Logo image
Logo image

8 alimente care NU întrerup postul intermitent

5 minute
Alimentele cu mai puține calorii sunt recomandate în timpul postului intermitent, deoarece vă vor permite să fiți disciplinați și să vă îmbunătățiți sănătatea.
8 alimente care NU întrerup postul intermitent
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor

Ultima actualizare: 15 aprilie, 2024

Postul intermitent a devenit una dintre cele mai populare și mai sigure metode de slăbit. Desigur, trebuie să o faci cu atenție, respectând anumite reguli alimentare în timpul orelor de post. Există anumite alimente care pot avea un impact negativ asupra metabolismului dacă le consumăm atunci când nu ar trebui. Din fericire, există și alimente care NU întrerup postul intermitent. Care sunt acestea?

Ce este esențial în postul intermitent?

Știm deja că postul intermitent este un plan alimentar chibzuit și calculat. Există anumite ore de masă și altele în care nu mâncăm nimic sau consumăm foarte puține calorii.

În perioadele de post (12 sau 16 ore pe zi sau 24 sau 48 de ore o dată sau de două ori pe săptămână) trebuie să fii foarte atent pentru a nu-ți face mai mult rău decât bine.

Când postim, organismul apelează la grăsimile stocate pentru a înlocui absența zahărului din sânge. În acest fel, se produc corpi cetonici (cetoză nutrițională) care vor fi folosiți drept combustibil.

Mai mulți experți subliniază că postul îmbunătățește sănătatea. De exemplu, ajută la reducerea nivelului de insulină, îmbunătățește sănătatea intestinală, îmbunătățește sănătatea inimii, reduce riscul de boli cronice, etc.

Prin urmare, trebuie să avem grijă ca în timpul postului să nu consumăm calorii, pentru a menține starea de cetoză. Cu toate acestea, există unele alimente și băuturi pe care le putem consuma fără a întrerupe postul intermitent.

8 alimente și băuturi care nu întrerup postul intermitent

Deși postul elimină consumul de alimente, unii specialiști consideră că în această perioada se poate menține producția de corpi cetonici cu mai puțin de 50 de grame de carbohidrați. Cu toate acestea, îi recomandăm doar pe cei cu cel mai mic aport caloric.

1. Legume cu frunze verzi

Some figure
Pe lângă faptul că sunt bogate în nutrienți, legumele cu frunze sunt o opțiune excelentă pentru a nu întrerupe postul.

Legumele cu frunze verzi, precum pătrunjelul, salata iceberg, rucola, spanacul, busuiocul și cresonul conțin multă apă (95%), puțini carbohidrați digerabili și non-calorici, precum fibrele, și puține proteine și nu conțin deloc grăsimi. Prin urmare, valoarea lor calorică este foarte scăzută. În plus, sunt bogate în vitamine, antioxidanți și minerale, care nu oferă energie.

O cană de legume cu frunze verzi, fără sosuri, uleiuri sau alte grăsimi, poate crește sațietatea în timpul orelor de post. Poți adăuga un strop de oțet.

2. Apio

100 de grame de apio oferă 16 calorii. Poți consuma una sau două tulpini pentru a-ți satisface foamea în timpul orelor de post. Fibrele reprezintă 5% și încetinesc golirea stomacului, așa cum se menționează în Revista Anales Venezolanos de Nutrición.

3. Castravete

Castravetele este o legumă care are 96% apă și doar 3% carbohidrați, cu conținut scăzut de zahăr. Valoarea sa energetică la 100 de grame este de 13 calorii. Prin urmare, o porție de jumătate de cană (50 de grame) are doar 7 calorii care nu vor întrerupe postul. Îl poți consuma feliat sau tocat în cuburi mici.

4. Supă de legume

Some figure
Supa de legume oferă puține calorii și nu întrerupe postul.

Unele legume, cum ar fi legumele verzi, accentuează aroma supei, oferind un minim de calorii. Fundația Spaniolă a Inimii confirmă acest aspect. Consumă pătrunjel, coriandru, țelină, spanac, usturoi verde, arpagic și ardei iute. În plus, aceste legume au antioxidanți și electroliți.

Uită de legumele care conțin amidon, precum tuberculii, și nu căli legumele înainte de fierbere. O cană (240 de mililitri) va fi suficientă.

Descoperă: Ce este dieta 5:2 și cum funcționează?

5. Apă

Apa este cea mai bună băutură răcoritoare. Este ideală în timpul postului, mai ales dacă îți este foame, ai dureri de cap sau suferi de constipație. Nu îți va furniza calorii și te va menține activ.

Potrivit Clinicii Mayo, aportul zilnic recomandat de lichide este de 3,7 litri pentru bărbați și 2,7 litri pentru femei.

6. Cafea fără zahăr

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume și pentru mulți este un obicei să o bea în orice moment al zilei. Numai în Statele Unite, 85% dintre adulți beau cafea zilnic. Vestea bună este că atunci când practicăm postul intermitent, o putem include printre alimentele permise.

Singura observație este că nu trebuie să adaugi zahăr în cafea. Conform unui studiu publicat în decembrie 2023, consumul de cafea cu sau fără cofeină poate ajuta la reducerea greutății corporale, atât timp cât nu are zahăr.

