Adio efectului yo-yo: cum să slăbești și să te menții în timp?
Te-ai bucurat cânt cântarul ți-a arătat valori din ce în ce mai mici după ce ți-ai transformat obiceiurile alimentare. Totuși, la un moment dat ți-ai dat seama că nu ai cum să urmezi o dietă strictă pe termen lung. Ceea ce a funcționat pe termen scurt nu este sustenabil și, încetul cu încetul, revii la vechile tale obiceiuri, iar kilogramele se adună din nou. Cum poți să slăbești și să te menții în timp, evitând efectul yo-yo?
Dacă te-ai trezit într-un roller coaster emoțional, unde fiecare încercare de a pierde în greutate se transformă într-o luptă pentru a menține rezultatele, nu ești singură! În acest articol, îți vom explica ce trebuie să faci pentru a nu te îngrășa la loc după ce reușești să slăbești.
Ce este efectul yo-yo?
Efectul yo-yo se referă la pierderea și recăpătarea ulterioară a greutății corporale și are adesea legătură cu dieta. În general, este o consecință a „dietelor minune”, care sunt dezechilibrate și promit rezultate rapide și eficiente. Totuși, aceste diete nu aduc schimbări de durată.
Potrivit publicației Obesity Reviews, 80% dintre persoanele care pierd mult în greutate (cel puțin 10% din greutatea corporală inițială) recapătă kilogramele pierdute în decurs de un an. Ciclul de suișuri și coborâșuri este contraproductiv pentru sănătate.
Este esențial ca populația să înțeleagă importanța adoptării unor obiceiuri sănătoase, care includ o dietă echilibrată și hrănitoare și exerciții fizice regulate.
Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, îți oferim un exemplu:
Imaginează-ți efectul yo-yo ca un dans intrigant între corpul tău și cântar. Totul începe cu o promisiune seducătoare de scădere rapidă în greutate, care te ademenește să adopți o dietă magică la modă. Melodia începe să curgă pe măsură ce kilogramele încep să se topească, dar cu ce preț? Corpul tău, într-o încercare disperată de a menține echilibrul, sacrifică nu numai glicogenul, adică rezerva de zahăr, ci și mușchii.
Când cedezi vrăjii de a reduce caloriile, corpul începe să se adapteze. Este ca și cum metabolismul începe să economisească energia. Acum, ești într-un echilibru delicat între iluzia pierderii în greutate și realitatea care pândește în umbră.
Vine vremea când progresul dispare. Te întorci la obiceiurile tale zilnice, fără să știi că organismul încă păstrează amintiri despre dansul anterior.
Când îți crești aportul zilnic de calorii, cortina se ridică din nou. Organismul, aflat în modul „economisire a energiei”, întâmpină acest aval de nutrienți cu brațele deschise, depozitând excesul sub formă de grăsime.
Descoperă: Adevărul despre medicamentele pentru slăbit
Când apare efectul yo-yo?
Potrivit Fundației Spaniole pentru Nutriție (FEN), există trei aspecte care pot explica apariția acestui fenomen:
- După ce renunți la o dietă „magică”, organismul pornește mecanisme fiziologice pentru a compensa perioada de restricție. Prin urmare, poți avea un apetit crescut și există tendință mai mare de a recăpăta greutatea pierdută.
- Atunci când organismul este supus unei diete hipocalorice dezechilibrate, reacționează prin încetinirea metabolismului pentru a consuma mai puțină energie și a contracara această deficiență. Spitalul Bangkok raportează faptul că acest metabolism lent poate explica, în parte, recăpătarea greutății după renunțarea la restricția calorică.
- Pierderea rapidă în greutate are la bază pierderea de apă și glicogen. Ambele sunt necesare pentru buna funcționare a organismului.
Pe lângă cauzele menționate mai sus, există și următoarele:
- Utilizarea pastilelor pentru slăbit: funcția acestor medicamente este de a împiedica organismul să absoarbă grăsimile și vitaminele liposolubile. Cu toate acestea, atunci când utilizarea este întreruptă, persoana în cauză experimentează o creștere rapidă în greutate din cauza efectului yo-yo.
- Lipsa sfaturilor specialistului: acesta poate fi un factor determinant în apariția efectului yo-yo. Fără o îndrumare adecvată, este ușor să apelezi la metode extreme care nu sunt sustenabile pe termen lung.
Adio efectului yo-yo: cum să slăbești și să te menții în timp?
Probabil te întrebi dacă există o abordare eficientă pentru a pierde în greutate. Deși nu există soluții miraculoase, există strategii mai sănătoase și mai durabile.
Cere sfatul unui nutriționist
Asistența specializată poate face o mare diferență în evitarea efectului yo-yo. Nutriționiștii au cunoștințele și experiența necesare pentru a crea un plan personalizat care se potrivește nevoilor și obiectivelor individuale.
