Valoarea nutritivă și beneficiile brânzei mascarpone
 

Valoarea nutritivă și beneficiile brânzei mascarpone

Dacă vă place brânza, trebuie să încercați mascarpone, mai ales pentru a face sosuri cremoase și deserturi delicioase.
Valoarea nutritivă și beneficiile brânzei mascarpone
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 06 octombrie, 2022

Brânza mascarpone este un produs lactat cremos care este folosit ca ingredient principal pentru anumite sosuri și deserturi, cum ar fi tiramisu. Are o aromă blândă și neutră care poate fi integrată perfect în multe feluri de mâncare. În plus, beneficiile brânzei mascarpone sunt numeroase.

Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că aportul regulat de lactate este recomandat de aproape toți experții în nutriție. Aceste alimente oferă proteine de înaltă calitate și minerale esențiale care ajută la menținerea sănătății. Desigur, trebuie să acordăm prioritate lactatelor fermentate, deoarece acestea conțin și probiotice pentru îngrijirea microbiotei.

Mascarpone: informații nutriționale

Desert cu mascarpone
Brânza mascarpone oferă nutrienți esențiali pentru organism.

Din punct de vedere al valorii nutritive, fiecare porție de 28 grame de brânză mascarpone oferă aproximativ 120 calorii. Este un produs energizant. Trebuie introdus în alimentație cu moderație pentru a evita creșterea în greutate.

În ceea ce privește macronutrienții, vorbim în principal despre grăsimi. Porția clasică oferă 14 grame de grăsimi și doar 2 grame de proteine. Desigur, valoare lor biologică este ridicată. Nu conține carbohidrați sau zaharuri. Nici fibre.

În final, trebuie menționat calciul, deoarece 28 grame de brânză acoperă 4% din cantitatea zilnică recomandată. Este o substanță esențială pentru menținerea unei structuri osoase puternice. Se recomandă consumul regulat de produse lactate și legume care conțin calciu pentru a preveni fracturile și alte probleme ale masei osoase.

Beneficiile brânzei mascarpone

Proteinele prezente în brânza mascarpone au o valoare biologică ridicată. Conțin toți aminoacizii esențiali și au un scor mare în ceea ce privește digestibilitatea. Așadar, vor contribui la menținerea masei musculare sănătoase, evitând dezvoltarea unor patologii cronice, precum sarcopenia. Acest lucru este indicat de un studiu publicat în BioMed Research International.

Calciul este un element cheie în prevenirea osteoporozei. Această patologie este mai frecventă la femeile care au trecut de menopauză și crește foarte mult riscul de fracturi osoase.

Pentru a asigura asimilarea corectă a calciului, nivelurile de vitamina D din organism trebuie să fie în limite optime, după cum confirmă cercetările publicate în Frontiers of Hormone Research.

Desigur, sunt necesare anumite precauții. Evitați să adăugați zahăr în brânza mascarpone. Acest lucru este complicat în cazul deserturilor, dar puteți modera consumul acestora.

În acest fel, sănătatea metabolică va fi îmbunătățită, deoarece carbohidrații simpli au un impact negativ asupra funcției pancreatice, mai ales în cazul persoanelor sedentare. Un studiu publicat în Current Diabetes Reports confirmă acest lucru.

Alergia la brânza mascarpone

Chec cu mascarpone
Brânza mascarpone poate provoca alergii, ca și alte produse lactate.

Este important de luat în considerare că persoanele care sunt alergice la proteinele din lapte nu vor putea consuma brânză mascarpone. În acest caz, trebuie găsită o alternativă. Este adevărat că această varietate de brânză pierde multă lactoză, dar este în continuare un produs lactat. Testați toleranța individuală pentru a vedea în ce măsură organismul acceptă produsul.

Brânza mascarpone, un produs lactat benefic

După cum ați văzut, brânza mascarpone este un produs lactat cu beneficii pentru sănătate. Are mai puține proteine și mai multe grăsimi decât alte produse derivate din lapte. Cu toate acestea, poate fi inclusă cu o oarecare regularitate în dietă. Desigur, pe cât posibil, evitați adăugarea de zahăr pentru a nu genera stres la nivel pancreatic.

Aportul de calciu trebuie optimizat în toate etapele vieții pentru a preveni osteoporoza. Această boală este considerată cronică și afectează foarte mult bunăstarea. Desigur, odată apărută, poate fi tratată eficient prin îmbunătățirea dietei și practicarea regulată a exercițiilor de forță.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060
  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.