6 riscuri ale pisării medicamentelor
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Deși reprezintă o practică comună la care pacienții apelează pentru a putea înghiți mai ușor pastilele, există anumite riscuri ale pisării medicamentelor care merită reținute. Problema este faptul că acest obicei alterează integritatea medicamentului și, implicit, eficiența sa. Ar trebui să luăm medicamentele exact asa cum scrie pe prospect.
Citește și:
Majoritatea medicamentelor sunt disponibile sub formă de tablete, pastile sau capsule. Atunci când întâmpină dificultăți în a le înghiți, unele persoane le rup sau le pisează.
Principalele riscuri ale pisării medicamentelor
Mulți pacienți preferă să piseze medicamentele pentru a facilita înghițirea. Însă, conform unui articol publicat în Nursing2020, există medicamente care trebuie să-și elibereze ingredientele pentru o anumită perioadă de timp.
Drept consecință, pisarea lor înainte de a le consuma ar putea fi periculoasă. Citește în continuare pentru a descoperi șase riscuri ale pisării medicamentelor!
1. Pierderea stabilității medicamentului
Dificultățile la înghițire constituie o problemă frecventă în rândul persoanelor în vârstă. În plus, această problemă poate surveni și la pacienții cu tulburări de comportament.
În asemenea cazuri, pacienții vor pisa pastilele și vor deschide capsulele, ceea ce va provoca schimbări majore ale stabilității ingredientelor active ale medicamentelor.
Totodată, acest obicei poate reduce eficiența unui medicament, iar gustul la care pacientul își expune limba nu este deloc plăcut.
2. Erorile de dozare
Ca regulă generală, singurele tablete care pot fi rupte sunt cele cu marcaje de tăiere. Însă, factori precum forma, mărimea sau învelișul acestora pot reduce acuratețea ruperii.
Dacă vrei să rupi o tabletă în două, nu poți fi sigur că ingredientele active vor fi distribuite egal în cele două jumătăți. Așadar, riști să iei o doză greșită, ceea ce ar putea provoca alte probleme de sănătate.
În cazul tabletelor foarte mici, dacă acestea nu sunt rupte în jumătăți perfect egale, pacienții riscă să ingereze doze periculoase. Se pot folosi instrumente speciale pentru ruperea tabletelor, dar nici acestea nu garantează evitarea erorilor.
3. Modificarea eliberării ingredientului activ
Așa cum am amintit mai sus, pisarea medicamentelor poate duce la erori semnificative de dozare. Acest lucru va afecta eliberarea și absorbția ingredientului activ al medicamentului. În plus, poate crește riscul de reacții adverse sau de alterare a eficienței tratamentului.
Unele medicamente prezintă un înveliș special care obligă organismul să le absoarbă într-un mod specific. Asemenea învelișuri reglează rata de eliberare a ingredientului activ și acțiunea tratamentului. Când pisezi tableta, modifici modul în care ingredientul activ este eliberat.
Cu alte cuvinte, nivelul medicamentului în organism va fi greu de controlat. Pot rezulta cazuri de doze insuficiente sau de supradozaj. Pacientul riscă să fie expus la toxicitate sau la efecte secundare negative.
4. Modificarea absorbției
Anumite tablete au un înveliș enteric. Acesta menține medicamentul intact în timp ce circulă prin stomac, astfel încât ingredientul activ să fie eliberat în intestine.
Învelișurile enterice previn iritarea mucoasei gastrice și combat acțiunea sucurilor din stomac, care pot distruge substanța activă a medicamentului sau îi pot încetini acțiunea.
Dacă pisezi o pastilă, învelișul său enteric este distrus, ceea ce poate afecta negativ modul în tratamentul care funcționează. Totodată, riști ca stomacul tău să se irite și să experimentezi reacții adverse.
5. Modificarea efectelor medicamentului
Tabletele sublinguale trebuie să se dizolve repede, astfel încât să fie absorbite imediat. Acest tip de medicament se dizolvă sub limbă pentru a pătrunde în fluxul sanguin într-un timp scurt. Pisarea tabletelor sublinguale le modifică stabilitatea și efectele.
Ar putea să te intereseze:
6. Riscul de inhalare
Un al dezavantaj al pisării medicamentelor este faptul că praful rezultat poate fi dispersat în aer și inhalat de către pacient. Anumite substanțe medicamentoase pot irita mucoasele. În plus, unele medicamente au efect teratogen și pot cauza malformații congenitale dacă sunt inhalate de către femeile gravide sau cele care vor să rămână însărcinate.
Nu te expune la riscuri ale pisării medicamentelor!
Ca alternativă la pisarea medicamentelor, este indicat să optezi pentru diferite forme de dozare. Astfel, tratamentul va fi mai ușor, nu va trebui să recurgi la manipularea pastilelor și vei evita riscurile amintite în acest articol. Dacă ai îndoieli, nu ezita să consulți un medic sau un farmacist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sociedad Española de Farmacia Comunitaria, F. (2009). Farmacéuticos comunitarios revista de la Sociedad Española de Farmacia Comunitaria. Farmacéuticos Comunitarios.
- Administración de medicamentos: ¿se puede alterar la integridad de la forma farmacéutica? (2011). Farmacéuticos Comunitarios.
- Catalán, E., Padilla, F., Hervás, F., Pérez, M. A., & Ruiz, F. (2001). Fármacos orales que no deben ser triturados1. Enfermería Intensiva. https://doi.org/10.1016/s1130-2399(01)78032-7
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.