Accidentările în faza grupelor Cupei Mondiale Qatar 2022
 

Accidentările în faza grupelor Cupei Mondiale Qatar 2022

Faza grupelor din Qatar 2022 s-a încheiat cu câteva accidentări majore. Descoperiți ce s-a întâmplat și ce fac jucătorii acum!
Accidentările în faza grupelor Cupei Mondiale Qatar 2022
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Accidentările în faza grupelor Cupei Mondiale Qatar 2022 nu au fost puține. Jucătorii accidentați au ratat deja meciuri și nu vor putea juca în optimile de finală. Evoluția sănătății lor este constantă, iar cadrele medicale ale echipelor naţionale lucrează contra cronometru pentru însănătoșirea acestora. În acest articol, vom discuta despre cele mai notorii accidentări de la Cupa Mondială Qatar 2022.

Accidentările în faza grupelor Cupei Mondiale Qatar 2022

1. Fractura facială a lui Al-Shahrani

Yasir Al-Shahrani s-a ciocnit cu portarul echipei sale în meciul cu Argentina din prima zi a Cupei Mondiale. Jucătorul s-a ales cu maxilarul fracturat și o adâncitură în oasele faciale.

Când a căzut la pământ, a leșinat. Gravitatea situației a forțat transferul de urgență în Germania pentru operație. Pe rețelele de socializare, Al-Shahrani și-a raportat starea:

Vă asigur că sunt bine, rugați-vă pentru mine și felicitări pentru victorie.

~ Al-Shahrani într-un clip video ~

Trebuie remarcat faptul că fracturile de maxilar sunt grave. Clasificarea LeFort este folosită pentru a le grupa și analiza clinic:

  • Tipul I: fractura este deasupra maxilarului superior.
  • Tipul II: fractura se întinde din partea inferioară a obrazului până la puntea nasului și în jos până la celălalt obraz.
  • Tipul III: fractura traversează puntea nasului și oasele care formează orbitele.
Îngrijirea medicală imediată este cheia pentru repararea daunelor.
Accidentările în faza grupelor la Cupa din Qatar
Momentul în care jucătorul din Arabia Saudită leșină după traumă. Fotografie REUTERS.

2. Leziunea musculară a lui Nuno Mendes

Portugalia nu l-a putut avea titular pe Nuno Mendes decât într-un meci. După ce a ratat meciul de deschidere împotriva Ghanei, a debutat împotriva Uruguayului. Înainte de finalul primei reprize, a fost nevoit să părăsească terenul, având o problemă la coapsa stângă.

Se pare că o accidentare mai veche i-a provocat probleme. Declarațiile oficiale au confirmat faptul că nu va juca în continuare, deși va rămâne în cantonamentul echipei.

După ce a fost supus mai multor teste de către Unitatea de Sănătate și Performanță a FPF, s-a dovedit că internaționalul Nuno Mendes nu mai poate juca. Acesta a suferit o ruptură musculară la coapsa stângă în timpul meciului cu Uruguay și va începe recuperarea în Qatar.

3. Accidentații Braziliei

Printre accidentările din Qatar, o mențiune specială îi revine Braziliei. Până acum, echipa antrenorului Tite are trei victime celebre.

Neymar și entorsa lui sunt în centrul atenției. Brazilianul s-a retras din meciul de debut cu Serbia cu o inflamație clară a gleznei drepte. Examinările ulterioare au confirmat o entorsă de gradul I și o leziune ligamentară. Naționala se așteaptă ca atacantul să revină în optimile de finală, dar s-a raportat că nu ar fi în formă. Prioritatea este să fie în stare bună pentru sferturile de finală.

În Rusia, în 2018, a jucat într-o formă fizică proastă. Apoi, a ratat Copa America în 2019, având o fractură de metatarsian și o entorsă la gleznă.

În același meci cu Serbia, deși a trecut neobservat, Danilo a fost accidentat. Fundașul s-a retras cu dureri la glezna dreaptă, iar examinările medicale au indicat o leziune a ligamentului articular. Prin urmare, va sta pe margine timp de două meciuri, pentru a juca în optimi.

În meciul cu Elveția, Alex Sandro a fost accidentat. Jucătorul a fost nevoit să se retragă la final din cauza unei probleme la șold. Cadrele medicale ale echipei naționale au confirmat o accidentare musculară care necesită odihnă.

Alex Sandro a fost înlocuit în minutul 86, iar analizele medicale efectuate marți au indicat o leziune musculară la șoldul stâng. Următorul meci al Braziliei va fi împotriva Camerunului.

Și febra?

Neymar a avut febră în ultimele zile și a ratat sesiunile de recuperare. Acesta nu a fost singurul. Mai mulți colegi s-au aflat în aceeași situație. Medicii echipei braziliene afirmă că nu există nicio problemă majoră și că situația este sub control. Ei au mai precizat că nu ar exista nicio complicație în procesul de recuperare.

Lucas Paquetá, mijlocaș, nu s-a putut antrena în weekend din cauza febrei.
Fotbalist accidentat
Gleznele și genunchii sunt o problemă în lumea fotbalului când vine vorba de accidentări.

4. Ruptura ligamentelor încrucișate în cazul lui Lucas Hernandez

Genunchiul drept al lui Lucas Hernández, jucător din Franța, nu îi va permite să joace în continuare la Cupa Mondială. Acesta are o ruptură a ligamentului încrucișat anterior, apărută în meciul cu Australia.

RMN-ul a fost concludent. Sportivul trebuie evaluat pentru a defini cel mai bun tratament, care va presupune intervenție chirurgicală și multe luni de recuperare. Această accidentare este comună în fotbal. Necesită mult timp fără activitate și există riscul de a rămâne cu sechele care afectează performanța.

Accidentările în faza grupelor Cupei Mondiale Qatar 2022 complică lucrurile

Pierderea unor jucători importanți într-o Cupă Mondială este trăită cu anxietate de către antrenori. A nu avea jucători cheie în teren este un obstacol important.

Deocamdată, atenția planetei este concentrată asupra posibilității ca Neymar să revină pe teren. Va fi fotbalistul protagonist în faza finală a competiției?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ferrer-Roca, Ventura, et al. “Evaluación de factores de riesgo de lesión del ligamento cruzado anterior en jugadores de fútbol de alto nivel.” Apunts. Medicina de l’Esport 49.181 (2014): 5-10.
  • Velásquez, Manuel Brito, et al. “Asociación simultánea de fracturas de Le Fort tipo I, II y III.” Revista Mexicana de Cirugía Bucal y Maxilofacial 17.1 (2021): 24-27.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.