De asemenea, nu este recomandat să adaugi îndulcitori artificiali, smântână sau lapte integral, deoarece poți crește caloriile și riscul de obezitate, boli cardio-metabolice și alte tulburări cronice, după cum au relevat alte cercetări.

7. Ceai verde

Some figure
Ceaiul verde este una dintre opțiunile care nu întrerup postul.

Ceaiul verde este asociat cu scăderea în greutate și reducerea grăsimii abdominale. Revista Nutrients a arătat că prezența catechinei antioxidante în ceaiul verde poate accelera metabolismul și oxidarea grăsimilor atunci când este utilizat în doze mici (100 până la 300 miligrame). Acest lucru are ca rezultat pierderea în greutate și alte beneficii pentru sănătate. Ceaiul matcha, un tip de ceai verde concentrat, intră și el în acest grup.

În plus, aportul caloric și de carbohidrați este nesemnificativ. Nu adăuga zahăr, ingrediente grase sau îndulcitori artificiali. Așadar, încălzește apa și apune-o peste frunzele de ceai.

Descoperă: Beneficiile postului intermitent pentru sănătate

8. Oțet de mere

Acest produs este obținut după fermentarea sucului de mere, ce produce acid acetic, apă și probiotice. Este foarte acid și are un conținut scăzut de calorii. Unii oameni îl adaugă în apă, deoarece studiile sugerează că ajută la reducerea zahărului din sânge, a foamei și a greutății corporale. Aceste efecte pot fi benefice în timpul postului.

Cu toate acestea, trebuie să fii atent la cantitate și modul de consum. De exemplu, una sau două linguri pe zi sunt suficiente, dar este preferat să le diluezi într-o cană cu apă, deoarece aciditatea poate genera carii și eroda tractul digestiv.

Ce tipuri de alimente nu întrerup postul intermitent?

Alimentele și băuturile care au un aport caloric foarte scăzut, deoarece le lipsesc carbohidrații, proteinele sau grăsimile, sunt cele care pot fi consumate în timpul postului.

Apa, ceaiul verde, cafeaua neîndulcită, oțetul de mere, supa de legume, salatele cu frunze, țelina sau castraveții sunt opțiuni ideale în fereastra de post intermitent. Totuși, nu uita că trebuie să te consulți cu un specialist în nutriție, care îți va spune cum să consumi aceste alimente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Almeida-Alvarado, Sonia Lorena, Aguilar-López, Tania, & Hervert-Hernández, Deisy. (2014). La fibra y sus beneficios a la salud. Anales Venezolanos de Nutrición27(1), 73-76. Recuperado en 25 de enero de 2024, de http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-
  • Anderson, S., Gonzalez, L. A., Jasbi, P., & Johnston, C. S. (2021). Evidence That Daily Vinegar Ingestion May Contribute to Erosive Tooth Wear in Adults. Journal of medicinal food24(8), 894–896. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33297831/
  • Chang, J., Han, S. E., Paik, S. S., & Kim, Y. J. (2020). Corrosive Esophageal Injury due to a Commercial Vinegar Beverage in an Adolescent. Clinical endoscopy53(3), 366–369. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31405264/
  • Fundación Española de Nutrición. (s.f.). Alimentos. HORTALIZAS-VERDURAS. https://fundaciondelcorazon.com/
  • Henn, M., Glenn, A. J., Willett, W. C., Martínez-González, M. A., Sun, Q., & Hu, F. B. (2023). Changes in Coffee Intake, Added Sugar and Long-Term Weight Gain-Results from Three Large Prospective US Cohort Studies. The American journal of clinical nutrition118(6), 1164–1171. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  • Malik, V. S., & Hu, F. B. (2022). The role of sugar-sweetened beverages in the global epidemics of obesity and chronic diseases. Nature reviews. Endocrinology18(4), 205–218. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35064240/
  • Masood W., Annamaraju P., Khan Suheb M.Z.(2023). Ketogenic Diet. StatPearls.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
  • Mayo Clinic. (2022). Agua: ¿cuánto tienes que beber todos los días? https://www.mayoclinic.org/
  •  Patterson, R. E., Laughlin, G. A., LaCroix, A. Z., Hartman, S. J., Natarajan, L., Senger, C. M., Martínez, M. E., Villaseñor, A., Sears, D. D., Marinac, C. R., & Gallo, L. C. (2015). Intermittent Fasting and Human Metabolic Health. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics115(8), 1203–1212. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4516560/
  • Petsiou, E. I., Mitrou, P. I., Raptis, S. A., & Dimitriadis, G. D. (2014). Effect and mechanisms of action of vinegar on glucose metabolism, lipid profile, and body weight. Nutrition reviews72(10), 651–661. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25168916/
  • Rondanelli, M., Riva, A., Petrangolini, G., Allegrini, P., Perna, S., Faliva, M. A., Peroni, G., Naso, M., Nichetti, M., Perdoni, F., & Gasparri, C. (2021). Effect of Acute and Chronic Dietary Supplementation with Green Tea Catechins on Resting Metabolic Rate, Energy Expenditure and Respiratory Quotient: A Systematic Review. Nutrients13(2), 644. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7922336/
  • Scott, J. M., & Deuster, P. A. (2017). Ketones and Human Performance. Journal of special operations medicine : a peer reviewed journal for SOF medical professionals17(2), 112–116. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28599043/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.