Urina tulbure sau închisă la culoare: 11 cauze posibile și tratamentul lor
Urina este un lichid produs prin filtrarea sângelui la nivelul rinichilor. Variațiile caracteristicilor sale, cum ar fi culoarea, mirosul sau cantitatea, pot indica prezența unei patologii. Este important să cunoaștem aceste modificări, mai ales dacă urina devine închisă la culoare sau tulbure.
Culoarea normală a urinei poate varia de la galben deschis la limpede, precum apa. Acest ton este dat de prezența unui pigment numit urocrom și de concentrația acestuia.
Urina se poate închide la culoare din cauza multor factori, deshidratarea și alimentele consumate fiind cauzele cele mai frecvente. Cu toate acestea, și anumite boli pot provoca asemenea modificări.
1. Urina tulbure din cauza deshidratării
Deshidratarea este una dintre principalele cauze ale urinei tulburi. Este o alterare organică care apare atunci când organismul pierde mai multă apă decât consumă.
Dacă există deshidratare, rinichii vor absorbi mai multă apă pentru a se asigura că organismul funcționează corect. Acest lucru va face ca urina produsă să fie mai concentrată și, prin urmare, mai tulbure.
Copiii și adulții în vârstă sunt mai predispuși la deshidratare din cauza distribuției apei în corp. Pe lângă urina închisă la culoare, deshidratarea severă provoacă și alte simptome:
- Oboseală
- Ochi uscați
- Gură uscată
- Confuzie și amețeală
- Senzație de sete intensă
- Producție redusă de urină
Tratament
Din fericire, tratamentul pentru deshidratare este foarte simplu și presupune creșterea aportului de apă. Consumul de fructe precum pepenele verde poate ajuta la recuperarea nivelurilor de lichid vital.
Există cazuri severe de deshidratare în care oamenii nu pot tolera consumul de lichide pe cale orală. Este necesară spitalizarea și trebuie începută hidratarea intravenoasă până când starea generală se ameliorează.
Recomandăm: Dieta pentru deshidratare: în ce constă?
2. Dieta
O altă cauză comună a urinei tulburi este aportul anumitor alimente. Sfecla, morcovii, fructele de pădure și fasolea conțin pigmenți care modifică nuanța urinei.
Aportul mare de vitamina D și fosfor modifică nuanța urinei, făcând-o puțin mai tulbure, deoarece rinichii filtrează excesul acestor micronutrienți.
Tratament
În aceste cazuri, modificarea culorii urinei este tranzitorie, așa că este necesar să așteptați câteva ore pentru ca aceasta să-și revină culoarea obișnuită. Cea mai buna modalitate de a evita urina închisă la culoare este să nu consumați alimentele menționate și să reduceți consumul de carne și produse lactate (din cauza conținutului ridicat de fosfor).
3. Reținerea nevoii de a urina
Reținerea nevoii de a urina poate fi o altă cauză a urinei tulburi. Substanțele eliminate prin urină se acumulează în vezică, schimbând culoarea lichidului.
De parcă nu ar fi de ajuns, este unul dintre factorii predispozanți ai afecțiunilor tractului urinar, precum infecțiile, incontinența și pietrele la rinichi. Este un obicei care trebuie eliminat.
Tratament
Ca și în cazul dietei, nu există un tratament specific. Cel mai bine este să urinați ori de câte ori este nevoie, chiar și atunci când vezica urinară nu este plină.
4. Infecțiile tractului urinar
Infecțiile tractului urinar apar atunci când microorganismele patogene se înmulțesc în tractul urinar. Un studiu publicat în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie afirmă faptul că acestea sunt cele mai frecvente infecții în ambulatoriu, deși diagnosticul lor este complicat.
Una dintre principalele manifestări clinice ale infecțiilor tractului urinar este prezența urinei tulburi și urât mirositoare. Poate conține sânge, puroi sau celule albe.
Alte simptome comune ale acestei afecțiuni includ următoarele:
- Urină spumoasă
- Dificultate la urinare
- Durere sau arsură la urinare
- Febră în cele mai severe cazuri
- Nevoia frecventă de a merge la baie
- Durere la nivelul pelvisului, abdomenului inferior sau spatelui inferior
Tratament
Persoanele care prezintă simptome ale unei infecții ale tractului urinar ar trebui să se prezinte cât mai curând la specialist pentru a primi diagnosticul. Medicul va solicita mai multe teste și chiar o urocultură pentru a determina agentul cauzal.
Cele mai multe infecții ale tractului urinar răspund în mod adecvat la tratamentul cu antibiotice orale. Cu toate acestea, există cazuri grave în care administrarea medicamentelor intravenos este necesară înainte de începerea terapiei orale.
