3 rețete sănătoase de salate cu struguri
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Salatele sunt preparate recomandate în contextul oricărei diete. Se caracterizează prin combinarea unei cantități mari de legume. Cu toate acestea, este indicat să puneți alături și o porție de proteine. Pentru a vă oferi idei, vă vom învăța cum să pregătiți mai multe rețete de salate sănătoase cu struguri.
Înainte de a începe este important să țineți cont de faptul că un consum mai mare de legume este asociat cu o reducere a mortalității. Acest lucru se datorează micronutrienților și flavonoidelor pe care le conțin acesta, capabile să moduleze mecanismele inflamatorii și oxidative.
3 rețete sănătoase de salate cu struguri
1. Salată de fenicul și struguri albi
Cu aceasta salată, puteți profita de toate beneficiile strugurilor. Vorbim despre un fruct care concentrează taninuri. Acești compuși pot ajuta la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Nutrition. Sunt capabili să reducă incidența agregării trombocitelor și a aterosclerozei.
Ingrediente
Pentru a pregăti acest fel de mâncare, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 50 grame de nuci de pin
- 50 grame de nuci
- Sucul de la o jumătate de lămâie
- 20 grame de struguri albi
- 400 grame de fenicul
- 200 grame de șuncă iberică feliată
În plus, puteți face un sos:
- 1 gălbenuș de ou
- Sare și piper după gust
- 3 linguri de oțet de mere
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
Instrucțiuni pas cu pas
Trebuie să începeți prin a spăla bine feniculul pentru a-l tăia în felii. Este important să stoarceți sucul de lămâie deasupra și să-l gătiți timp de 10 minute. Se scurge și se lasă sa se răcească.
În paralel, strugurii vor trebui tăiați în jumătate pentru a-i curăța și a îndepărta sâmburii. Nucile vor fi coapte într-o tigaie până se rumenesc, dar nu trebuie folosit ulei.
Rămâne doar să pregătiți sosul. Este necesar să puneți uleiul și gălbenușul de ou într-un bol, bătând bine. Se adaugă oțetul, împreună cu sare și ulei după gust.
Rețineți că sosul trebuie ținut câteva minute la frigider pentru a fi servit foarte rece.
Pentru a termina, trebuie să trecem la asamblarea salatei. Feniculul și strugurii se pun într-un castron. Feliile de șuncă se vor pune între legume. Se ornează cu nuci de pin și nuci românești și se toarnă sosul rece.
2. Salată de brânză de capră cu struguri și susan
Brânza este un aliment care nu trebuie să lipsească din dietă. Cu excepția cazului în care există o intoleranță la lactoză sau o alergie la proteinele din laptele de vacă, este un produs care oferă o cantitate mare de nutrienți și este considerat sănătos.
Dintre mineralele pe care le conține, menționăm calciul. Potrivit cercetărilor publicate în revista Nutrients, este esențial pentru prevenirea problemelor osoase.
Ingrediente
Ingredientele de care veți avea nevoie pentru a pregăti cu succes această salată sunt următoarele:
- 100 grame de struguri
- Oțet de mere
- Frunze de salată verde mixtă
- Ulei de măsline extravirgin
- 200 grame de brânză proaspătă de capră
- 2 linguri de semințe
- Sare după gust
Instrucțiuni pas cu pas
Pregătirea este mult mai simplă decât în cazul precedent. Prin urmare, salata este perfectă pentru acele zile în care nu există mult timp dedicat gătitului.
Trebuie să începeți prin a spăla frunzele de salată verde și a le rupe bucăți. Se pun într-un bol și se adaugă brânza de capră tăiată.
Recomandăm: Ulei esențial de sâmburi de struguri: beneficii și utilizări
3. Salată caldă de conopidă cu struguri roșii, pătrunjel și piper
Dacă ceea ce căutați este o opțiune cu o capacitate antiinflamatoare ridicată, aceasta ar trebui să fie alegerea principală. S-a demonstrat că legumele crucifere conțin o serie de fitonutrienți care controlează procesele inflamatorii și ajută la prevenirea dezvoltării multor boli complexe. Includerea lor în dietă este mai mult decât indicată.
Ingrediente
Notați ingredientele de care veți avea nevoie pentru a face această salată:
- 1 conopidă
- Pătrunjel proaspăt
- 1 cățel de usturoi
- 250 grame de struguri roșii
- 1 linguriță de piper
- O linguriță de boia dulce
- Ulei de măsline extravirgin, sare și oțet de vin alb
Instrucțiuni pas cu pas
Tăiați conopida în jumătate, apoi în felii medii. Se fierbe la abur aproximativ 20 de minute până se înmoaie. Se usucă bine, scurgând orice lichid care ar putea rămâne la suprafață.
Mărunțiți cățelul de usturoi și sotați-l cu ulei de măsline ca să prindă culoare. Adăugați boiaua și amestecați pentru a evita arderea sau lipirea. În acest moment, se adaugă și conopida, împreună cu un strop de oțet de vin alb.
Pentru a termina, va trebui să spălați strugurii, să-i tăiați în jumătate și să le îndepărtați sâmburii. Puneți în vas conopida, apoi fructele și puțin piper proaspăt măcinat. Rămâne doar să ornați cu niște frunze de pătrunjel proaspăt.
Vedeți și: Cum se face gem de struguri de casă? Rețetă naturală
Faceți salate sănătoase cu struguri
Este foarte ușor sa faceți salate sănătoase și gustoase cu struguri, profitând de toate beneficiile acestui fruct. Este mai bine să consumați legumele întregi decât suc, pentru a nu pierde fibrele. Această substanță va fi decisivă atunci când vine vorba de reducerea impactului zaharurilor asupra glicemiei.
Obiceiurile alimentare bune trebuie combinate cu alte obiceiuri considerate sănătoase. Este ideal să practicați frecvent exerciții fizice, pe lângă asigurarea a cel puțin 7 ore de odihnă în fiecare noapte.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dohadwala, M. M., & Vita, J. A. (2009). Grapes and cardiovascular disease. The Journal of nutrition, 139(9), 1788S–93S. https://doi.org/10.3945/jn.109.107474
- Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G., Giusti, F., Romagnoli, C., Cianferotti, L., Marcucci, G., & Brandi, M. L. (2018). Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients, 10(12), 1930. https://doi.org/10.3390/nu10121930
- Abbaoui, B., Lucas, C. R., Riedl, K. M., Clinton, S. K., & Mortazavi, A. (2018). Cruciferous Vegetables, Isothiocyanates, and Bladder Cancer Prevention. Molecular nutrition & food research, 62(18), e1800079. https://doi.org/10.1002/mnfr.201800079
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.