Vitaminele oferă energie?
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Vitaminele oferă oare energie organismului? Vitaminele sunt micronutrienți esențiali care participă la o multitudine de procese metabolice și care pot furniza energie. Este necesar să consumăm cantități adecvate, deoarece un deficit poate favoriza apariția bolilor. În plus, acestea sunt direct legate de producția de energie.
Trebuie să ne amintim faptul că există două tipuri de vitamine: solubile în apă și solubile în grăsimi. Primele se dizolvă în apă, iar celelalte în grăsimi. Acest lucru înseamnă că singurele vitamine pe care le putem depozita în organism sunt cele liposolubile (solubile în grăsimi). Substanțele solubile în apă se vor pierde prin urină.
Așadar, în acest articol, ne vom ocupa de cazul vitaminelor solubile în apă din grupul B și de multitudinea de procese legate de metabolismul energetic.
Vitaminele oferă energie?
Principalii nutrienți folosiți pentru energie sunt carbohidrații și grăsimile. În funcție de folosirea metabolismului aerob sau anaerob, unul sau altul dintre acești nutrienți va avea un rol mai important.
Cu toate acestea, este necesară existența unor substanțe catalitice pentru a produce reacțiile energetice. Acestea sunt, în special, vitaminele B. Multe dintre reacțiile energetice au loc în mitocondrii. Respirația celulară depinde, printre altele, de aceste organite.
Studiile științifice sugerează faptul că vitamina B2 acționează ca un cofactor fundamental în obținerea de energie în celulă. Acest lucru nu înseamnă că suplimentarea cu vitamine sau aportul crescut de vitamine din alimente va crește nivelul de vitalitate.
Dacă nu există un deficit anterior, nu există niciun studiu care să arate că o creștere a aportului acestor substanțe în corp poate duce la o producție mai mare de energie.
Îți recomandăm:
Modalități de a crește nivelul de energie cu vitamine
Dacă vrei să-ți crești nivelul de vitalitate, cea mai bună opțiune este să adopți o dietă variată și echilibrată. De asemenea, ar trebui să faci mișcare în mod regulat. În acest fel, vei îmbunătăți eficiența reacțiilor energetice; vor avea loc adaptări musculare, iar sistemul hormonal se va regla.
Anumite deficiențe nutriționale pot fi legate de debutul oboselii. Un caz tipic este patologia cunoscută sub numele de anemie. Această boală apare odată cu scăderea eficienței transportului de oxigen, derivată dintr-un deficit de vitamina B12 sau fier.
Oboseala este legată de diete restrictive lipsite de carne, tipice atleților. Din acest motiv, eliminarea unui grup de alimente din dietă poate fi nocivă atunci când urmărim să ne îmbunătățim starea de sănătate.
Suplimente alimentare eficiente
Există ajutoare ergogene care ne pot spori vitalitatea și performanța. Acesta este cazul cofeinei, care este capabilă să îmbunătățească funcționarea sistemului cognitiv și să reducă apariția oboselii conform literaturii științifice.
Această substanță crește senzația de energie, dar este toxică în cantități mari. Utilizarea sa este redusă la un anumit tip de dozare și există cazuri în care nu este deloc recomandată.
Consumul de cofeină este sigur pe termen mediu și lung. În plus, este legat de protecția împotriva dezvoltării bolilor neurodegenerative pe termen lung. Există articole științifice care susțin această afirmație, deși, așa cum am menționat, este recomandată numai în doze moderate.
Îți recomandăm:
Pentru clarificare: vitaminele oferă energie
În ciuda faptului că vitamina B este o sursă de energie metabolică, nu există dovezi care să ne determine să afirmăm că o creștere a consumului său va îmbunătăți nivelul de energie și vitalitatea.
Pentru un nivel ridicat de energie în fiecare zi, cea mai bună opțiune este să urmăm o dietă variată și echilibrată. Evitarea restricțiilor alimentare dure ne va permite să nu avem deficiențe de nutrienți. La rândul său, aceasta va duce la o funcționare corectă a metabolismului celular și energetic, care va menține corpul în stare optimă.
Există unele ajutoare ergogene pentru a îmbunătăți, deși temporar, nivelurile de energie. Cofeina, așa cum am menționat, este o opțiune excelentă în acest caz.
Dacă ai îndoieli cu privire la calitatea dietei tale, cel mai bine este să ceri opinia unui nutriționist. Acest profesionist îți va optimiza dieta, astfel încât să nu îți lipsească niciodată energia.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Depeint F., Bruce WR., Shangari N., Mehta R., O’Brien PJ., Mitochondrial function and toxicity: role of the B vitamin family on mitocondrial energy metabolism. Chem Biol Interact, 2006. 163 (1-2): 94-112.
- Henriques BJ., Lucas TG., Gomes CM., Therapeutic approaches using riboflavin in mitocondrial energy metabolism disorders. Curr Drug Targets, 2016. 17 (13): 1527-34.
- Smirmaul BP., De Moraes AC., Angjus L., Marcora SM., Effects of caffeine on neuromuscular fatigue and performance during high intensity cycling exercise in moderate hipoxia. Eur J Appl Physiol, 2017. 117 (1): 27-38.
- Kolhadouzan M., Hamadeh MJ., The neuroprotective effects of caffeine in neurodegenerative diseases. CNS Neurosci Ther, 2017. 23 (4): 272-290.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.