20 de ani de cercetare pierduți după deconectarea unui congelator
 

20 de ani de cercetare științifică pierduți după deconectarea unui congelator

Dintr-o eroare accidentală, un angajat a oprit un congelator care depozita probe biologice la -80°C într-un laborator din SUA. Acum, instituția dă în judecată firma de curățenie.
20 de ani de cercetare științifică pierduți după deconectarea unui congelator

Ultima actualizare: 01 iulie, 2023

Un incident grav a avut loc la Institutul Politehnic Rensselaer din New York. Crezând că este defect, un angajat a optat pentru deconectarea unui congelator în ideea de a opri zgomotul pe care acesta îl făcea. Acest lucru a afectat mostre importante și a distrus o investigație veche de 20 de ani, în valoare de peste 1 milion de dolari.

Institutul a dat în judecată compania de curățenie Daigle Cleaning Systems pe motiv nu și-a pregătit corespunzător angajatul. Acesta cere despăgubiri pentru a acoperi daunele și taxele legale.

20 de ani de cercetare științifică pierduți după deconectarea unui congelator

Evenimentul s-a petrecut în cursul anului 2020, dar a ajuns în atenția publicului în urmă cu doar câteva zile. Totul a început pe 14 septembrie 2020, când un congelator în care erau depozitate probe biologice a avut o defecțiune. În urma acestei defecțiuni, dispozitivul a declanșat o alarmă de urgență. Temperatura din interior crescuse cu peste 3°C. Probele aveau nevoie de -80°C.

Oamenii de știință însărcinați cu investigația au stabilit că modificarea nu deteriorase materialul biologic. Profesorul responsabil, dr. KV Lakshmi, a susținut faptul că „probele, culturile de celule și cercetările nu erau afectate”.

Serviciul de curățenie distruge 20 de ani de cercetare științifică

Lucrurile s-au complicat când compania însărcinată cu repararea dispozitivului a anunțat că nu se poate prezenta la fața locului înainte de 21 septembrie, adică la o săptămână după defecțiune. Nu exista nicio alternativă, deoarece existau restricții din cauza pandemiei. Prin urmare, oamenii de știință au pus avertismente, în timp ce alarma continua să sune.

Aceștia au pus un panou pe care scria „acest congelator este în reparație, vă rugăm să nu-l mutați sau deconectați”. Avertismentele indicau și faptul că zona nu trebuia curățată și că alarma putea fi oprită prin apăsarea butonului Mute timp de 5 până la 10 secunde.

Specialiștii au instalat și o cutie de siguranță pe priză și pe ștecherul aparatului. Totuși, pe 17 septembrie, la fața locului a apărut angajatul firmei de curățenie Daigle Cleaning Systems.

Ignorând avertismentele și îngrijorat de semnalul sonor al alarmei, bărbatul a deconectat congelatorul. Acesta credea că evită defecțiunea, dar greșeala lui a dus la pierderea unui studiu care se desfășura de două decenii.

Ce studiu a fost distrus după 20 de ani?

După deconectare, temperatura congelatorului a crescut la -32°C, distrugând ireversibil probele. Când cercetătorii și-au dat seama de greșeală, a fost prea târziu.

Schimbarea temperaturii interne a aparatului a făcut ca probele să fie „compromise, distruse și inutilizabile”. O eroare umană de 20 de secunde a distrus o lucrare de cercetare de 20 de ani.

Studiul, condus de doctorul KV Lakshmi, analiza reacțiile fotosintetice din culturile celulare la temperaturi foarte scăzute. Scopul era dezvoltarea îmbunătățită a panourilor solare, sporind conversia energiei.

Consecințele juridice ale incidentului

Institutul Politehnic Rensselaer, situat în orașul Troy din statul New York, este o universitate privată care desfășoară diferite cercetări. Laboratorul în care s-a produs incidentul avea un contract cu firma de curățenie în valoare de 1,4 milioane de dolari.

Avocatul institutului, Michael Ginsberg, a afirmat public faptul că pagubele materiale sunt estimate la 1 milion de dolari. Deși a fost o greșeală, Ginsberg a susținut că angajatul nu a fost bine instruit de companie.

Folosind aceste argumente, institutul a intentat un proces împotriva firmei de curățenie, acuzând-o de neglijență și cerându-i să plătească despăgubiri. Deși recrearea studiului este complexă din cauza timpului și costurilor implicate, laboratorul cere 1 milion de dolari pentru a acoperi daunele și a reproduce lucrarea.

De ce deconectarea unui congelator distruge un studiu?

Diferitele substanțe și probe biologice care sunt adesea folosite în activitatea de cercetare sunt păstrate la rece, astfel încât temperaturile ridicate să nu afecteze activitatea chimică.

La temperaturi scăzute, agenții externi sunt împiedicați să intervină și să deterioreze probele. Este un proces asemănător cu ceea ce se întâmplă cu alimentele. Un studiu publicat de Columbian Journal of Obstetrics and Gynecology sugerează faptul că aplicarea adecvată a crioconservării materialului biologic este esențială în laboratoare și băncile de celule.

Cu toate acestea, nu toate probele necesită același tip de conservare. În general, tipul de conservare este împărțit în cinci intervale de temperatură:

  • Temperatura mediului: între 15 și 27 °C
  • Refrigerare: variază de la 4 la 8°C
  • Congelare: proba trebuie păstrată la -20°C
  • Congelare profundă: -80°C (temperatura pe care congelatorul trebuia să o mențină în cazul prezentat mai sus)
  • Criogenizare: țesuturile, celulele și organele sunt păstrate la temperaturi cuprinse între -150 și -190°C

Deși avocatul laboratorului a recunoscut că a fost o eroare involuntară, acest caz este foarte delicat din cauza consecințelor acțiunii. Prin urmare, este posibil ca firma de curățenie să fie nevoită să plătească suma pe care o cere instituția. Între timp, firma va trebui să le demonstreze autorităților că a asigurat angajatului pregătirea necesară.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.