Utilizările și beneficiile portocalei amare
 

Utilizările și beneficiile portocalei amare

Alături de o dietă echilibrată și de activitatea fizică, portocala amară poate fi un supliment excelent pentru a pierde în greutate, deoarece activează metabolismul.
Utilizările și beneficiile portocalei amare
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 06 decembrie, 2022

Utilizările și beneficiile portocalei amare au fost documentate timp de câteva decenii. Este un fruct citric din specia Citrus aurantium, care este o încrucișare între grapefruit (Citrus maxima) și mandarină (Citrus reticulata).

Este originară din Africa de Est, Peninsula Arabică, Siria și Asia de Sud-Est. În prezent, cultivarea sa s-a extins în întreaga regiune mediteraneană și în unele părți ale Americii de Nord. Este cunoscută și sub denumirea de „portocală de Sevilla” sau „portocală acrișoară” și este adesea folosită atât în scopuri culinare, cât și medicinale.

Portocala amară este un ingredient de bază al popularului „gem britanic”, deoarece conținutul său de pectină duce la îngroșarea preparatului. În plus, datorită gustului amar, este folosită în diverse preparate sărate. Ce spune știința despre beneficiile sale? Este adevărat că ajută la slăbit? Vom afla împreună mai jos!

Compoziția și beneficiile portocalei amare

Portocala amară este un fruct mic, cu coaja aspră și groasă, de culoare galben-portocaliu. În interior, are în jur de 10 segmente de pulpă, care adăpostesc semințe alungite și albe.

De obicei, portocalele amare sunt folosite pe post de condiment datorită gustului lor intens. Sucul se adaugă în cocktailuri, dressinguri, gemuri și alimente sărate, dar are și aplicații medicinale.

Așa cum susține revista Molecules, portocalele amare sunt o sursă de:

  • Flavonoide (flavanone, flavone și flavonoli)
  • Limonoizi (limonină și nomilină)
  • Alcaloizi (p-sinefrină)

P-sinefrina este o substanță cu o structură asemănătoare efedrinei, componenta principală a efedrei. În 2004, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a interzis efedra din cauza efectelor sale secundare asupra sănătății inimii.

Așa cum subliniază Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, p-sinefrina are proprietăți farmacologice. Prin urmare, portocala amară este folosită ca înlocuitor pentru efedră în suplimentele alimentare.

Portocala amară este o sursă de nutrienți esențiali. Potrivit departamentului de horticultură al Universității Purdue, 100 grame de fruct conține următoarele:

  • Calorii: de la 33 la 66
  • Carbohidrați: 10 până la 15 grame
  • Fibre: mai puțin de jumătate de gram
  • Proteine: aproximativ 1 gram
  • Vitamina C: 45-90 miligrame (50-100% din doza zilnică recomandată)

Cum puteți consuma portocala amară?

Una dintre modalitățile de a profita de beneficiile portocalei amare poate fi prepararea unui ceai delicios și aromat.

Ceai de portocale amare

 

Ingrediente

  • 4 portocale amare tăiate în jumătate
  • 1 litru de apă

Preparare

  • Mai întâi, tăiați portocalele amare în jumătăți sau în felii (cu tot cu coajă).
  • Puneți un litru de apă într-o oală și fierbeți.
  • Când apa clocotește, adăugați portocalele amare.
  • Lăsați-le în oală la fiert aproximativ 10 minute. Primele 5 minute, oala trebuie să fie fără capac, iar celelalte 5 cu capac.
  • Opriți focul și așteptați câteva minute.
  • Strecurați cu grijă.
  • Beți acest lichid de mai multe ori pe zi, cu moderație și de preferință la cele trei mese principale.
  • De asemenea, puteți profita de această băutură între mese, cu sau fără o gustare.
  • Nu este recomandat să adăugați zahăr sau îndulcitori. Dacă urmează să mergeți la sală sau la alergare, puteți adăuga un strop de miere(un aliment bogat în calorii și, prin urmare, energizant).

Alte utilizări…

Portocala amară poate fi folosită și ca mirodenie, precum și la prepararea dulcețurilor și a lichiorurilor. Oferă beneficii indiferent de modul în care este consumată. Totuși, pentru slăbire, este recomandată infuzia.

Puteți slăbi doar cu portocala amară?

Beneficiile portocalei amare sub formă de ceai

La fel ca multe alte produse, portocala amară trebuie folosită doar ca supliment pentru a pierde în greutate. Nu există produse minune, nici arzătoare magice de grăsimi.

