Logo image
Logo image

Ziua mondială a spondilitei anchilozante

4 minute
Ziua mondială a spondilite anchilozante este cea mai bună oportunitate de a vă informa și de a vă implica în sprijinirea pacienților cu această boală complexă la nivel fizic și mintal. Aflați mai multe!
Ziua mondială a spondilitei anchilozante
Ultima actualizare: 01 august, 2021

Ziua mondială a spondilitei anchilozante este sărbătorită în prima sâmbătă din mai. Cu toate acestea, există o modificare temporară (a doua sâmbătă din mai) când prima sâmbătă coincide cu 1 mai, deoarece aceasta este o sărbătoare publică în multe țări, ce poate afecta obiectivele evenimentului.

Dar ce este această boală? Este definită ca o artrită inflamatorie localizată în principal în articulațiile spatelui și ale pelvisului. Rigiditatea acută tinde să se amelioreze odată cu activitățile fizice.

Ziua mondială a spondilitei anchilozante are ca scop creșterea gradului de conștientizare și conectarea celor afectați cu rețeaua de sprijin din diferite colțuri ale planetei. Mai jos, vom afla mai multe despre boală, cauzele acesteia, tratamentele și susținerea pe care o putem acorda bolnavilor.

Spondilita anchilozantă și spondiloartrita axială

Spondilita anchilozantă sau spondiloartrita și-a schimbat clasificarea pentru un grad mai bun de precizie în determinarea tulburărilor. În acest sens, există un model tradițional și un model actualizat de clasificare. În modelul tradițional, posibilitățile sunt următoarele:

  • Spondiloartrita anchilozantă: artrită inflamatorie cu o incidență mai mare la nivelul coloanei vertebrale.
  • Spondiloartrita nediferențiată: grup eterogen de afecțiuni articulare cu caracteristici similare spondiloartropatiilor.
  • Artrita enteropatică: boală inflamatorie a articulațiilor care apare din cauza bolilor intestinale.
  • Spondiloartrita juvenilă: spondiloartropatie la copiii cu vârsta sub 16 ani.
  • Artrita reactivă: inflamația articulațiilor ca reacție la o infecție localizată în altă zonă a corpului.
  • Artrita psoriazică: un tip de artrită care afectează anumite persoane cu psoriazis.

Modelul actualizat include următoarele:

  • Spondiloartrita axială (AxSpA): provoacă inflamații la nivelul coloanei vertebrale și include spondilita anchilozantă, artrita enteropatică, artrita reactivă, artrita psoriazică și spondiloartrita nediferențiată.
  • Spondiloartrita periferică (pSpA): inflamația și bolile apar în zone din afara coloanei vertebrale. Categoria cuprinde artrita psoriazică, artrita nediferențiată, artrita reactivă și artrita enteropatică.

Descoperiți mai multe informații utile:

Cele 4 tipuri de scleroză multiplă

Some figure
Durerea în zona lombară și pelviană este unul dintre semnele caracteristice ale acestei boli, deși există variații.

Cauze și simptome

Cauzele bolii nu au fost clarificate. Cu toate acestea, a fost detectată o tulburare în gena HLA-B27. Numărul bărbaților care suferă de spondilită anchilozantă este mult mai mare în raport cu cel al femeilor. În ceea ce privește simptomele, sunt evidente următoarele:

  • Inflamație și durere la nivelul articulațiilor
  • Rigiditate în mișcări
  • Oboseală
  • Scădere în greutate
  • Variații bruște ale vederii
  • Erupții cutanate

Tratamente disponibile pentru spondilita anchilozantă

Tratamentele sunt împărțite în medicamente, terapii fizice și intervenții chirurgicale. Obiectivele sunt prevenirea daunelor ireversibile sau întârzierea progresului problemelor existente.

Astfel, substanțele utilizate sunt medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Dacă acestea nu funcționează, se folosesc blocanții factorilor de necroză tumorală și inhibitorii interleukinei-17.

În plus, sunt folosite sesiuni de kinetoterapie care vizează îmbunătățirea flexibilității, a forței și a gamei de mișcare. Acest lucru ajută la reducerea durerii. În aceste condiții, exercițiile sunt selectate după o evaluare prealabilă a pacientului.

În ultimă instanță, intervenția chirurgicală este utilizată pentru ameliorarea durerii și corectarea deteriorării critice a articulațiilor. Cu toate acestea, nu este frecvent utilizată.

