5 moduri în care axilele trimit semnale despre sănătate
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Axilele sunt o zonă de care avem grija pentru estetică și igienă. Din cauza numărului mare de glande sudoripare, acestea tind să elibereze fluide care pot provoca mirosuri neplăcute. Ceea ce nu știm este că axilele trimit semnale despre sănătatea întregului corp.
Deși uneori sunt trecute cu vederea, multe dintre neregulile pe care le prezintă indică faptul că ceva nu este în regulă în corp. În rândurile de mai jos, vă împărtășim 5 semne pe care nu trebuie să le ignorați!
5 moduri în care axilele trimit semnale despre sănătate
1. Miros urât
Mirosul la subraț este comun pentru majoritatea oamenilor și cu toții l-am experimentat la un moment dat. Acumularea de transpirație pe suprafața pielii creează un mediu ideal pentru înmulțirea bacteriilor. Bacteriile provoacă acel miros puternic, acru.
Aceasta dispare ușor atunci când facem duș și, bineînțeles, când folosim zilnic produse deodorante și antitranspirante. Totuși, atunci când este prea puternic și persistent, denotă o problemă cu tiroida sau modificări hormonale, așa cum afirmă acest studiu realizat de Spitalul Universitar La Paz (Madrid).
Dacă mirosul este asemănător cu fructele putrede sau cu lacul de unghii, acesta poate fi legat de cetoacidoză. Această problemă face ca organismul să își scadă capacitatea de a procesa zaharurile. Mirosurile neplăcute de la axile ne avertizează asupra sănătății, deoarece pot fi un semn de diabet sau prediabet.
Citiți și: Sindromul Ehlers-Danlos: în ce constă?
2. Senzație de mâncărime
Senzația de mâncărime la axile este normală atunci când părul de pe corp începe să reapară după epilare. Cu toate acestea, în general, mâncărimile axilelor avertizează asupra sănătății pielii.
Acesta este un semn al pielii iritate. Poate fi vorba despre agresiunea aparatelor de ras sau a chimicalelor pe care le conțin unele creme și deodorante.
Mâncărimea persistentă, însoțită de pete roșii și celule moarte, indică apariția unei ciuperci în această zonă a pielii. În acest din urmă caz, este esențial să consultați un medic, deoarece este necesar să utilizați un tratament antifungic.
3. Durere
Experimentarea durerii la axile poate fi reacția mușchilor la o suprasolicitare fizică a brațelor. Este ceva normal la cei care ridică obiecte foarte grele sau fac exerciții cu greutăți în timpul rutinelor de antrenament.
Acest tip de durere este sporadic și dispare cu puțină odihnă. Cu toate acestea, dacă devine o problemă persistentă, cel mai bine este să consultați medicul. Durerea este un semn al ganglionilor limfatici umflați sau al leziunilor din zonă.
Nu uitați să efectuați corect întinderea atunci când faceți sport, conform acestui studiu realizat de Universitatea din Castilla La-Mancha.
4. Erupții cutanate
Mediul cald și umed din această zonă a corpului crește riscul de infecții minore. Poate apărea o erupție cutanată combinată cu mâncărime, roșeață și mici bășici. Poate fi rezultatul unei alergii (conform acestui studiu realizat de Universitatea din Chile), al excesului de căldură și al zgârieturilor.
Citiți mai mult: Tipurile și cauzele erupțiilor cutanate
5. Noduli și inflamație
Mici umflături la axile, similare coșurilor, apar atunci când foliculii se înfundă, împiedicând firele de păr să iasă la suprafață. Acestea pot fi destul de dureroase și, dacă nu sunt tratate corespunzător, ar putea deveni o potențială cauză a infecțiilor. În loc să le îndepărtați cu penseta, se recomandă exfolierea pielii până când părul poate ieși la suprafață.
Formarea de noduli de dimensiuni vizibile la axile avertizează asupra sănătății limfatice. Acești noduli ușor palpabili sunt un semn al ganglionilor limfatici umflați.
Acest simptom indică faptul că organismul încearcă să lupte cu o boală sau o infecție, conform informațiilor oferite de Clinica Mayo.
Faptul ca nu dispar poate semnala o problemă mai gravă. Este un indiciu al unor infecții sau chiar al unei posibile tumori maligne, potrivit acestui studiu realizat de Universitatea din Chile. Menținerea sub observație este decisivă.
Câtă atenție acordați semnalelor pe care vi le transmit axilele? Acum că știți că axilele transmit semnale cu privire la problemele de sănătate, încercați să consultați un specialist în cazul oricărei nereguli.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Perera, E., & Sinclair, R. (2013). Hyperhidrosis and bromhidrosis: A guide to assessment and management. Australian Family Physician. https://doi.org/http://dx.doi.org/23781522
- Semkova, K., Gergovska, M., Kazandjieva, J., & Tsankov, N. (2015). Hyperhidrosis, bromhidrosis, and chromhidrosis: Fold (intertriginous) dermatoses. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2015.04.013
- Uchida, K., & Okazaki, K. (2015). Lymphadenopathy. In Autoimmune Pancreatitis. https://doi.org/10.1007/978-3-642-55086-7_20
- Peri J, Callejas Pérez A, Rubio M, Grimalt R. La hiperhidrossi primaria. Medicina Integral. 2000; 36(6): 223-230.
- De Schepper S, Naeyaert J-M. Acantosis nigricans. EMC – Dermatología. 2006;40(2):1–7.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.