Am învățat să spun „mă iubesc pe mine” înainte de a spune „Te iubesc”
 

Am învățat să spun „mă iubesc pe mine” înainte de a spune „te iubesc”

Să te cunoști și să te iubești pe tine însuți sunt piloni fundamentali pentru a începe o relație afectivă sănătoasă. Fără îndoială, iubirea de sine pune bazele pentru a putea trăi alături de o altă persoană.
Am învățat să spun „mă iubesc pe mine” înainte de a spune „te iubesc”

Ultima actualizare: 01 septembrie, 2021

„Am învățat să spun mă iubesc pe mine”. Care este sensul acestei fraze? Este un act de mândrie? Ar putea fi considerat un semn al iubirii de sine? Deși prima emoție are mai mult de-a face cu fricile și nesiguranțele fiecăruia, a doua denotă mai presus de toate o stimă de sine sănătoasă.

Se întâmplă uneori ca nevoile individuale să fie diluate înainte de dorințele celuilalt. Chiar credem că, dacă cealaltă persoană se simte confortabil, totul este în regulă. Dacă vrem să menținem un anumit echilibru, este important să nu pierdem din vedere acele valori care ne definesc. În aceste circumstanțe, „mă iubesc pe mine” este vital.

Fată care privește cu dragoste în oglindă

 

Am învățat să spun „mă iubesc pe mine”

Cândva, când ai spus „nu vreau asta pentru mine”, o altă persoană a răspuns: „Ești foarte egoist”. Departe de a te simți rănit, ascultă aceste explicații:

Iubirea de sine

  • Iubirea de sine ne permite să stabilim o barieră de protecție pentru a satisface nevoile pe care le avem în orice moment.
  • În acest fel, este posibil să spunem „mă iubesc pe mine”. Suntem concentrați pe emoțiile pe care le simțim, apreciem cine suntem și vrem să avem grijă de noi înșine.
  • Stima de sine poate fi întărită încă din copilărie. În măsura în care părinții întăresc și apreciază copilul, el își construiește o imagine de sine pozitivă.
  • A învăța să ne ascultăm și a identifica ceea ce este mai bine pentru noi sunt semne că ne iubim pe noi înșine.
  • Dacă ne luăm în considerare pe noi înșine, vom evita mai ușor abisul dependenței sau al suferinței.

Mândria

  • O persoană mândră se idealizează pe sine în timp ce își neagă propriile slăbiciuni și neajunsuri.
  • Caută să se simtă superioară celorlalți ca mecanism de apărare pentru a ascunde o stimă de sine scăzută sau sentimentele de nemulțumire pe care le trăiește.
  • Această atitudine reprezintă o slabă cunoaștere de sine și adesea o slabă empatie pentru ceilalți.
  • Cei care acționează cu aroganță pretind că „sunt respectați”.
  • Cu toate acestea, ei sunt cei care nu au grijă de ei înșiși. Uită emoțiile pe care le simt cu adevărat și le transferă în comportamente dăunătoare.

Înainte de a spune „te iubesc”

Mă iubesc pe mine înainte de altceva

 

Iubirea vine adesea de nicăieri. Este greu să controlăm de cine ne îndrăgostim. Cu toate acestea, putem crea unele condiții prealabile care să încurajeze relații afective mai sănătoase.

  • Înțelege-te. Deși sună filozofic sau transcendental, acesta este modul de a ști ce vrem și ce ne face fericiți. Dacă ne lăsăm punem această responsabilitate în mâinile altora, nu vom primi ceea ce dorim.
  • Învață să îi cunoști pe ceilalți. Cum știm dacă persoana care ne atrage va fi capabilă să construiască o relație plăcută și durabilă? Analizați-i valorile și stilul de viață. Sunt compatibile cu ceea ce considerăm important?
  • Experimentează plăcerea de a fi singur înainte de a avea un partener. Mai presus de orice, este vorba de a fi liber să te bucuri de oportunitățile pe care le aduce o astfel de situație. Dacă reușim să gestionăm frica de singurătate, vom evita construirea unor relații bazate pe frica de abandon.

Curajul celor care afirmă „Am învățat să spun că mă iubesc pe mine”

Se pare că, înainte de a spune „te iubesc”, este esențial să formulezi un „mă iubesc pe mine”. Ce se întâmplă dacă încercăm mai întâi să detectăm care sunt speranțele noastre sau ce este bine pentru noi? Merită să renunți la orice doar pentru că ești într-o relație? A ști ce înseamnă iubirea de sine, precum și a învăța să ne cunoaștem pe noi înșine și pe ceilalți sunt câteva idei de bază pentru a răspunde la aceste întrebări.

Prin urmare, pentru a paria pe proiecte comune care promovează echilibrul personal al fiecăruia, trebuie să ne amintim că „mă iubesc pe mine” ne poate salva de multă suferință.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hyatt, C. S., Sleep, C. E., Lamkin, J., Maples-Keller, J. L., Sedikides, C., Campbell, W. K., & Miller, J. D. (2018). Narcissism and self-esteem: A nomological network analysis. PloS One, 13(8), e0201088. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201088
  • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One, 11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942
  • Showers, C. J., Ditzfeld, C. P., & Zeigler-Hill, V. (2015). Self-Concept Structure and the Quality of Self-Knowledge. Journal of Personality, 83(5), 535–551. https://doi.org/10.1111/jopy.12130

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.