Utilizările și beneficiile uleiului de smirnă
 

Utilizările și beneficiile uleiului de smirnă

Uleiul de smirnă este popular pentru utilizările sale religioase. Dincolo de asta, este un produs cu proprietăți medicinale.
Utilizările și beneficiile uleiului de smirnă
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 16 octombrie, 2022

Uleiul de smirnă este un produs obținut din distilarea cu abur a sevei uscate a unui copac spinos cunoscut sub numele de Commiphora myrrha. Se caracterizează prin culoarea sa particulară — care variază de la chihlimbar la maro — și aroma pământoasă care este adesea folosită în aromaterapie. Descoperiți utilizările și beneficiile uleiului de smirnă!

Deși folosit preponderent în ritualuri religioase și spirituale, uleiul de smirnă are potențial terapeutic. Holistic Nursing Practice susține că este un produs bogat în terpenoide, cu activitate antibacteriană, antiseptică, anestezică și antitumorală.

Utilizările și beneficiile uleiului de smirnă

Smirna este un copac originar din nord-estul Africii și sud-vestul Asiei. De-a lungul istoriei, a fost folosită pentru parfumul său înțepător. Credințele populare asociază prezența sa în casă cu protecția împotriva energiilor negative. De asemenea, este folosită în scopuri spirituale.

Conform datelor oferite de Biomed. Papers, compușii săi au început să fie identificați cu mai bine de 100 de ani în urmă. Smirna este o sursă interesanta de sesquiterpene bioactive, care îi conferă capacitate antiseptică, antiinflamatoare, analgezica și de vindecare.

Astăzi, uleiul de smirnă —produs secundar al rășinii extrase din copac— este utilizat în scopuri medicinale. Este folosit ca tratament topic pentru răni, infecții și umflături. În continuare, vom detalia principalele sale aplicații.

Ajută la eliminarea bacteriilor dăunătoare

Din cele mai vechi timpuri, tămâia de smirnă a fost folosită pentru a purifica aerul și a reduce răspândirea infecțiilor bacteriene. Atât uleiul de smirnă, cât și fumul de tămâie sunt folosite în continuare în acest scop.

Un studiu publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie a raportat faptul că uleiul de smirnă are proprietăți antimicrobiene. În plus, arderea de tămâie poate reduce numărul de bacterii din aer cu până la 68%.

Un studiu in vitro publicat în revista Antibiotics a constatat că o soluție cu ulei de smirnă 0,1% a fost utilă în combaterea bacteriei Borrelia burgdorferi, care provoacă boala Lyme.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua aceste proprietăți. Totuși, aceste descoperiri sugerează faptul că uleiul de smirnă poate fi un bun candidat pentru combaterea unor bacterii rezistente la medicamente.
Medic care analizează o cultură bacteriană
Proprietățile antibacteriene ale uleiului de smirnă sunt de ajutor în tratamentul infecțiilor greu de abordat.

Contribuie la îngrijirea pielii

În medicina tradițională, uleiul de smirnă a fost folosit ca remediu topic împotriva infecțiilor și rănilor pielii. Cercetările publicate în Pharmaceutical Biology au relevat faptul că Commiphora myrrha are proprietăți antifungice, care sprijină tratamentul infecțiilor cu ciuperci.

La rândul său, un studiu in vitro publicat în Biochim Open a raportat faptul că amestecul de uleiuri care conțin smirnă a ajutat la ameliorarea rănilor pielii. Acesta a inhibat moleculele proteice asociate cu procesele de inflamație.

Și un articol publicat de Chemistry & Biodiversity susține aceste efecte. Amestecul de ulei de smirnă și ulei de lemn de santal a ajutat la uciderea microbilor care cauzează infecții în rănile pielii.

Ajută la reducerea durerii și a inflamației

În medicina tradițională, uleiul de smirnă este considerat un calmant natural al durerii. Dovezile sugerează faptul că interacționează cu receptorii opioizi, care trimit semnale către creier pentru a calma durerea. În plus, inhibă producția de substanțe chimice care cresc nivelul de inflamație.

Produsul este sugerat în următoarele afecțiuni:

Susține sănătatea orală

Proprietățile antimicrobiene ale uleiului de smirnă sunt folosite la fabricarea apelor de gură și a pastelor de dinți. Datorită compoziției sale, reduce inflamația gingiilor și acumularea de placă bacteriană. În acest fel, sprijină tratamentul gingivitei.