Recomandăm: Alimente care tratează infecțiile urinare
5. Sânge în urină
Prezența sângelui în urină poate genera o nuanță roșiatică sau maronie. Intensitatea culorii va depinde de cantitatea de sânge prezentă în lichid.
Cauzele apariției sângelui în urină pot fi foarte variate, de la infecții ale tractului urinar sau pietre la rinichi, la unele tipuri de cancer și consumul de medicamente precum warfarina. Sângele poate fi prezent și în timpul menstruației din cauza amestecării sângelui vaginal cu urina.
Tratament
Este o afecțiune destul de delicată, care necesită un consult imediat. Tratamentul va depinde de cauza care provoacă problema. Prin urmare, medicul va efectua mai multe teste și va căuta și alte simptome.
Infecțiile sunt tratate cu antibiotice în funcție de agentul cauzal. Pietrele la rinichi și cancerul vor necesita un tratament mai complex.
6. Pietrele la rinichi și urina tulbure
Pietrele la rinichi, cunoscute și sub denumirea de calculi renali, sunt o patologie comună care afectează 8 din 1.000 de adulți, potrivit unor statistici. Pietrele se dezvoltă din cauza acumulării de minerale în rinichi.
Urina poate deveni închisă la culoare sau tulbure pe măsură ce pietrele se mișcă, provocând leziuni hemoragice interne. În plus, ele predispun la apariția infecțiilor, așadar poate exista puroi în urină.
Manifestările clinice pot fi foarte evidente în cazurile severe și se caracterizează prin următoarele simptome:
- Dureri lombare care iradiază în zona inghinală, abdomen sau organele genitale
- Febră și frisoane
- Durere la urinare
- Urină murdară
- Greaţă
Tratament
Pietrele mici dispar singure, fără prea multe inconveniente. Utilizarea calmantelor va reduce durerea și disconfortul. Medicul poate folosi alte tehnici atunci când pietrele sunt de dimensiuni considerabile.
Unul dintre cele mai utilizate tratamente este terapia cu unde de șoc pentru a reduce dimensiunea pietrei și a favoriza ieșirea acesteia. Dacă acest lucru nu funcționează, este necesară îndepărtarea chirurgicală.
7. Infecții cu transmitere sexuală (BTS)
Unele infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea și chlamydia, pot provoca urina tulbure ca parte a simptomelor. Schimbarea culorii urinei apare din cauza producției crescute de globule albe.
Unul dintre principalele simptome ale infecțiilor cu transmitere sexuală este o scurgere neobișnuită din penis sau vagin. Secreția poate fi albă sau transparentă, în funcție de caz.
Alte manifestări clinice ale acestor infecții sunt următoarele:
- Arsuri la urinare
- Durere inexplicabilă la nivelul organelor genitale
- Disconfort în timpul actului sexual
- Erupții cutanate în zona intimă
- Mâncărime și arsuri la nivelul organelor genitale și pelvisului
- Mărirea ganglionilor limfatici pelvini
Tratament
Atât chlamydia, cât și gonoreea răspund foarte bine la tratamentul cu antibiotice. Medicamentele utilizate vor depinde de boala de bază.
8. Afecțiunile rinichilor
Multe dintre patologiile care afectează rinichii sunt capabile să genereze urină tulbure. Deoarece rinichii sunt responsabili de producerea acestui lichid rezidual, o modificare a funcționării lor va afecta excreția.
Glomerulonefrita, sindromul nefrotic și nefropatia diabetică sunt câteva dintre bolile renale care pot provoca acest simptom. Manifestările clinice care însoțesc aceste patologii pot fi foarte variate. Se remarcă următoarele:
- Sete intensă
- Pierdere în greutate
- Disconfort la urinare
- Infecții frecvente
- Urină murdară sau spumoasă
- Durere în partea de jos a spatelui.
- Scăderea producției de urină
Tratament
Dacă bănuiți că aveți o afecțiune a rinichilor, este esențial să consultați un nefrolog.
Doar specialistul va putea diagnostica patologia care provoacă alterarea și va începe tratamentul adecvat. În caz contrar, funcția rinichilor se poate agrava până la leziuni ireversibile.
Medicamentele utilizate vor depinde de afecțiune. Cu toate acestea, principalele opțiuni farmaceutice includ antibiotice, diuretice și corticosteroizi. De asemenea, bolile sistemice, precum diabetul sau lupusul, trebuie ținute sub control.
9. Problemele hepatice
Unele boli, precum ciroza sau hepatita, pot compromite funcția hepatică, făcând ca bilirubina să nu fie metabolizată corespunzător.