În loc să restrângă opțiunile alimentare, specialiștii aleg o abordare echilibrată și flexibilă. Ei recomandă fructele, legumele, proteinele slabe și cerealele integrale. Evită alimentele ultraprocesate.
Stabilește obiective realiste
Una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii le fac atunci când încearcă să slăbească este stabilirea unor obiective nerealiste. Poate fi foarte frustrant să nu obții rapid efectele dorite. Dar, în loc să urmărești o transformare rapidă, este de preferat să stabilești obiective realizabile pe termen scurt. Acest lucru va permite corpului să se adapteze treptat la schimbări și îți va oferi sentimentul de realizare în mod constant.
Bucură-te de alimentele preferate
Când ne privăm de alimentele care ne plac, suntem nemulțumiți și frustrați. Acest lucru poate genera pofte și mâncat excesiv, tulburând echilibrul nutrițional.
Permite-ți să te bucuri de alimentele tale preferate cu moderație și conștient. Secretul succesului este echilibrul.
Descoperă: Cele 7 alimente pentru slăbit natural
Fa exerciții fizice
Exercițiile fizice ard caloriile, întăresc și corpul și sporesc bunăstarea. Spitalul Bangkok recomandă activitatea fizică regulată, cel puțin 150 de minute pe săptămână în primele șase luni de dietă.
Apoi, pentru a menține o greutate sănătoasă, durata trebuie mărită până la 200-300 de minute pe săptămână. Continuă timp de cel puțin 1 an.
Găsește o formă de mișcare pe placul tău. Poate fi mers pe jos, alergare, înot, yoga sau orice altceva. Trebuie doar să găsești ceva care să te motiveze pe termen lung.
Construiește o rețea de suport
Pierderea în greutate și menținerea pot fi o provocare, dar nu trebuie să o faci singură! Discută cu prietenii sau familia pentru a face acest proces mai suportabil. Împărtășirea experiențelor, succeselor și provocărilor cu alți oameni este un lucru ce oferă motivație.
Cum să slăbești și să te menții? Cu efort și determinare
Scapă de efectul yo-yo și îmbrățișează o abordare mai sănătoasă și mai durabilă a pierderii în greutate! Stabilește obiective realiste, adoptă o dietă echilibrată, fă exerciții fizice regulat și cere ajutor atunci când ai nevoie. Cu răbdare și perseverență, poți să-ți atingi obiectivul!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bangkok Hospital. (s.f.). Healthy weight loss: How to stop the yo-yo effect. https://www.bangkokhospital.com/en/content/lose-weight-without-yo-yo
- Brownell, K. D., & Rodin, J. (1994). Medical, metabolic, and psychological effects of weight cycling. Archives of Internal Medicine, 154(12), 1325–1330. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8002684/
- Fundación Española de la Nutrición. (31 de julio de 2014). Dietas mágicas y su “efecto yo-yo”. https://www.fen.org.es/blog/dietas-magicas-y-su-efecto-yo-yo/
- Haakstad, L. A. H., Stensrud, T., Rugseth, G., & Gjestvang, C. (2022). Weight Cycling and Dieting Behavior in Fitness Club Members. Frontiers in Endocrinology, 13, 851887. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9110839/
- Jalón Sainz, I. (2021). Hábitos alimenticios y dietas relacionadas con los trastornos de la conducta alimentaria [Tesis de pregrado, Escuelas Universitarias Gimbernat-Cantabria]. https://eugdspace.eug.es/handle/20.500.13002/769
- Lissner, L., & Heitmann, B. L. (2013). Weight Management: Weight Cycling/Weight Change en B. Caballero (Ed.), Encyclopedia of Human Nutrition (pp. 410–415). Academic Press.
- Madigan, C. D., Pavey, T., Daley, A. J., Jolly, K., & Brown, W. J. (2018). Is weight cycling associated with adverse health outcomes? A cohort study. Preventive Medicine, 108, 47–52. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091743517304966
- Mehta, T., Smith, D. L., Jr, Muhammad, J., & Casazza, K. (2014). Impact of weight cycling on risk of morbidity and mortality. Obesity Reviews: an official journal of the International Association for the Study of Obesity, 15(11), 870–881. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4205264/
- Navarro González, I., Segura Simón, R., & Sáez Alonso, I. M. (2018). Dietas milagro: ¿Dónde quedan los hábitos saludables? International Congress of Body Image & Health. Universidad de Almería.
-
Quinn, D. M., Puhl, R. M., & Reinka, M. A. (2020). Trying again (and again): Weight cycling and depressive symptoms in U.S. adults. PloS one, 15(9), e0239004. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7485766/
- Valades, D., & Pérez-López, A. (2014). ¿Por qué el músculo es tan importante para evitar el “efecto yoyó”? Revista Diabetes, 28, 6-9. https://www.researchgate.net/publication/265553225_Por_que_el_musculo_es_tan_importante_para_evitar_el_efecto_yoyo
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.