Beneficiile terapiei vampir și riscurile asociate
 

Beneficiile terapiei vampir și riscurile asociate

Terapia vampir este o tehnică ce constă în folosirea sângelui propriu pentru a ajuta la regenerarea și întinerirea pielii. Funcționează?
Beneficiile terapiei vampir și riscurile asociate
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Această procedură a devenit cunoscută atunci când unele celebrități au dezvăluit că profită de beneficiile terapiei vampir. În consecință, cererea și oferta în centrele de înfrumusețare au crescut.

Terapia vampir implică extragerea sângelui, centrifugarea acestuia și reinocularea plasmei bogate în trombocite. Există și o altă procedură care se efectuează cu microace.

Ce este terapia vampir și în ce constă?

Există două proceduri care sunt cunoscute sub numele de terapia vampir. Deși una este mai populară, ambele au în comun aspectul plin de sânge al tenului.

Procedura popularizată cu ceva timp în urmă de o celebritate presupune extragerea sângelui pacientului și centrifugarea acestuia pentru a izola plasma bogată în trombocite. Sângele este plin de trombocite și factori de creștere, așa că poate ajuta la inducerea reparării celulelor. Acest fluid este introdus în piele, iar restul de sânge este aplicat sub formă de mască. Dă impresia că persoana în cauză este rănită.

Cât despre cealaltă procedură, se practică cu microneedling cu rolă. Acele dispozitivului deschid microcanale. Prin ele pătrund substanțe nutritive (vitamine și antioxidanți), precum și medicamente. De asemenea, dermul eliberează factori de creștere, deoarece încearcă să repare daunele cauzate de ace.

Ambele proceduri pot fi combinate. Adică, plasma bogată în trombocite este inoculată în microcanalele produse de ace; sau se injectează, folosind tehnica cunoscută sub numele de mezoterapie.

Medic ce explică beneficiile terapiei vampir

Beneficiile terapiei vampir

Terapia vampir este prezentată ca procedură care favorizează reactivarea celulelor stem, ceea ce contribuie la întinerirea pielii. În general, îi sunt atribuite următoarele beneficii:

 • Oferă luminozitate.
 • Atenuează petele și cicatricile.
 • Reduce hiperpigmentarea.
 • Stimulează producția de colagen și elastină.
 • Reduce ridurile și liniile de expresie.

Riscuri și efecte secundare ale terapiei vampir

Șansele de reacții alergice și efecte secundare sunt relativ scăzute, deoarece se folosește plasma sanguină proprie pacientului.

Totuși, deoarece este o abordare oarecum invazivă, pot apărea unele reacții. Una dintre ele este durerea cauzată de microneedling. Se folosește un anestezic topic pentru a o face suportabilă.

Alte reacții adverse care pot apărea sunt vânătăile, roșeața, cicatricile, granuloamele, rănile care întârzie să se vindece, precum și reacțiile la substanțele care sunt introduse. Atunci când procedura se efectuează în condiții stricte aseptice, de către profesioniști în domeniul sănătății atestați, șansele de infecții ale pielii sunt reduse.

Un alt pericol potențial este răspândirea unor boli, precum HIV și hepatita B sau C, care se transmit prin contactul cu sângele unei persoane infectate. Prin urmare, trebuie folosite microace sterile. Acest risc poate fi prezent și atunci când componentele sanguine sunt separate. În acest sens, au fost descrise cazuri de infecții grave din cauza acestor tratamente.

În cele din urmă, trebuie menționat faptul că există dispozitive care pot fi achiziționate pentru a efectua procedura acasă. Acesta este considerat un pericol pentru sănătate.