Acest fruct vă poate ajuta să ardeți grăsimi activând metabolismul, eliminând lichidele reținute și îmbunătățind digestia. Pentru ca acesta să funcționeze, este important să aveți o dietă bogată în fructe, legume și alimente cu fibre. În plus, consumul de junk food trebuie evitat și activitatea fizică zilnică trebuie să fie mai intensă decât de obicei.

Efecte secundare ale portocalei amare

Consumul trebuie să fie moderat. Din cauza stimulenților săi, poate crește tensiunea arterială sau ritmul cardiac . Prin urmare, este contraindicată persoanelor cu probleme cardiovasculare.

În plus, consumul nu este recomandat în paralel cu cel de medicamente, deoarece poate genera reacții negative. Din acest motiv, este recomandat să consultați un specialist înainte de a decide să consumați portocala amară.

Unde puteți găsi portocală amară?

Faima portocalei amare a făcut din aceasta un produs care poate fi găsit frecvent în magazine, fie în stare naturală, fie sub formă de esență sau capsule.

În unele locuri, o puteți găsi uscată și gata de preparat sub formă de infuzie. Cu siguranță veți găsi portocala amară în plafar!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Maksoud S, Abdel-Massih RM, Rajha HN, Louka N, Chemat F, Barba FJ, Debs E. Citrus aurantium L. Active Constituents, Biological Effects and Extraction Methods. An Updated Review. Molecules. 2021 Sep 26;26(19):5832. doi: 10.3390/molecules26195832. PMID: 34641373; PMCID: PMC8510401.
  • Bitter Orange. (2020). National Center for Complementary and Integrative Health. Available in https://www.nccih.nih.gov/health/bitter-orange
  • Morton J. Sour orange. Horticulture and Landscape Architecture. Purdue University.
  • Suntar I, Khan H, Patel S, Celano R, Rastrelli L. An Overview on Citrus aurantium L.: Its Functions as Food Ingredient and Therapeutic Agent. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018:7864269. doi: 10.1155/2018/7864269. PMID: 29854097; PMCID: PMC5954905.
  • Jia S, Hu Y, Zhang W, Zhao X, Chen Y, Sun C, Li X, Chen K. Hypoglycemic and hypolipidemic effects of neohesperidin derived from Citrus aurantium L. in diabetic KK-A(y) mice. Food Funct. 2015 Mar;6(3):878-86. doi: 10.1039/c4fo00993b. PMID: 25620042.
  • Gandhi GR, Vasconcelos ABS, Wu DT, Li HB, Antony PJ, Li H, Geng F, Gurgel RQ, Narain N, Gan RY. Citrus Flavonoids as Promising Phytochemicals Targeting Diabetes and Related Complications: A Systematic Review of In Vitro and In Vivo Studies. Nutrients. 2020 Sep 23;12(10):2907. doi: 10.3390/nu12102907. PMID: 32977511; PMCID: PMC7598193.
  • Restuccia, C., Oliveri Conti, G., Zuccarello, P. et al. Efficacy of different citrus essential oils to inhibit the growth and B1 aflatoxin biosynthesis of Aspergillus flavus. Environ Sci Pollut Res 26, 31263–31272 (2019). https://doi.org/10.1007/s11356-019-06169-9
  • Dosoky, N., & Setzer, W. (2018). Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils. In International Journal of Molecular Sciences (Vol. 19, Issue 7, p. 1966). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/ijms19071966
  • Domaszewska-Szostek A, Puzianowska-Kuźnicka M, Kuryłowicz A. Flavonoids in Skin Senescence Prevention and Treatment. Int J Mol Sci. 2021 Jun 25;22(13):6814. doi: 10.3390/ijms22136814. PMID: 34201952; PMCID: PMC8267725.
  • Bent S, Padula A, Neuhaus J. Safety and efficacy of citrus aurantium for weight loss. 2004. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK70345/
  • Fugh-Berman A, Myers A. Citrus aurantium, an ingredient of dietary supplements marketed for weight loss: current status of clinical and basic research. Exp Biol Med (Maywood). 2004 Sep;229(8):698-704. doi: 10.1177/153537020422900802. PMID: 15337824.
  • Suntar, I., Khan, H., Patel, S., Celano, R., & Rastrelli, L. (2018). An Overview onCitrus aurantiumL.: Its Functions as Food Ingredient and Therapeutic Agent. In Oxidative Medicine and Cellular Longevity (Vol. 2018, pp. 1–12). Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2018/7864269

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.