Veninul de șarpe ajută la eliminarea ridurilor?
Căutarea de tratamente anti-îmbătrânire a determinat industria cosmetică să investigheze și substanțele exotice. Multe dintre ele provin din plante și de la animale. În acest context, veninul de șarpe a apărut ca o soluție pentru eliminarea ridurilor.
Poate o toxină să devină un ingredient benefic pentru piele? Descoperirile și studiile științifice pe această temă sunt încă la început. Cu toate acestea, cremele care conțin peptide similare cu cele găsite în veninul unor specii de vipere sunt deja pe piață.
Ce spune știința? Veninul de șarpe ajută la eliminarea ridurilor?
Veninul de șarpe, componentele sale și posibilele proprietăți derivate au fost studiate de oamenii de știință timp de zeci de ani. În cadrul acestor investigații s-a descoperit că substanța toxică pentru oameni și animale conține proteine și peptide cu diverse efecte asupra organismului.
Cercetătorii au reușit să izoleze mai multe molecule din venin pentru a dezvolta medicamente. Cel mai bun exemplu este captoprilul, care este prescris pentru controlul hipertensiunii arteriale. Alte substanțe interesante sunt dezintegrinele, care sunt testate pentru a trata bolile cardiovasculare, diabetul și chiar cancerul.
În ceea ce privește industria frumuseții, o recenzie publicată în revista Cosmetics explică faptul că anumite peptide prezente în veninul de șarpe pot avea efecte similare cu botoxul. Aceasta înseamnă că, aplicate pe piele, pot reduce liniile fine și ridurile, hidrata pielea și îmbunătăți fermitatea.
Cum acționează? Peptidele blochează transmisia între nervi și mușchi. Prin urmare, provoacă o mică paralizie localizată care întinde pielea și ascunde liniile de expresie.
Descoperiți: Ce tipuri de riduri există?
Veninul este o otravă?
Trebuie să precizăm faptul că veninul de șarpe nu este utilizat ca atare pentru a trata ridurile. Testele clinice și cremele din comerț conțin analogi sintetici care sunt similari cu anumite peptide izolate din venin.
Procesul este următorul: în laborator, oamenii de știință separă moleculele pe care viperele le produc în mod natural. Apoi, produc proteine mici care nu sunt identice cu moleculele naturale, dar sunt atât de asemănătoare, încât îndeplinesc aceleași funcții.
Cremele nu conțin venin de șarpe, ci o substanță artificială aproape identică cu cea naturală.
Cum se tratează ridurile cu venin de șarpe?
Cele mai cunoscute forme de prezentare ale produselor care conțin analogi ai veninului de șarpe sunt cremele și serurile. Acestea se aplică direct pe piele. Utilizarea trebuie să fie zilnică, cu o singură aplicare. În orice caz, efectele nu apar imediat. Se estimează că beneficiile devin evidente în circa trei luni.
De asemenea, nu toate cremele din comerț au aceeași concentrație de ingrediente active. Prin urmare, rezultatele nu pot fi generalizate. Mai presus de toate, nu uitați că fiecare tip de piele reacționează diferit și că nu toate ridurile au aceeași cauză.
Cel mai mare avantaj al acestor produse este aplicarea locală. Spre deosebire de botox și alte abordări anti-îmbătrânire care necesită injecții, nu există proceduri invazive și nu trebuie să mergeți la medic. Raportările anumitor utilizatori arată faptul că veninul de șarpe este mai puțin eficient decât botoxul când vine vorba de suprimarea expresiilor faciale.
Posibile efecte adverse
Deși laboratoarele care produc cremele nu au raportat efecte adverse semnificative, pot apărea iritații ale pielii. Din acest motiv, utilizarea acestor produse în jurul ochilor este contraindicată. Pătrunderea peptidelor în ochi poate duce la paralizia mușchilor oculari.