Bilirubina va fi filtrată de rinichi, dând urinei o culoare închisă sau neagră. Simptomele afecțiunilor hepatice sunt foarte variate. Unele dintre ele sunt următoarele:
- Scaune albe
- Febră și infecții acute
- Prezența grăsimii în scaun
- Balonare și disconfort abdominal
- Icter sau decolorare galbenă a pielii și a mucoaselor
- Durere în partea dreaptă sus a abdomenului
- Scăderea în greutate (în caz de boală cronică)
Tratament
Ca și în cazul problemelor renale, tratamentul va depinde de afecțiune. În acest sens, este esențial să consultați un medic specialist dacă prezentați simptomele descrise.
10. Vulvovaginita
Vulvovaginita este una dintre cele mai frecvente probleme ginecologice și poate fi cauza urinei tulburi. Reprezintă inflamația vulvei sau a vaginului din cauza unei infecții bacteriene, deși virușii și ciupercile sunt uneori agenții cauzali.
Urina închisă la culoare poate apărea din cauza prezenței celulelor albe (pentru a lupta împotriva infecției). Unele dintre simptome sunt:
- Secreții vaginale anormale
- Mâncărime în jurul vulvei
- Secreții vaginale neplăcute
- Durere la urinare
Tratament
Tratamentul vulvovaginitei va depinde de sursa infecției. În acest sens, este posibil să se utilizeze antibiotice, antifungice sau antivirale.
Afecțiunea poate apărea și din cauza expunerii la substanțe iritante, precum săpunurile sau balsamurile. Evitarea contactului cu agenții declanșatori este esențială.
11. Prostatita
Prostatita nu este altceva decât inflamația prostatei și ultima dintre cauzele urinei închise la culoare. De obicei, are la bază o infecție, care poate provoca sângerări care închid culoarea urinei.
Printre manifestările clinice se remarcă următoarele:
- Arsuri la urinare
- Durere abdominală
- Durere la ejaculare
- Nevoia frecventă de a urina
- Disconfort în partea inferioară a pelvisului
Tratament
Majoritatea cazurilor de prostatită tind să se amelioreze fără niciun tratament. Utilizarea antibioticelor poate fi necesară în infecții, la fel ca și aportul de antiinflamatoare în formele cronice ale bolii.
Urina tulbure: un simptom care nu trebuie să treacă neobservat
Există multiple cauze care generează apariția urinei tulburi sau închise la culoare. Cele mai frecvente sunt benigne și dispar de la sine. Cu toate acestea, în spatele simptomului pot exista afecțiuni grave, așa că este recomandat să consultați un specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bolenz, C., Schröppel, B., Eisenhardt, A., Schmitz-Dräger, B. J., & Grimm, M. O. (2018). The investigation of hematuria. Deutsches Ärzteblatt International, 115(48), 801. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6365675/
- Chu, C. M., & Lowder, J. L. (2018). Diagnosis and treatment of urinary tract infections across age groups. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 219(1), 40-51. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002937817328053
- Fontenelle, L. F., & Sarti, T. D. (2019). Kidney stones: treatment and prevention. American Family Physician, 99(8), 490-496. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2019/0415/p490.html
- Khan, F. U., Ihsan, A. U., Khan, H. U., Jana, R., Wazir, J., Khongorzul, P., … & Zhou, X. (2017). Comprehensive overview of prostatitis. Biomedicine & Pharmacotherapy, 94, 1064-1076. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332217319418
- Kitching, A. R., & Hutton, H. L. (2016). The players: cells involved in glomerular disease. Clinical Journal of the American Society of Nephrology, 11(9), 1664-1674. https://journals.lww.com/CJASN/fulltext/2016/09000/The_Players__Cells_Involved_in_Glomerular_Disease.20.aspx
- Miller, H. J. (2015). Dehydration in the older adult. Journal of Gerontological Nursing, 41(9), 8-13. https://journals.healio.com/doi/abs/10.3928/00989134-20150814-02
- Powell, A. M., & Nyirjesy, P. (2014). Recurrent vulvovaginitis. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology, 28(7), 967-976. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1521693414001308
- Steinberg, P. L., & Chang, S. L. (2016). Pain relief for acute urolithiasis: The case for non-steroidal anti-inflammatory drugs. Drugs, 76, 993-997. https://link.springer.com/article/10.1007/s40265-016-0595-y
- Tobón, A. (2009). Signos de peligro en el paciente con malaria. Biomédica, 29(2), 320-329. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-41572009000200016
- Wijma, R. A., Huttner, A., Koch, B. C., Mouton, J. W., & Muller, A. E. (2018). Review of the pharmacokinetic properties of nitrofurantoin and nitroxoline. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 73(11), 2916-2926. https://academic.oup.com/jac/article-abstract/73/11/2916/5058069
- Workowski, K. A. (2015). Centers for Disease Control and Prevention sexually transmitted diseases treatment guidelines. Clinical Infectious Diseases, 61(8), 759-762. https://academic.oup.com/cid/article/61/suppl_8/S759/345211
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.