Într-un studiu publicat în American Journal of Research Communication , pacienții cu boala Behcet – o tulburare inflamatorie – au înregistrat o îmbunătățire a simptomelor după ce au folosit o apă de gură cu smirnă. Mai exact, 50% s-au bucurat de o ameliorare completă a durerii, în timp ce 19% au beneficiat de vindecarea completă a rănilor bucale.

Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă atunci când folosiți apă de gură cu smirnă. Este un produs care nu trebuie ingerat, deoarece poate fi toxic.

Combate radicalii liberi

Studiile in vitro și pe animale arată faptul că uleiul de smirnă are un potențial antioxidant care îl depășește pe cel al vitaminei E. Așadar, se dovedește a fi un mare aliat pentru a inhiba efectele negative ale radicalilor liberi.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a susține acest efect la oameni. Până în prezent, nu se știe dacă inhalarea sau utilizarea topică a uleiului de smirnă – care sunt forme sigure de utilizare – poate avea același efect.

Alte posibile utilizări ale uleiului de smirnă

Cercetările asupra efectelor uleiului de smirnă sunt în desfășurare. Având în vedere lipsa unor dovezi concludente, se recomandă utilizarea doar la nivel extern.

Rezultatele studiilor sugerează următoarele utilizări:

  • Protecție solară. Într-un studiu publicat de Journal of Drugs in Dermatology, protecția solară SPF 15 cu ulei de smirnă a fost mai eficientă în inhibarea efectelor razelor solare în comparație cu crema solară simplă.
  • Îndepărtarea mucegaiului. În casă, uleiul de smirnă poate ajuta la eliminarea mucegaiurilor de pe pereți și alimente.
  • Potențial antitumoral. Nu este un tratament pentru cancer și dovezile sunt insuficiente. Cu toate acestea, studiile in vitro sugerează faptul că uleiul de smirnă poate ajuta la încetinirea creșterii celulelor maligne.

Riscuri și precauții la utilizarea uleiului de smirnă

Uleiul de smirnă poate fi iritant. Prin urmare, ca și alte uleiuri esențiale, este suficient să folosiți câteva picături. De fapt, pentru uz topic, este mai bine să-l combinați cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de nucă de cocos, migdale sau jojoba.

În mod ideal, faceți un mic test înainte de a-l folosi pe porțiuni mari de piele. Aplicați puțin produs pe o zonă mică a pielii. Dacă după 2 ore nu apar reacții nedorite, îl puteți folosi fără probleme.

Uleiul de smirnă nu trebuie administrat oral, deoarece poate fi toxic. Simptomele includ disconfort digestiv, cum ar fi greața, vărsăturile, diareea și inflamația abdominală. În plus, este contraindicat în următoarele cazuri:

  • Diabet
  • Sarcină și alăptare
  • Boli de inimă
  • Tratamente anticoagulante
  • Pacienți care urmează să fie operați
Femeie cu dureri de stomac
Uleiul de smirnă nu trebuie ingerat. Acesta provoacă vărsături.

Cum se utilizează

Uleiul de smirnă este utilizat local, inhalat sau adăugat în produsele de îngrijire dentară.

  • Pentru a evita riscul iritației pielii, acesta trebuie diluat cu uleiuri purtătoare (de struguri, migdale, nucă de cocos, jojoba, printre altele). Proporțiile pot fi de la 3 la 6 picături pentru fiecare 5 mililitri de ulei de bază.
  • Pentru inhalare, puteți pune 4 până la 6 picături de ulei într-un difuzor. O alta varianta este să-l adăugați în apă fierbinte și să profitați de vapori.

Ce să rețineți despre beneficiile uleiului de smirnă?

Datorită aromei și proprietăților sale, uleiul de smirnă este folosit în medicina tradițională ca analgezic natural, dezinfectant și antimicrobian. Deocamdată, studiile susțin multe dintre proprietățile sale. Cu toate acestea, trebuie rezervat pentru uz extern, deoarece aportul său oral este toxic.

