Utilizări ale clorhidratului de donepezil - Doza de Sănătate
 

Utilizări ale clorhidratului de donepezil

Clorhidratul de donepezil este un medicament utilizat pentru maladia Alzheimer, care este relativ bine tolerat. Cu toate acestea, ca în cazul fiecărui medicament, există momente în care pot apărea și reacții adverse moderate sau severe.
Utilizări ale clorhidratului de donepezil

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Tu știi care sunt principalele utilizări ale clorhidratului de donepezil? Acesta este al doilea cel mai popular medicament aprobat de FDA pentru a trata maladia Alzheimer în fazele ușoare până la moderate. Totuși, în acest moment nu există dovezi ale faptului că utilizarea sa continuă ar putea îmbunătăți comportamentul, capacitatea funcțională sau calitatea vieții pacienților. De asemenea, medicamentul nu încetinește evoluția acestei boli.

În orice caz, acest medicament are anumite avantaje în comparație cu alte substanțe farmaceutice. Acest lucru se datorează faptului că clorhidratul de donepezil este mai ușor de dozat și, de asemenea, are un profil de siguranță mult îmbunătățit. Nu există înregistrări de toxicitate hepatică în rândul utilizatorilor săi.

Totuși, este necesară efectuarea mai multor studii clinice cu durată lungă pentru a compensa lipsa de dovezi cu privire la beneficiile sale pentru sănătate. Acestea ar trebui, de asemenea, să răspundă la întrebarea dacă beneficiile obținute pentru sănătate sunt de lungă durată.

Maladia Alzheimer sau demență?

Bătrân care profită de principalele utilizări ale clorhidratului de donepezil

Maladia Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței, dar nu singura. Această maladie afectează, de obicei, vârstnicii. Demența nu este o boală, ci face parte dintr-un grup de simptome care vizează memoria, capacitatea de a gândi și abilitățile sociale generale. Demența afectează în mod semnificativ viața de zi cu zi a unei persoane.

Chiar dacă maladia Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței, motivul apariției sale nu este deocamdată cunoscut. Chiar și fără a cunoaște declanșatorul, cercetătorii au observat că există plăci amiloide și legături neurofibrilare în creierul persoanelor afectate de această boală:

  • Plăcile amiloide sunt o aglomerare de proteine cunoscute sub numele de „beta-amiloizi”.
  • Legăturile neurofibrilare sunt un set de proteine fibroase numite „tau”.

Unele persoane sunt predispuse genetic la apariția maladiei Alzheimer. Totuși, există și alți factori precum vârsta, sindromul Down și afectarea cognitivă severă.

Simptomele maladiei Alzheimer

În ceea ce privește simptomele, maladia Alzheimer se manifestă prin:

  • Pierderea memoriei
  • Dificultăți de comunicare, raționare, planificare și coordonare
  • Confuzie și dezorientare
  • Depresie
  • Anxietate
  • Paranoia

Utilizări ale clorhidratului de donepezil și efectele sale la nivelul organismului

Fazele maladiei Alzheimer la nivel neuronal
Demența este asociată cu pierderea unui anumit tip de neuroni.

Unele medicamente, inclusiv clorhidratul de donepezil, cunoscute ca inhibitori ai acetilcolinesterazei, pot întârzia degradarea unei substanțe chimice cunoscute sub numele de acetilcolină. Această substanță este eliberată în spațiul sinaptic dintre neuroni și declanșează neurotransmisia.

Dacă nu există suficientă acetilcolină în creier, acesta nu va funcționa corect. Astfel, persoanele vor experimenta simptomele asociate cu maladia Alzheimer. Clorhidratul de donepezil este utilizat pentru a întârzia degradarea acetilcolinei prin creșterea temporară a nivelului acesteia.

Nu există încă niciun remediu pentru demență. Singurul lucru pe care oamenii de știință îl pot face este să întârzie declinul cognitiv. Sperăm cu toții să găsim un remediu pentru demența senilă sau boala Alzheimer.

Reacții adverse ale clorhidratului de donepezil

Acest medicament este relativ bine tolerat. De asemenea, majoritatea efectelor adverse preconizate sunt temporare. Cu toate acestea, uneori pot apărea și efecte adverse moderate sau severe.

Efectele adverse legate de acțiunile colinergice ale medicamentului sunt cel mai probabil cauzate de renunțarea la tratament în primele 12 săptămâni de administrare. În general, acestea sunt cele mai frecvente reacții adverse:

  • Greață și vărsături
  • Diaree
  • Dureri de cap
  • Insomnie și parasomnie

Avertismente și precauții

Medic vorbind despre utilizările clorhidratului de donepezil

Unii oameni trebuie să fie deosebit de atenți când consumă acest medicament din cauza hipersensibilității la derivații de piperidină sau la excipienții formulării. De asemenea, femeile însărcinate sau cele care alăptează ar trebui să stea departe de acest medicament, în principal din cauza faptului că nu există încă dovezi clare privind efectele secundare ale acestuia.

În mod similar, persoanele care au oricare dintre următoarele probleme trebuie să evite să ia clorhidrat de donepezil:

  • Relaxare musculară în urma administrării de succinilcolină
  • Tulburări de ritm cardiac
  • Tulburări gastrointestinale
  • Tulburări de urinare și obstrucție urinară
  • Glaucom cu unghi închis
  • Astm sau bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC)

Concluzii

Descoperirea clorhidratului de donepezil este un progres deosebit în domeniul neurologiei. Prin urmare, acesta reprezintă o îmbunătățire considerabilă a tratamentului demenței asociate cu maladia Alzheimer. Cu toate acestea, mai sunt multe aspecte de investigat, astfel încât cercetătorii să poată descoperi leacul definitiv pentru această boală.

Persoanele care trebuie să urmeze acest tratament trebuie să aibă alături o persoană de încredere cu o stare bună de sănătate, care să le poată administra dozele și să respecte indicațiile oferite de medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Villar Fernández, I. (2007). Utilización de fármacos específicos para la enfermedad de Alzheimer. Neurología: Publicación Oficial de La Sociedad Española de Neurología.
  • Custodio, N., Montesinos, R., Bendezú, L., Cortijo, P., Torres, H., & Escobar, J. (2017). Efectos de inhibidores de colinesterasa en pacientes con enfermedad asociada a cuerpos de Lewy. Anales de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15381/anales.v69i3.1133
  • Azanza, J. R., S�daba, B., Quetglas, E. G., & Escolar, M. (1998). Donepezilo: una nueva opci�n en el tratamiento de la enfermedad de Alzheimer. Revista de Medicina de La Universidad de Navarra.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.