Logo image
Logo image

2 tipuri de alimente pentru prevenirea obezității

3 minute
Ca să previi obezitatea, trebuie să urmezi o dietă echilibrată și un program de exerciții. Ambele măsuri trebuie adoptate sub supravegherea unui specialist. Dietele foarte restrictive sunt rareori sănătoase.
2 tipuri de alimente pentru prevenirea obezității
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În articolul de azi, îți vom prezenta principalele două tipuri de alimente utile pentru prevenirea obezității.

Dar înainte de a lua în considerare orice abordare pentru a o preveni sau trata, trebuie să înțelegi cum apare obezitatea. Studiile recente arată că incidența acestei probleme este în creștere pe plan mondial. Așadar, pe lângă strategiile adoptate de instituțiile de sănătate publică, este mai important ca niciodată să implementăm măsuri pentru a preveni obezitatea și a-i ajuta pe oamenii care sunt deja supraponderali.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, principalele cauze ale obezității sunt sedentarismul și dietele bogate în grăsimi. Ambii factori au la bază schimbările care au loc pe plan social și tiparele comportamentale ale comunităților.

Caracteristicile tratamentelor împotriva obezității

Some figure

Dieta joacă un rol fundamental în abordările terapeutice pentru a trata și a preveni obezitatea. Dacă nu avem grijă ce mâncăm, toate celelalte măsuri nu vor da randament. Alte tipuri de intervenții, cum ar fi exercițiile fizice, au o utilitate îndoielnică dacă nu sunt însoțite de un plan alimentar adecvat. În orice caz, exercițiile fizice reprezintă o componentă importantă a oricărui program pentru slăbit.

Totodată, s-a dovedit în ultimii ani că diverse medicamente, precum orlistatul, sibutramina și rimonabantul, pot reduce greutatea corporală. Oamenii de știință au confirmat eficiența acestor produse în studii clinice care au avut drept subiecți persoane care urmează diete hipocalorice. Însă majoritatea acestor medicamente prezintă un efect anorexigenic. Monitorizarea atentă a dietei este esențială pentru ca asemenea tratamente să dea randament.

Citește și:

6 tipuri de obezitate și cauzele acestora

Chiar și intervențiile chirurgicale împotriva obezității pot eșua pe termen lung dacă pacientul nu-și modifică obiceiurile alimentare.

În ciuda rolului cheie pe care îl joacă, tratamentele tradiționale, chiar dacă sunt efectuate corect, nu oferă rezultate satisfăcătoare de durată. Din păcate, majoritatea persoanelor care încep un tratament dietetic îl abandonează la un moment dat. În plus, mulți pacienți care perseverează nu reușesc să slăbească sau se îngrașă din nou mai târziu. Când vine vorba de tratamentele dietetice, cea mai mare problemă este cu siguranță lipsa de consecvență.

Principalele categorii de alimente pentru prevenirea obezității

Some figure
Adoptă o dietă echilibrată și un plan regulat de exerciții pentru a preveni obezitatea. Un specialist ar trebui să te supravegheze.

Dietele foarte restrictive nu sunt niciodată sănătoase. Acestea provoacă o pierdere semnificativă a masei musculare și duc la declanșarea tulburărilor de alimentație. Este indicat să urmezi un plan dietetic normocaloric care să-ți satisfacă nevoile. Majoritatea recomandărilor alimentare sunt identice cu cele primite de persoanele cu o greutate corporală normală. Doar aportul de grăsimi saturate va trebui limitat.

Există și anumite alimente utile pentru prevenirea obezității:

Alimentele sățioase

Un factor important în lupta împotriva obezității este să știi cum să alegi alimente sățioase. În general, acestea sunt bogate în fibre. Fibrele absorb apă și își dublează volumul în stomac, producând o senzație de sațietate. Dacă te simți sătul, acea nevoie incontrolabilă de mânca în mod continuu scade.

În categoria de alimente sățioase intră:

  • Majoritatea legumelor și leguminoaselor
  • Majoritatea fructelor
  • Algele marine

Alimentele hipocalorice

Some figure
Schimbă-ți dieta și adoptă un stil de viață activ ca să previi obezitatea.

Alimentele hipocalorice oferă cantități mici de energie. Consumându-le, organismul primește mai puține calorii decât are nevoie și este nevoit să ardă grăsimea acumulată. Alimentele hipocalorice pot preveni obezitatea atât timp cât sunt incluse într-o dietă echilibrată.

Printre cele mai populare alimente hipocalorice se numără:

  • Sparanghelul
  • Spanacul
  • Castravetele
  • Anghinarele

Ar putea să te intereseze:

7 mese echilibrate pentru slăbit și arderea grăsimilor

Concluzii

O măsură esențială pentru a slăbi este să urmezi un plan dietetic aprobat de un specialist. Acest tip de dietă te va ajuta să te simți sătul. De asemenea, este important să te menții activ și să adopți o rutină de exerciții. Nu uita, prevenția este cel mai bun tratament. Îți vei putea atinge obiectivul cu puțină disciplină și motivație. Nu te da bătut!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tarban, A. (2010). La Obesidad Infantil : una epidemia mundial. Ministerio de Sanidad y Consumo.
  • OMS. (2015). Alimentación sana. https://doi.org/Nota descriptiva No. 394
  • Barrientos-Perez, M., & Flores-Huerta, S. (2008). ¿Es la obesidad un problema médico individual y social? Políticas públicas que se requieren para su prevención. Medigraphic Artemisa En Linea.
  • Ciangura, C., Carette, C., Faucher, P., Czernichow, S., & Oppert, J.-M. (2017). Obesidad del adulto. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(17)84245-8

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.