Logo image
Logo image

Alimentele interzise în hiperuricemie

4 minute
Dacă aveți acidul uric ridicat, este important să aveți grijă și să vă monitorizați dieta, greutatea și stilul de viață. Cu ajutorul unei diete echilibrate, putem ține uricemia sub control.
Alimentele interzise în hiperuricemie
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Acidul uric ridicat (sau hiperuricemia) a fost în mod tradițional legat de persoanele care iubesc abundența, atât în ceea ce privește mâncarea, cât și consumul de băuturi. Deși știm că depinde de o multitudine de factori, corecția alimentară este esențială. Descoperiți care sunt alimentele interzise în hiperuricemie!

Hiperuricemia sau acidul uric ridicat

Acidul uric este un compus format din carbon, azot, oxigen și hidrogen, care este generat atunci când organismul descompune purinele. La rândul lor, purinele se formează în mod natural în organism și le găsim și în unele alimente.

Acidul uric nu provoacă probleme de sănătate la valorile normale, deoarece este excretat prin rinichi. Dar, uneori, dintr-o varietate de motive, acidul uric poate crește peste nivelurile acceptabile. 

Când suferiți de hiperuricemie, unul dintre cele mai de temut simptome este atacul de gută. Dar consecințele negative ale acidului uric ridicat nu se opresc aici. A fost asociat cu un risc crescut de apariție a problemelor renale și cardiovasculare și leziunilor cronice artritice.

Recomandăm: Remediu natural pentru a elimina cristalele de acid uric

Alimentele interzise în hiperuricemie

Excesul de acid uric trebuie corectat pentru a evita problemele de sănătate pe termen lung și scăderea calității vieții. Corectarea unor obiceiuri alimentare poate fi foarte benefică.

Dacă suferim de această problemă de sănătate, ar trebui să evităm unele alimente. Deși trebuie să avem în vedere mai mult decât alimentele interzise, trebuie să vorbim despre acestea.

Alimente bogate în purine

Some figure

Purinele sunt componente care se formează în organism în mod natural. Când se degradează, apare acidul uric. Prin urmare, controlul alimentelor bogate în purine poate ajuta la scăderea cantității de acid uric din sânge, mai ales în timpul crizelor de gută. 

Alimentele cele mai bogate în purine sunt:

  • Ficat, rinichi, timus și alte organe
  • Carne roșie de vită, oaie și porc
  • Pește și fructe de mare grase, precum sardinele, hamsia, tonul, creveții și crabul. Nu trebuie eliminate complet, deoarece au și beneficii, însă trebuie consumate doar porții medii.
  • Mezeluri
  • Brânzeturi foarte maturate
  • Legume precum sparanghelul, mazărea, spanacul și roșiile. O opțiune ideală este să limitați consumul acestui tip de legume la o dată sau de două ori pe săptămână.

Alimente excesiv de  grase

Eliminarea uraților este îngreunată de aportul de grăsimi. este bine să controlăm porțiile de grăsime dacă avem acidul uric ridicat.

Cea mai bună opțiune este utilizarea uleiului de măsline extravirgin. Poate fi folosit crud pentru salate și, de asemenea, pentru gătit. Eliminați complet alimentele procesate care pot conține grăsimi trans sau hidrogenate și reduceți aportul de grăsimi saturate.

Fructoză și băuturi dulci

Fructoza este singurul carbohidrat despre care s-a demonstrat că are o relație directă cu metabolismul acidului uric. În acest caz, ne referim la cola, alte băuturi răcoritoare îndulcite și sucuri de fructe. Riscul de gută este de două ori mai mare în rândul persoanelor care beau două sau mai multe băuturi cu zahăr pe zi.

Cu toate acestea, nu este posibil să se determine exact motivul pentru care apare această creștere a acidului uric. Creșterea ar putea apărea din cauza altor ingrediente din băuturi sau din cauza altor obiceiuri nesănătoase.

Alcool

În cazul băuturilor alcoolice, nu există nicio îndoială. Riscul de a dezvolta gută este mai mult decât dublu în rândul bărbaților care consumă 50 ml sau mai mult alcool pe zi, comparativ cu cei care nu beau alcool. 

Atât la bărbați, cât și la femei, consumul de alcool este asociat cu rate mai mari de hiperuricemie și gută. Cu toate acestea, riscul este mai mare la femei. 

Consumul de alcool crește concentrația de acid lactic în organism. Acest lucru face dificilă eliminarea acidului uric de către rinichi. Dacă beți în mod constant alcool, problema apare din cauza nivelurilor ridicate de purine.

Recomandăm: 5 remedii care scad nivelul de acid uric din organism

Sfaturi alimentare

Some figure

În legătură cu hiperuricemia, nu ar trebui să vorbim doar despre alimentele interzise. Există ghiduri alimentare și alte aspecte conexe care ne vor ajuta să ameliorăm problema:

  • Nu trebuie să aveți o greutate mai ridicată decât ceea ce este considerat sănătos. Dacă sunteți supraponderali, luați măsuri pentru pierderea treptată în greutate.
  • Nu trebuie să limitați extrem de mult caloriile consumate, deoarece acest lucru poate crește nivelul acidului uric în organism.
  • Hidratați-vă optim. Beți aproximativ 2 litri de apă simplă pe zi.

Toate aceste îndrumări trebuie să fie însoțite de un tratament medical specific, prescris de un profesionist în domeniu.

Țineți cont de alimentele interzise în hiperuricemie!

Atât carnea roșie, cât și peștele gras, băuturile zaharoase și alcoolul trebuie limitate în caz de hiperuricemie. Mâncatul cu moderație, consumul de lichide și o dietă bogată în legume și fructe proaspete, cereale integrale și lapte și iaurt degresat vor ajuta în mare măsură la ameliorarea acestei probleme de sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Álvarez Larido B, Alonso Valdivielso JL. [Hyperuricemia and gout; the role of diet]. Nutrición Hospitalaria. Abril 2014. 1;29(4):760-70.
  • Jamnik J, et al. Fructose intake and risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. Octubre 2016. 3;6 (10).
  • Pemberton C, et al. Manual de dietética de la Clínica Mayo. Ediciones Medici. 1993.
  • Rongrong L. et al. Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review. Asia Pacific Journal of clinical Nutrition . 2018;27(6). 1344-1356.
  • Contreras Roura, Jiovanna. “Errores innatos del metabolismo de las purinas y otras enfermedades relacionadas.” Revista Cubana de Pediatría 84.2 (2012): 197-200.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.