Precauții

Luând în considerare toate cele de mai sus, există câteva măsuri de siguranță care trebuie luate în considerare înainte de a opta pentru terapia vampir:

 • Mergeți într-un centru medical autorizat, într-un mediu controlat, cu măsuri stricte de igienă.
 • Este esențial să se folosească un echipament steril și hipoalergenic (se recomandă ace din titan, aur sau oțel inoxidabil).
 • Este necesar ca pacientul să fie supus unei evaluări complete, pentru a afla dacă este alergic sau dacă există vreo patologie care poate fi activată sau agravată.
Femeie în salonul de înfrumusețare

Beneficiile terapiei vampir sunt notabile?

Dintre studiile pe această temă, îl putem aminti pe cel realizat de Vikas et al. Acesta arată faptul că microneedlingul în combinație cu plasmă bogată în trombocite (PRP) este eficient pentru întinerirea pielii.

La rândul lor, Porwal, Chahar și Singh au efectuat un studiu clinic cu un grup de control, la care au participat 55 de pacienți cu cicatrici acneice. A fost evaluată eficacitatea microneedling-ului (cu dispozitivul Dermaroller®) cu injecții intradermice cu PRP în 3 ședințe la intervale lunare.

După tratament, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a scalei de evaluare vizuală analogică și a indicelui dermatologic al calității vieții. Cu toate acestea, au existat unele efecte secundare.

Totuși, unii experți în sănătate și estetică nu sunt de acord cu aceste afirmații. În acest sens, ei avertizează că informațiile difuzate de vedete au mai multă greutate decât dacă ar fi spuse de autoritățile sanitare.

Pe scurt, există opinii contradictorii cu privire la procedură. Deși se pretinde că această tehnică are multe beneficii, nu există prea multe studii despre eficacitatea ei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Bauer G. Elsallab M, Abou-El-Enein M. Concise review: a comprehensive analysis of reported adverse events in patients receiving unproven stem cell-based interventions. Stem Cells Transl Med. 2018; 7(9):676-685.
 • Beca T, Hernández G, Morante S, Bascones A. Plasma rico en plaquetas. Una revisión bibliográfica. Av Periodon Implantol. 2007; 19, 1: 39-52.
 • Goddard N, Waterhouse N. Regenerative Medicine, Stem Cell Therapies, and Platelet-Rich Plasma: Where Is the Evidence? Aesthetic Surgery Journal. 2020; 40(4): 460–465. https://doi.org/10.1093/asj/sjz317
 • González Guerrero M. Comprobar los beneficios de la aplicación de productos a base de células madres de la manzana suiza en tratamientos de fotoenvejecimiento a mujeres entre 35 a 45 años que acuden al servicio de especialidades médicas del centro de salud n° 4, del D.M.Q. Santo Domingo: UNIBE, 2014.
 • González Lagunas J. Plasma rico en plaquetas. Rev Esp Cirug Oral y Maxilofac. 2006;  28(2): 89-99.
 • Porwal S, Chahar Y, Singh P. A comparative study of combined derma roller and platelet-rich plasma versus derma roller alone in acne scars and assessment of quality of life before and after treatment. Indian J Dermatol. 2018; 63: 403-408.
 • Quesada Leyva L; León Ramentol C; Fernández Torres S; Nicolau Pestana E. Células madre: una revolución en la medicina regenerativa. Medisan. 2017; 21(5):  
 • Sánchez Frenes P, Sánchez Bouza M, Hernández Malpica S. Las enfermedades infecciosas y la transfusión de sangre. Rev Latinoamer Patol Clin. 2012; 59(4): 186-193.
 • Tenjo Aguirre E, Silva Briones G. Efectividad de la aplicación de células madre y factor de crecimiento plaquetario en el tratamiento de mujeres de 40 a 60 años que presentan involución cutánea facial, atendidas en la unidad de medicina y cirugía estética Renove de la ciudad de Guayaquil. Guayaquil: Universidad Católica de Santiago, 2017.
 • Vikas P, Bhavni O, Prerna S, Siddharth B. Single-handed vampire facial: Combining microneedling with platelet-rich plasma for single-hand use. AAD Online Surgical Pearl. 2021; 84(2). DOI:https://doi.org/10.1016/j.jaad.2019.08.013

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.