12 beneficii ale lămâii mai puțin cunoscute
Lămâia este un fruct acid care se găsește în casele oamenilor din întreaga lume. Acest fruct citric are o aromă deosebită care merge foarte bine cu diverse băuturi și alimente. În plus, multiplele beneficii ale lămâii o fac unul dintre cei mai buni aliați pentru sănătate.
Lămâia se remarcă în principal prin conținutul ridicat de vitamina C, complexul de vitamine de tip B, calciu, fier, magneziu, potasiu și fibre. A fost folosită în medicină din cele mai vechi timpuri și există mai multe studii științifice care susțin beneficiile sale.
Unul dintre principalele beneficii ale lămâii este capacitatea sa de a alcaliniza organismul și de a regla pH-ul. În prezent, multe persoane au o dietă acidă, așa că este recomandat să consume lămâie
12 beneficii ale lămâii mai puțin cunoscute
1. Lămâia este un diuretic
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, vitamine și minerale, este un aliment diuretic. Prin urmare, ajută la eliminarea lichidelor și a substanțelor toxice reținute în organism. Datorită acestui beneficiu, este foarte indicată pentru curățarea organismului și prevenirea multor boli.
2. Purifică sângele
Antioxidanții săi ajută la curățarea arterelor și la purificarea sângelui. Facilitează eliminarea deșeurilor și substanțelor toxice prezente în fluxul sanguin, prevenind bolile legate de sistemul circulator și cardiovascular. De asemenea, ajută la tratarea bolilor precum holera și malaria.
Citiți mai mult: De ce ar trebui să mănânci usturoi, ceapă și lămâie în fiecare zi?
3. Scade febra
Consumul de apă fierbinte cu lămâie este ideal pentru controlul febrei în caz de gripă. Ajută la întărirea sistemului imunitar și reduce temperatura corpului, deoarece intensifică transpirația.
4. Combate hipertensiunea arterială
Cei care suferă de hipertensiune arterială și beau frecvent apă cu lămâie reduc semnificativ această problemă. Acest beneficiu se datorează conținutului său ridicat de potasiu, care ajută la combaterea retenției de lichide.
Există un studiu publicat de revista International Journal of Cardiology, care vorbește despre modul în care lămâia poate fi o terapie alternativă pentru hipertensiune.
De asemenea, există mai multe studii științifice care susțin capacitatea lămâilor și a vitaminei C de a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.
5. Tratează infecții ale gâtului
Lămâia este cunoscută pentru proprietățile sale antibiotice și antivirale. Prin urmare, ne poate fi de ajutor atunci când avem de-a face cu diferite afecțiuni ale gâtului. Este considerată un aliat valoros, care poate fi folosit și aplicat în diferite moduri:
- Prima varianta este sa pregătiți un ceai cald de lămâie.
- A doua opțiune este să stoarceți sucul și să faceți gargară cu el. Acest remediu trebuie folosit de mai multe ori pe zi.
6. Tratează probleme respiratorii
Datorită conținutului său ridicat de vitamina C și proprietăților sale antibiotice și antivirale, lămâia este unul dintre cei mai buni aliați ai sănătății respiratorii. Acest fruct ajută la curățarea căilor respiratorii și întărește sistemul imunitar pentru a face față bolilor precum astmul, bronșita și alte probleme respiratorii.
7. Este bogată în antioxidanți
Lămâia conține vitamina C și alți antioxidanți importanți care ajută la combaterea radicalilor liberi. Pot preveni unele boli. În plus, este și un bun aliat pentru prevenirea îmbătrânirii premature.
8. Ameliorează probleme cu stomacul
Lămâia ajută la reglarea pH-ului organismului și, datorită acestui lucru, ajută și la combaterea diferitelor tipuri de probleme ale stomacului.
De exemplu, este indicată în caz de:
- Balonare
- Constipație
- Indigestie
- Paraziți stomacali
- Aciditate
9. Ajută la pierderea în greutate
Persoanele care adoptă obiceiuri sănătoase ar trebui să includă mai multă lămâie în dietă. Acest fruct ajută la reducerea grăsimii corporale, elimină substanțele toxice din organism și oferă o senzație de sațietate. În acest caz, se recomandă să beți apă caldă cu lămâie pe stomacul gol.
10. Sprijină îngrijirea dentară
Sucul de lămâie poate ajuta la reducerea durerii de dinți atunci când este aplicat direct pe zona dureroasă. Este util și în cazurile de sângerare a gingiilor. Este un mare aliat pentru albirea dinților și combaterea respirației urât mirositoare.
