Poate uleiul de măsline să ne protejeze împotriva atacurilor de cord?
 

Poate uleiul de măsline să ne protejeze împotriva atacurilor de cord?

Adăugarea uleiului de măsline extravirgin în dietă ajută la menținerea sănătății. Acesta ne protejează împotriva problemelor cardiovasculare și infarctului miocardic.
Poate uleiul de măsline să ne protejeze împotriva atacurilor de cord?
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 05 octombrie, 2022

Uleiul de măsline are multe beneficii, mai ales în bolile cronice. Poate ați auzit că uleiul de măsline ne poate proteja împotriva atacurilor de cord. I se acordă din ce în ce mai multă importanță și tot mai mulți oameni îl adaugă în dieta zilnică. Dar ce componente are care îl fac atât de sănătos? Cum ne ajută în prevenirea bolilor sau a infarctului?

Ce este și cum apare un atac de cord?

Atacurile de cord provoacă multe decese în lume. Ele apar atunci când există o obstrucție sau un blocaj într-un vas de sânge care împiedică irigarea unui organ. Acest lucru poate duce la complicații.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale unui atac de cord?

În cadrul celor mai frecvente cauze care pot provoca un infarct, există câțiva factori pe care îi putem modifica sau controla. Aceștia sunt legați în principal de stilul de viață:

  • Obezitatea
  • Diabetul
  • Stilul de viață sedentar
  • Fumatul
  • Hipertensiunea arterială
  • Modificarea nivelului de lipide din sânge

Multe dintre aceste aspecte sunt asociate cu o dietă inadecvată sau cu alimente de calitate scăzută. Din fericire, există multe alte alimente cu mari beneficii pentru sănătate, precum uleiul de măsline.

Ulei de măsline: de ce se numește „aurul lichid”?

Uleiul de măsline este un aliment cu multe substanțe antioxidante și vitamine, în principal vitamina E și C. De asemenea, este bogat în compuși naturali precum carotenoizii și polifenolii. Aceștia sunt compuși antioxidanți care ajută la prevenirea apariției multor boli.

Carafe cu ulei de măsline
Uleiul de măsline extravirgin este una dintre cele mai bune surse de omega 9.

Polifenoli: protecția sănătății

După cum știm, există substanțe care au putere antiinflamatoare și antitrombotică, precum polifenolii. Consumați în cantități adecvate, polifenolii ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Unele dintre aceste boli sunt hipertensiunea arterială și infarctul miocardic.

Grăsimi în uleiul de măsline

Acest ulei este bogat în acid oleic sau omega 9. Este un tip de grăsime mononesaturată care reduce nivelul de colesterol LDL din sânge și crește nivelul de colesterol HDL. Acesta este un alt beneficiu care transformă acest aliment în aur lichid.

În plus, acest acid gras este necesar în creier și neuronii au nevoie de el pentru a comunica între ei. Fundația Spaniolă a Inimii (FEC) afirmă faptul că aportul zilnic de ulei de măsline ne ajută să ne protejăm sănătatea cardiovasculară datorită componentelor antioxidante și grăsimilor sănătoase.

Poate uleiul de măsline să ne protejeze împotriva atacurilor de cord?

După cum am menționat deja, antioxidanții, vitamina E și C, carotenoizii și compușii fenolici au efect protector, deoarece au capacitatea de a curăța excesul de grăsime din sânge.

Astfel, se previne formarea plăcilor ateromatoase. Dacă acestea apar, arterele se îngustează și inima trebuie să pompeze sângele cu mai multă putere. Dacă apare un blocaj, poate apărea atacul de cord. Prin urmare, uleiul de măsline ne poate proteja împotriva atacurilor de cord.

 

Femeie cu durere în piept

Cum ne protejează ulei de măsline de alte probleme?

După cum am spus, uleiul de măsline are multe beneficii pentru sănătate în ceea ce privește inima și sistemul circulator, dar acestea nu sunt singurele.

Uleiul de măsline protejează și creierul. Acidul gras Omega 9 este întâlnit în creier și neuronii au nevoie de el pentru a comunica între ei.

Există alt ulei cu proprietăți similare?

Este o întrebare frecventă, dar răspunsul este nu. Trebuie să fim atenți la acest lucru pentru că există multe tipuri de ulei pe piață. Oricum, uleiul de măsline extravirgin are cele mai bune proprietăți. Evitați uleiul de măsline amestecat sau uleiul de măsline rafinat.

Medicii recomandă consumul de ulei crud pentru a nu-i deteriora componentele.

Uleiul de măsline împotriva atacurilor de cord

Adăugarea uleiului de măsline extravirgin în dietă ajută la menținerea sănătății. Acesta are numeroase beneficii. Printre altele, ne protejează de problemele cardiovasculare și de infarctul miocardic.

Cu toate acestea, nu este suficient să consumăm doar ulei de măsline. El trebuie să fie însoțit de o dietă echilibrată. De asemenea, exercițiile fizice sunt esențiale pentru a avea grijă de sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.