Ziua mondială a spondilitei anchilozante

Principalul impuls pentru Ziua Mondială a Spondilitei Anchilozante vine de la Federația Internațională a Spondiloartritei Axiale (ASIF), care stabilește trei obiective de bază în fiecare an. Accentul este îndreptat către creșterea gradului de conștientizare, oferirea de informații adecvate și consolidarea conexiunilor umane.

ÎMPREUNĂ – axSpA și bunăstarea emoțională

În 2021, s-a decis ca tema centrală să fie împărțită în trei, astfel încât problemele particulare să fie mai bine evidențiate. Astfel, obiectivele zilei au fost următoarele:

  • Învățarea: urmărește să dea valoare sănătății mintale a bolnavilor și să le promoveze bunăstarea emoțională cu ajutorul instrumentelor de comunicare, deoarece sentimentele negative înrăutățesc afecțiunile.
  • Gestionarea: încurajează exercițiile zilnice pentru a profita de beneficiile lor psihologice și fizice, care ajută la combaterea depresiei și anxietății.
  • Sprijinul: îi aduce pe cei afectați mai aproape de organizațiile internaționale, lucru care s-a dovedit a fi eficient în obținerea tratamentelor.

Cum puteți participa la Ziua mondială a spondilitei anchilozante?

Modalitățile de participare sunt diverse datorită creativității de care dă dovadă ASIF. Iată câteva dintre cele mai importante modalități de a marca această sărbătoare:

  • Descărcați instrumentele oficiale (sigle și postere) și partajați-le pe rețelele de socializare.
  • Participați la evenimentul de mers pe jos virtual Walk Your AS Off.
  • Participați virtual la Summitul global pentru spondiloartrită 2021, unde sunt discutate subiecte legate de COVID-19 și SpA.
  • Utilizați etichete pe Facebook, Instagram și Twitter legate de tema centrală și partajați imagini cu mesaje motivante.
Some figure
Puteți participa prin rețelele de socializare, partajând imagini sau fraze motivaționale.

Date despre spondiloartrita axială

Iată câteva date sumare pe care merită să le cunoașteți de Ziua mondială a spondilitei anchilozante pentru a înțelege mai bine această patologie:

  • Terapiile non-medicale pot fi o alternativă eficientă (sport în piscină, acupunctură, chiroterapie și masaj).
  • Nu există teste unice care să confirme prezența spondilitei anchilozante.
  • Afectează bărbații și femeile în mod diferit în ceea ce privește simptomele.
  • 95% dintre indivizii caucazieni cu spondilită anchilozantă prezintă alterarea genei HLA-B27.
  • Există un total de 60 de gene implicate în debutul bolii.

Mai multe informații:

Diagnostic și tratamente pentru spondilita anchilozantă

Recunoașteți factorii de risc de Ziua mondială a spondilitei anchilozante

În încheiere, recomandările finale au legătură cu acordarea atenției factorilor de risc asociați cu gena HLA-B27, istoricului familial și prezenței bolii inflamatorii intestinale. Analizați și gradul de expunere la poluanții din mediu și la tot felul de toxine.

Pe scurt, Ziua mondială a spondilitei anchilozante ne permite să continuăm să avansăm spre integrare, vizibilitate, conștientizare, tratamente eficiente și detectarea cauzelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vargas R; Madariaga M y Katona G. Espondilitis anquilosante juvenil: características clínicas en 41 enfermos. Bol. méd. Hosp. Infant. Méx. 1985.
  • López A, Queiro R, Sánchez M, Alperi M, Riestra J  y Ballina F. ¿Es útil el ejercicio en el tratamiento de la espondilitis anquilosante? Seminarios de la Fundación Española de Reumatología
    Volumen 9. 2008. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1577356608749261.
  • Castro P, Gutiérrez M y Díaz R. Genetics of ankylosing spondylitis. Rev. méd. Chile. 2014. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-98872014000900011&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872014000900011.
  • Dean L, Jones G, MacDonald A, Downham C, Sturrock R y Macfarlane G. Prevalencia global de espondilitis anquilosante. Reumatología (Oxford). 2014.
  • Rudwaleit M, Van der Heijde D, Landewé R, Listado J, Akkoc N, Brandt J, et al. El desarrollo de los criterios de clasificación de la Assessment of SpondyloArthritis International Society para la espondiloartritis axial (parte II): validación y selección final. Ann Rheum Dis. 2009.
  • Evidencia científica de la rehabilitación en la espondilitis anquilosante. Rehabilitación. Volumen 48. 2014. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048712014000541.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.