Cercetările asupra acestui ingredient sunt în curs de desfășurare. Deși constatările sunt promițătoare, nu sunt suficiente pentru a-l considera un tratament de primă alegere. Prin urmare, trebuie folosit complementar tratamentelor recomandate de medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nomicos EY. Myrrh: medical marvel or myth of the Magi? Holist Nurs Pract. 2007 Nov-Dec;21(6):308-23. doi: 10.1097/01.HNP.0000298616.32846.34. PMID: 17978635.
  • Hanus LO, Rezanka T, Dembitsky VM, Moussaieff A. Myrrh–Commiphora chemistry. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 2005 Jun;149(1):3-27. doi: 10.5507/bp.2005.001. PMID: 16170385.
  • Ljaljević Grbić M, Unković N, Dimkić I, Janaćković P, Gavrilović M, Stanojević O, Stupar M, Vujisić L, Jelikić A, Stanković S, Vukojević J. Frankincense and myrrh essential oils and burn incense fume against micro-inhabitants of sacral ambients. Wisdom of the ancients? J Ethnopharmacol. 2018 Jun 12;219:1-14. doi: 10.1016/j.jep.2018.03.003. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29530608.
  • Feng J, Shi W, Miklossy J, Tauxe GM, McMeniman CJ, Zhang Y. Identification of Essential Oils with Strong Activity against Stationary Phase Borrelia burgdorferi. Antibiotics (Basel). 2018 Oct 16;7(4):89. doi: 10.3390/antibiotics7040089. PMID: 30332754; PMCID: PMC6316231.
  • Mahboubi M, Kashani LM. The anti-dermatophyte activity of Commiphora molmol. Pharm Biol. 2016;54(4):720-5. doi: 10.3109/13880209.2015.1072831. Epub 2015 Oct 1. PMID: 26427766.
  • Han X, Beaumont C, Stevens N. Chemical composition analysis and in vitro biological activities of ten essential oils in human skin cells. Biochim Open. 2017 Apr 26;5:1-7. doi: 10.1016/j.biopen.2017.04.001. PMID: 29450150; PMCID: PMC5805555.
  • Orchard A, Viljoen A, van Vuuren S. Wound Pathogens: Investigating Antimicrobial Activity of Commercial Essential Oil Combinations against Reference Strains. Chem Biodivers. 2018 Dec;15(12):e1800405. doi: 10.1002/cbdv.201800405. Epub 2018 Dec 17. PMID: 30362637.
  • Su S, Wang T, Duan JA, Zhou W, Hua YQ, Tang YP, Yu L, Qian DW. Anti-inflammatory and analgesic activity of different extracts of Commiphora myrrha. J Ethnopharmacol. 2011 Mar 24;134(2):251-8. doi: 10.1016/j.jep.2010.12.003. Epub 2010 Dec 15. PMID: 21167270.
  • Al-Hasani R, Bruchas MR. Molecular mechanisms of opioid receptor-dependent signaling and behavior. Anesthesiology. 2011 Dec;115(6):1363-81. doi: 10.1097/ALN.0b013e318238bba6. PMID: 22020140; PMCID: PMC3698859.
  • Tipton DA, Lyle B, Babich H, Dabbous MKh. In vitro cytotoxic and anti-inflammatory effects of myrrh oil on human gingival fibroblasts and epithelial cells. Toxicol In Vitro. 2003 Jun;17(3):301-10. doi: 10.1016/s0887-2333(03)00018-3. PMID: 12781209.
  • Racine P, Auffray B. Quenching of singlet molecular oxygen by Commiphora myrrha extracts and menthofuran. Fitoterapia. 2005 Jun;76(3-4):316-23. doi: 10.1016/j.fitote.2005.03.017. PMID: 15890469.
  • Chakravarty N, Kellogg C, Alvarez J, Equils O, Morgan M. UV Protection by Natural Products: C. myrrha Oil Versus Sunscreen. J Drugs Dermatol. 2018 Aug 1;17(8):905-907. PMID: 30124732.
  • Chen Y, Zhou C, Ge Z, Liu Y, Liu Y, Feng W, Li S, Chen G, Wei T. Composition and potential anticancer activities of essential oils obtained from myrrh and frankincense. Oncol Lett. 2013 Oct;6(4):1140-1146. doi: 10.3892/ol.2013.1520. Epub 2013 Aug 8. PMID: 24137478; PMCID: PMC3796379.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.