Abuzul de Almagat: posibile consecințe - Doza de Sănătate
 

Abuzul de Almagat: posibile consecințe

Almagatul este un medicament antiacid fără prescripție medicală, utilizat pentru a trata arsurile la stomac și disconfortul asociat acestora. Totuși, ar trebui să-l consumi cu moderație și doar pentru o perioadă scurtă de timp. De ce nu este bine să faci abuz?
Abuzul de Almagat: posibile consecințe
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Abuzul de Almagat a devenit un fenomen obișnuit. Întrucât acesta este un medicament fără prescripție medicală care se poate cumpăra la liber din farmacii, mulți pacienți îl văd ca soluție a episoadelor de arsuri la stomac sau dureri gastrice. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie întotdeauna prima opțiune de tratament.

Care sunt consecințele aportului excesiv de Almagat? De ce ar trebui să eviți automedicația? Deși rareori provoacă efecte adverse, abuzul de Almagat poate provoca reacții neplăcute. În acest articol, vom discuta despre consumul exagerat de Almagat.

Ce este Almagatul?

Almagatul este un medicament antiacid care neutralizează acizii gastrici într-un timp scurt. Prin urmare, este indicat pentru ameliorarea simptomele arsurilor la stomac sau a refluxului acid. Însă, după cum am menționat deja, abuzul de acest medicament este o problemă obișnuită.

Capsule de Almagat
Almagatul este un medicament eliberat fără rețetă medicală, care ajută la neutralizarea excesului de acid gastric.

Ce conține și cum se administrează?

Formula Almagatului se bazează pe săruri de aluminiu și magneziu. Medicamentul este administrat pe cale orală. Este indicat numai pentru adulți sau persoanele cu vârsta peste 12 ani. Se găsește sub formă de comprimate masticabile sau suspensie orală și se consumă maxim 8 g pe zi, timp de maxim 14 zile consecutive.

Almagatul se consumă separat de alte medicamente (la distanță de cel puțin 2 sau 3 ore) și la 1 oră după mese. Nu ai nevoie de o rețetă medicală pentru a-l cumpăra. De aici rezultă și importanța de a clarifica cine nu poate lua acest medicament și posibilele consecințe ale abuzului de Almagat.

Supradozajul poate fi intenționat sau accidental și apare atunci când oamenii consumă mai mult decât cantitatea recomandată. Consecințele abuzului de Almagat au legătură cu supradozele de săruri de aluminiu și magneziu.

În general, efectele negative apar din cauza utilizării unor doze mai mari decât cele recomandate sau din cauza utilizării prelungite (mai mult de 14 zile consecutive). Almagatul este un medicament pe care oamenii îl tolerează în doze corecte. Acesta cauzează doar ocazional diaree ușoară, care dispare la întreruperea tratamentului.

Care sunt avantajele Almagatului?

Medicii recomandă Almagatul, datorită conținutului său scăzut de sodiu, pacienților cu hipertensiune. De asemenea, acesta nu conține calciu, deci nu provoacă constipație. Aceasta este o caracteristică a tuturor antiacidelor pe bază de carbonat de sare de magneziu și aluminiu.

Abuzul de Almagat: posibile consecințe

În acest caz, ne referim la administrarea de Almagat în cantități excesive sau pentru perioade lungi de timp. La pacienții vârstnici, consumul excesiv de Almagat poate agrava anumite afecțiuni existente, cum ar fi osteoporoza și osteomalacia, din cauza reducerii nivelului ionilor de fosfor și calciu.

În plus, la pacienții cu diaree, malabsorbție, o dietă scăzută în fosfor sau la pacienții foarte slabi, acest medicament poate provoca anorexie, slăbiciune musculară și osteomalacie, printre alte tulburări.

După o utilizare prelungită, sărurile de aluminiu tind să formeze fosfați insolubili în intestine, aceștia fiind prost absorbiți și excretați prin fecale.

Almagatul nu este recomandat pacienților cu insuficiență renală ușoară, moderată sau severă. Este un medicament pe care, în ciuda faptului că îl poți cumpăra fără prescripție medicală, trebuie să îl iei cu prudență. Descurajăm dozele mari, deoarece acestea pot provoca o acumulare de ioni de aluminiu și magneziu.

Bărbat care se confruntă cu abuzul de Almagat
Almagatul funcționează bine ca antiacid. Cu toate acestea, ar trebui să-l utilizezi numai la anumite ore și pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă îl folosești prea des, poate fi dăunător.

Almagatul și alte medicamente

Antiacidele modifică absorbția multor medicamente. Este necesară administrarea separată a acestuia, deoarece scade absorbția următoarelor:

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
  • Medicamente antiulcer
  • Medicamentele tonicardice
  • Clorpromazină
  • Lansoprazol
  • Prednison

În cazul chinidinei, excreția acesteia scade din cauza alcalinizării urinei, ceea ce poate spori toxicitatea.

Antiacidele care conțin săruri de aluminiu nu trebuie administrate pacienților cu maladia Alzheimer. Mai multe studii susțin faptul că aluminiul ar putea contribui la dezvoltarea bolii, deoarece se acumulează în neurofibrilele țesutului cerebral.

Pe scurt, dacă după 14 zile de tratament observi că simptomele continuă sau se agravează, este important să te adresezi medicului specialist sau de familie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • AHFS® Patient Medication Information™. © Copyright, 2020. The American Society of Health-System Pharmacists®, 4500 East-West Highway, Suite 900, Bethesda, Maryland.
  • Pfennig CL, Slovis CM. Electrolyte disorders. In: Walls RM, Hockberger RS, Gausche-Hill M, eds. Rosen’s Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 9th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 117.
  • US National Library of Medicine website. Specialized Information Services. Toxicology Data Network. Calcium carbonate. toxnet.nlm.nih.gov. Updated June 30, 2014. Accessed April 30, 2019.
  • Singh P, Salisbury BH, Terrell JM. Antacids. [Updated 2020 Apr 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526049/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.