11. Este benefică pentru o piele sănătoasă
Consumul zilnic de lămâie oferă o piele mai sănătoasă, radianta și tânără. Poate fi folosită local pentru a trata infecțiile pielii, acneea, excesul de ulei, cicatricile și petele. Trebuie aplicată noaptea deoarece, dacă pielea este expusă la soare, pot apărea pete.
12. Oferă un păr radiant
Lămâia este un aliat excelent pentru curățarea și înfrumusețarea părului. Sucul de lămâie ajută la curățarea scalpului și previne mătreața. În plus, funcționează ca un înălbitor natural, îmbunătățește textura părului și ajută la menținerea strălucirii acestuia.
Citiți și: Cafea cu lămâie: o combinație bună?
Concluzii despre principalele beneficii ale lămâii
După cum ați văzut, beneficiile lămâii sunt multiple. De asemenea, vă recomandăm să adoptați o dietă echilibrată și să practicați exerciții fizice moderate pentru a vă spori sănătatea și calitatea vieții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Amorim, J. L., Simas, D. L., Pinheiro, M. M., Moreno, D. S., Alviano, C. S., da Silva, A. J., & Fernandes, P. D. (2016). Anti-Inflammatory Properties and Chemical Characterization of the Essential Oils of Four Citrus Species. PloS one, 11(4), 1-18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4835072/
- Aras, B., Kalfazade, N., Tuğcu, V., Kemahli, E., Ozbay, B., Polat, H., & Taşçi, A. I. (2008). Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urological research, 36(6), 313–317. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18946667/
- Aslani, N., Entezari, M. H., Askari, G., Maghsoudi, Z., & Maracy, M. R. (2016). Effect of Garlic and Lemon Juice Mixture on Lipid Profile and Some Cardiovascular Risk Factors in People 30-60 Years Old with Moderate Hyperlipidaemia: A Randomized Clinical Trial. International journal of preventive medicine, 7, 1-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27563431/
- Departamento de Agricultura de los Estados Unidos. (2020, 30 de octubre). Lemon, raw. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102594/nutrients
- Evans, J. A., Mendonca, P., & Soliman, K. F. A. (2022). Neuroprotective Effects and Therapeutic Potential of the Citrus Flavonoid Hesperetin in Neurodegenerative Diseases. Nutrients, 14(11), 1-25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9183194/
- Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in beta-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue. Journal of clinical biochemistry and nutrition, 43(3), 201–209. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2581754/
- Freitas, D., Boué, F., Benallaoua, M., Airinei, G., Benamouzig, R., & Le Feunteun, S. (2021). Lemon juice, but not tea, reduces the glycemic response to bread in healthy volunteers: a randomized crossover trial. European journal of nutrition, 60(1), 113–122. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201919/
- Galati, E. M., Cavallaro, A., Ainis, T., Tripodo, M. M., Bonaccorsi, I., Contartese, G., Taviano, M. F., & Fimiani, V. (2005). Anti-inflammatory effect of lemon mucilage: in vivo and in vitro studies. Immunopharmacology and immunotoxicology, 27(4), 661–670. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16435583/
- Kato, Y., Domoto, T., Hiramitsu, M., Katagiri, T., Sato, K., Miyake, Y., Aoi, S., Ishihara, K., Ikeda, H., Umei, N., Takigawa, A., & Harada, T. (2014). Effect on blood pressure of daily lemon ingestion and walking. Journal of nutrition and metabolism, 2014, 1-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/
- Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition research, 35(5), 409–420. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25912765/
- Komiya, M., Takeuchi, T., & Harada, E. (2006). Lemon oil vapor causes an anti-stress effect via modulating the 5-HT and DA activities in mice. Behavioural brain research, 172(2), 240–249. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16780969/
- Klimek-Szczykutowicz, M., Szopa, A., & Ekiert, H. (2020). Citrus limon (Lemon) Phenomenon-A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies. Plants (Basel, Switzerland), 9(1), 119. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020168/
- Nuzzo, D., Picone, P., Giardina, C., Scordino, M., Mudò, G., Pagliaro, M., Scurria, A., Meneguzzo, F., Ilharco, L. M., Fidalgo, A., Alduina, R., Presentato, A., Ciriminna, R., & Di Liberto, V. (2021). New Neuroprotective Effect of Lemon IntegroPectin on Neuronal Cellular Model. Antioxidants (Basel, Switzerland), 10(5), 1-18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8145755/