În ceea ce privește siguranța, este normal să ne întrebăm: poate peptida asemănătoare veninului să treacă în sânge și să ajungă la alți mușchi ai corpului, provocând paralizie? Concentrația din creme și seruri variază de la 1% la 4%. Această cantitate este insuficientă pentru a ajunge în sânge, cu atât mai puțin pentru a bloca mușchii îndepărtați sau mari.
Cu toate acestea, este esențial să abordați tratamentul cu precauție și să cereți sfatul medicului. Produsele trebuie achiziționate la recomandarea medicului dermatolog și aplicate o perioadă limitată de timp, fără a depăși trei luni.
Citiți mai mult: Piele artificială antiîmbătrânire pentru a îndepărta ridurile și petele
Unele celebrități pariază pe veninul de șarpe
Nu este un secret pentru nimeni faptul că vedetele sunt dispuse să încerce cele mai exclusiviste, inovatoare și exotice tratamente pentru a-și păstra pielea impecabilă și cu aspect tineresc. Veninul de șarpe nu face excepție, iar personalitățile din lumea divertismentului au mărturisit că l-au încercat, mai ales ca alternativă la botox.
Gwyneth Paltrow a promovat veninul de șarpe. Actrița a mărturisit că folosește o cremă cu peptide similare cu cele ale veninului de viperă (Tropidolaemus wagleri). Ea a declarat că „nu riscă să-și piardă expresivitatea” și că preferă această variantă mai puțin invazivă în detrimentul injecțiilor cu botox.
Și nu este singura! Alte celebrități au făcut aceeași alegere: Katie Holmes, Yasmin Le Bon, Naomi Campbell și Victoria Beckham.
Puteți folosi veninul de șarpe pentru eliminarea ridurilor?
Deși derivații și analogii veninului de șarpe par a fi alternative interesante pentru tratarea ridurilor, cercetările asupra efectelor acestora sunt încă în desfășurare. Unii oameni raportează îmbunătățiri ale aspectului pielii după utilizarea produselor, dar nu toate rezultatele sunt consecvente.
Ceea ce merită să subliniem sunt riscurile mult mai mici. În lipsa nevoii de injectare, șansele de reacții adverse scad. Și, desigur, aplicarea cremelor este mult mai ușoară.
Cheia menținerii sănătății pielii este combinația de factori care alcătuiesc stilul de viață. Procesul de îmbătrânire este natural. Aveți grijă mai întâi de alimentație și protejați-vă pielea soare. Apoi, dacă vreți să încercați produse cosmetice de ultimă generație, consultați un dermatolog.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Almeida, J. R., Resende, L. M., Watanabe, R., Victor Corasolla Carregari, Salomón Huancahuire-Vega, Caldeira, S., Antônio Coutinho-Neto, Soares, A. M., Vale, N., Gomes, P., Marangoni, S., Leonardo, & Silva. (2017). Snake Venom Peptides and Low Mass Proteins: Molecular Tools and Therapeutic Agents. Current Medicinal Chemistry, 24(30). https://doi.org/10.2174/0929867323666161028155611
- Belgrano, V., Caielli, A., Canini, E., Grosso, E., Pavacci, V., Porzio, C., Raposio, E., Rossello, C, Santi, P. (2009) Evaluation of Effectiveness of viper serum for topical use as faciual ainti-aging. Capsula Eburnea, 2009 ISSN: 1970-5492 DOI: 10.3269/1970-5492.2009.4.9
- Sánchez, E. (2023). Desintegrinas en Veneno de Serpientes: un nuevo enfoque en el tratamiento de las enfermedades Cardiovasculares, Cáncer, Diabetes. Revista de La Facultad de Medicina, 27(1), 10–14. https://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-04692004000100002
- Silke Schagen. (2017). Topical Peptide Treatments with Effective Anti-Aging Results. Cosmetics, 4(2), 16–16. https://doi.org/10.3390/cosmetics4020016
- Waheed, H., Moin, S. F., & Choudhary, M. I. (2023). Snake Venom: From Deadly Toxins to Life-saving Therapeutics. Current Medicinal Chemistry, 24(17), 1874–1891. https://www.eurekaselect.com/article/8387
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.