturale surprinzătoare. De exemplu, 40% dintre bărbații germani au spus că stau jos pentru a urina întotdeauna, comparativ cu 10% dintre americani și 5% dintre singaporezi.

De ce li se recomandă bărbaților să urineze stând jos?

După ce am explorat statisticile privind practicile urinare masculine din întreaga lume, este timpul să abordăm întrebarea fundamentală: de ce ar trebui bărbații să urineze stând jos? În secțiunea următoare, vom examina în detaliu motivele din spatele sugestiei medicului englez.

Poate ajuta la golirea eficientă a vezicii urinare

În timpul interviului pentru The Telegraph, Dr. Collins a explicat faptul că, atunci când bărbații stau jos, mușchii pelvieni sunt relaxați, ceea ce facilitează procesul de urinare.

Așezarea este și mai benefică pe măsură ce bărbații îmbătrânesc. Hiperplazia benignă de prostată (HBP) este caracterizată prin creșterea glandei și a țesutului înconjurător, ceea ce provoacă un blocaj în uretră și îngreunează urinarea. Creșterea nivelului unui produs specific de descompunere a testosteronului este responsabilă de înmulțirea celulelor, după cum a explicat medicul englez.

Hiperplazia benignă de prostată este mai frecventă pe măsură ce bărbații îmbătrânesc. Cei care suferă de această patologie sunt mai predispuși la complicații, cum ar fi pietrele la vezică și infecțiile tractului urinar.

După vârsta de 40 de ani, prostata poate crește în dimensiune.

Bărbații cu hiperplazie benignă de prostată se simt mai confortabil când urinează stând jos. Cercetătorii de la Universitatea Leiden din Olanda susțin că această poziție facilitează golirea completă și mai rapidă a vezicii urinare.

Este mai igienic

Al doilea motiv pentru care bărbații sunt încurajați să urineze stând jos este legat de igienă. Urinatul în picioare poate genera stropire, necesitând curățare suplimentară a băii.

Prin urinarea stând jos, șansa de stropire este minimizată, iar procesul este mai igienic. Acest lucru este foarte important în toaletele publice sau toaletele de familie.

Potrivit unui raport publicat de The Guardian, doi profesori americani de inginerie au efectuat cercetări asupra fenomenului splashback și au obținut rezultate șocante. Atunci când urina părăsește uretra, curge în flux; însă, la o distanță cuprinsă între 5 și 10 centimetri, începe să se despartă în picături. Acestea se ciocnesc unele de altele și se împrăștie departe de locul de origine.

De asemenea, dacă în toaletă există și fecale, picăturile pot conțin bacterii de tipul Escherichia coli. Acestea pot ajunge chiar și pe periuța de dinți!

O schimbare necesară

Deși urinatul în picioare este o practică obișnuită pentru mulți bărbați, este important ca aceștia să ia în considerare beneficiile urinării stând jos. Recomandarea urologului englez de a opta pentru această poziție poate ajuta la îmbunătățirea urinării.

Deși alegerea finală depinde de fiecare bărbat, beneficiile pentru sănătate merită luate în considerare. Nu uitați să consultați medicul pentru a primi sfaturi personalizate cu privire la orice problemă legată de sănătatea urinară!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.