- Oussama, A., Touhami, M., & Mbarki, M. (2005). In vitro and in vivo study of effect of lemon juice on urinary lithogenesis. Archivos Españoles de Urología, 58(10), 1-087.https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142005001000019&lng=es&nrm=iso&tlng=en
- Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. (s. f.). Citrus. Consultado el 26 de abril de 2023. https://www.fao.org/markets-and-trade/commodities/citrus/en/
- Presentato, A., Scurria, A., Albanese, L., Lino, C., Sciortino, M., Pagliaro, M., Zabini, F., Meneguzzo, F., Alduina, R., Nuzzo, D., & Ciriminna, R. (2020). Superior Antibacterial Activity of Integral Lemon Pectin Extracted via Hydrodynamic Cavitation. ChemistryOpen, 9(5), 628–630. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7254935/
- Prezioso, D., Strazzullo, P., Lotti, T., Bianchi, G., Borghi, L., Caione, P., Carini, M., Caudarella, R., Ferraro, M., Gambaro, G., Gelosa, M., Guttilla, A., Illiano, E., Martino, M., Meschi, T., Messa, P., Miano, R., Napodano, G., Nouvenne, A., Rendina, D., … CLU Working Group (2015). Dietary treatment of urinary risk factors for renal stone formation. A review of CLU Working Group. Archivio italiano di urologia, andrologia : organo ufficiale [di] Societa italiana di ecografia urologica e nefrologica, 87(2), 105–120. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26150027/
- Raimondo, S., Urzì, O., Meraviglia, S., Di Simone, M., Corsale, A. M., Rabienezhad Ganji, N., Palumbo Piccionello, A., Polito, G., Lo Presti, E., Dieli, F., Conigliaro, A., & Alessandro, R. (2022). Anti-inflammatory properties of lemon-derived extracellular vesicles are achieved through the inhibition of ERK/NF-κB signalling pathways. Journal of cellular and molecular medicine, 26(15), 4195–4209. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35789531/
- Ruggenenti, P., Caruso, M. R., Cortinovis, M., Perna, A., Peracchi, T., Giuliano, G. A., Rota, S., Brambilla, P., Invernici, G., Villa, D., Diadei, O., Trillini, M., Natali, G., & Remuzzi, G. (2021). Fresh lemon juice supplementation for the prevention of recurrent stones in calcium oxalate nephrolithiasis: A pragmatic, prospective, randomised, open, blinded endpoint (PROBE) trial. EClinicalMedicine, 43, 1-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8683665/
- Sadjjadi, S. M., Rostami, J., & Azadbakht, M. (2006). Giardiacidal activity of lemon juice, vinifer and vinegar on Giardia intestinalis cysts. The Southeast Asian journal of tropical medicine and public health, 37 Suppl 3, 24–27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17547046/
- Singh, N., Yarla, N. S., Siddiqi, N. J., de Lourdes Pereira, M., & Sharma, B. (2021). Features, Pharmacological Chemistry, Molecular Mechanism and Health Benefits of Lemon. Medicinal chemistry (Shariqah (United Arab Emirates)), 17(3), 187–202. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32901586/
- Shija, K. M., Nondo, R. S. O., Mloka, D., Sangeda, R. Z., & Bwire, G. M. (2020). Effects of lemon decoction on malaria parasite clearance and selected hematological parameters in Plasmodium berghei ANKA infected mice. BMC complementary medicine and therapies, 20(1), 1-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7076818/
- Tomotake, H., Koga, T., Yamato, M., Kassu, A., & Ota, F. (2006). Antibacterial activity of citrus fruit juices against Vibrio species. Journal of nutritional science and vitaminology, 52(2), 157–160. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16802698/
- Viana, M. D. M., Silva Neto, G. J. D., Lima, A. A. D., Leite, A. B., Souza, I. T., Santana, A. E. G., … & Moreira, M. S. A. (2020). Citrus limon (L.) Burm f. Essential oil has anxiolytic and sedative properties by modulating GABAA-receptors. Brazilian Archives of Biology and Technology, 63. https://www.scielo.br/j/babt/a/nRk58V8pvShh34bv5VRrqPt/?lang=en&format=html
- Wang, X., Li, D., Liu, F., Cui, Y., & Li, X. (2020). Dietary citrus and/or its extracts intake contributed to weight control: Evidence from a systematic review and meta-analysis of 13 randomized clinical trials. Phytotherapy research, 34(8), 2006–2022. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32182635/
- Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata, Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., Kayaba, K., & Jichi Medical School Cohort Study Group (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School cohort study. Journal of epidemiology, 21(3), 169–175. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21389640/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.