Alimentele modificate genetic sunt dăunătoare pentru sănătate?
Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe
Ani de zile, oamenii au folosit metode tradiționale de modificare pentru a reproduce plante și animale cu trăsături mai importante. Cu toate acestea, adevărata revoluție a avut loc atunci când au apărut alimentele modificate genetic. Alimentele modificate genetic sunt dăunătoare pentru sănătate?
Această tehnică, care a apărut în anii ’70 odată cu descoperirile ingineriei genetice, a permis alimentelor să reziste mai mult și să aibă calități organoleptice mai bune, printre alte beneficii. În ciuda acestui fapt, mulți oameni au îngrijorări cu privire la modul în care ar putea afecta sănătatea umană.
Ce sunt alimentele modificate genetic (OMG)?
Acronimul OMG se referă la alimentele care au fost create prin inginerie genetică. Pe scurt, acesta este un proces care implică următorii pași:
- Identificarea informației genetice sau „genei” care conferă o trăsătură dorită unei plante, unui animal sau unui microorganism
- Copierea informațiilor despre organismul care are acea trăsătură
- Introducerea acelor informații în ADN-ul altui organism
- Creșterea unui nou organism cu alte gene
Scopurile sunt multiple:
- Obținerea mai ușoară a alimentelor
- Extinderea conținutului nutrițional
- Prelungirea duratei de viață
- Creșterea rezistenței la dăunători
- Ușurința cultivării
De fapt, un studiu publicat în revista Missouri Medicine în 2014 detaliază acest lucru în profunzime. Deși producția de alimente modificate genetic a avut un impact puternic asupra societății, acest proces are loc și în mod natural și este un fenomen comun.
De ce vrem să modificăm alimentele?
După cum am menționat, producătorii folosesc modificarea genetică pentru a oferi alimentelor caracteristici speciale. De exemplu, soiurile noi de mere oxidează mai puțin atunci când sunt tăiate sau lovite.
Cu toate acestea, obiectivul principal este de a preveni dezvoltarea bolilor și dăunătorilor care modifică și deteriorează semnificativ producția. În acest sens, plantele au fost făcute rezistente la erbicidele aplicate.
De exemplu, una dintre cele mai comune culturi transgenice este cea de porumb, a cărei modificare produce o toxină care face porumbul rezistent la dăunători. Scade nevoia de pesticide, așa cum se precizează în studiul „ Siguranța alimentară și a mediului înconjurător în culturile OMG”.
Modificarea genetică reduce costurile pentru consumator. Mai multe persoane au astfel acces la alimente de calitate.
Alimentele modificate genetic sunt dăunătoare pentru sănătate?
Deși Food and Drug Administration (FDA) susține că alimentele modificate genetic sunt sigure și durabile, există o anumită îngrijorare cu privire la posibilul lor efect asupra mediului și siguranța lor pentru consumul uman.
Principalele preocupări țin de faptul că modificările genetice generează probleme precum alergii sau o probabilitate mai mare de cancer.
Alergii
Teama că alimentele modificate genetic provoacă alergii este dată de faptul că conțin gene noi. De fapt, un studiu realizat la mijlocul anilor 1990 a constatat că adăugarea unei proteine de nucă de Brazilia la soia OMG ar putea declanșa o reacție alergică la persoanele sensibile la aceste nuci.
După această descoperire, acest aliment a fost imediat retras. Preocupările sunt îndreptățite, dar până acum nu există rapoarte de alergii care să identifice alimentele modificate genetic ca fiind vinovate.
Cercetătorii care dezvoltă aceste produse fac testele necesare pentru a se asigura că alergenii nu sunt transferați de la un aliment la altul. În plus, aceste produse nu sunt mai susceptibile de a declanșa alergii decât omologii lor non-OMG.
Cancer
Deoarece cancerele sunt cauzate de mutații ADN , există o anumită teamă că aportul de alimente cu gene adăugate ar putea influența dezvoltarea cancerului. Într-un studiu pe șoareci, ingestia de OMG-uri a fost asociată cu un risc crescut de tumori și deces prematur.
Acest studiu nu a respectat însă pașii corecți, motiv pentru care au apărut mai multe investigații care au arătat că nu este valabil. Deocamdată, nu există date exacte la om, așa că este necesar să se investigheze subiectul mai în profunzime pentru a ajunge la concluzii corecte.
Intoxicație cu pesticide
Deși culturile modificate genetic sunt convenabile pentru fermieri, există îngrijorări cu privire la deteriorarea mediului. Majoritatea acestor culturi sunt rezistente la erbicide, precum „Roundup”. Totuși, și buruienile au dezvoltat rezistență la acest produs în timp. În consecință, trebuie folosit din ce în ce mai mult produs.
Problema este că acest erbicid are ca ingredient activ glifosatul, care este asociat cu diverse boli, precum cancere, probleme respiratorii, malformații congenitale, printre altele.
Chiar și cei care locuiesc în zonele apropiate de culturi sunt afectați, deoarece sunt expuși la doze mari din acest compus. De aici și necesitatea reglementării utilizării glifosatului.
Există o mișcare ecologistă care își propune să informeze oamenii care nu sunt conștienți de această problemă și care continuă să consume alimente modificate genetic.
Cum să identificați alimentele modificate genetic?
- Dacă un ulei de canola OMG are mai mult acid lauric decât uleiul tradițional de canola, ar trebui să fie etichetat „ulei de canola laurat”.
- Un ulei de soia care are mai mult acid oleic decât uleiul convențional, ar trebui să fie etichetat „ulei de soia cu conținut ridicat de oleic”.
Etichetarea este diferită, dar oamenii nu știu că se referă la un aliment modificat. Din acest motiv, noul standard internațional, care va intra în vigoare în ianuarie 2022, se va asigura că toate alimentele care conțin ingrediente transgenice sunt etichetate cu termenul „bioinginerie”.
Citiți și: Descoperă dieta pentru pietrele la rinichi!
Alimentele modificate genetic sunt dăunătoare: concluzie
Alimentele modificate genetic oferă beneficii și s-au dovedit a fi sigure până în prezent. În ciuda acestui fapt, este necesar să apară noi cercetări care să evalueze efectele asupra sănătății umane. Ne permit să producem alimente în cantități mari, dar și daune mediului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Resnik, D. B. (2015). Retracting inconclusive research: lessons from the Séralini GM maize feeding study. Journal of Agricultural and Environmental Ethics, 28(4), 621-633.
- GMOS and Your Health. Disponible en: https://www.fda.gov/media/135280/download#:~:text=Scientists%20developing%20GMOs%20run%20tests,or%20animals%20that%20eat%20them.
- Oliver, M. J. (2014). Why we need GMO crops in agriculture. Missouri medicine, 111(6), 492.
- Cómo se regulan los OGM para la seguridad alimentaria y vegetal en los Estados Unidos. Disponible en: https://www.fda.gov/food/agricultural-biotechnology/how-gmos-are-regulated-food-and-plant-safety-united-states.
- Koch, M. S., Ward, J. M., Levine, S. L., Baum, J. A., Vicini, J. L., & Hammond, B. G. (2015). The food and environmental safety of Bt crops. Frontiers in plant science, 6, 283.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.