Medicamentul contra cancerului rectal a vindecat pacienții din studiu
 

Medicamentul contra cancerului rectal a vindecat pacienții din studiu

Rezultatele cercetărilor medicale asupra cancerului rectal sunt încurajatoare. Toți pacienții care au participat la studiu s-au simțit mai bine fără a recurge la chimioterapie, radiații sau intervenții chirurgicale.
Medicamentul contra cancerului rectal a vindecat pacienții din studiu

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Medicamentul experimental contra cancerului rectal a eliminat urmele de celule canceroase la 12 persoane, evitând ședințele de chimioterapie, radioterapia și rezecția chirurgicală.

Participanții au fost conștienți de faptul că următorul pas după studiul științific îl reprezintă tratamentele comune care luptă împotriva bolii. Medicamentul furnizat de autorii studiului a surprins prin recuperarea totală a pacienților. Acesta reprezintă o speranță pentru miile de diagnostice ale acestei patologii.

Cancerul rectal: unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer

Cancerul rectal își are originea în rect, unde celulele cresc necontrolat. Societatea Spaniolă de Oncologie Medicală afirmă că aceste tumori maligne tind să se formeze în fiecare dintre cele 3 straturi ale acestui organ: mușchi, seroasă și mucoasă.

Patologia este asociată cu cancerul de colon, deși diferența constă în locul unde debutează boala. Termenul cancer colorectal este comun.

Statisticile Societății Americane de Cancer (ACS) arată că maladia menționată este al treilea tip de cancer ca frecvență în Statele Unite atât la bărbați, cât și la femei. Proiecțiile pentru 2022 sunt de 44.850 de cazuri de cancer rectal.

Simbolul cancerului colorectal
Cancerul colorectal este o problemă de sănătate publică. Incidența sa anuală este mare, în ciuda metodelor care există pentru detectarea timpurie a acestuia.

Dostarlimab: medicamentul promițător contra cancerului rectal

Depistarea cancerului rectal este urmată de determinarea opțiunilor de medicație. În funcție de stadiul carcinomului, măsurile convenționale se bazează pe tratamente locale, sistemice și combinate, după cum indică ACS.

Aceste acțiuni duc la afecțiuni secundare. Însă, povestea s-ar putea schimba odată cu utilizarea de dostarlimab, ingredientul activ al medicamentului Jemperli®. Acesta este medicamentul experimental pentru cancerul rectal utilizat de un grup de medici care încearcă să vindece afecțiunea.

Este un anticorp monoclonal umanizat PD-1, produs prin tehnologia ADN recombinant. Acest lucru este explicat în fișa tehnică a Agenției Spaniole pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS).

Inițial, Jemperli® a fost prescris pacienților cu cancer endometrial, chiar şi în fazele de recidivă. Femeile tratate au prezentat o deficiență în repararea împerecherii ADN, conform rapoartelor AEMPS și Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman.

O echipă de specialiști a propus utilizarea medicamentului la pacienții cu boală avansată local și deficiență de reparare a ADN-ului.

Ce a presupus studiul medical cu dostarlimab împotriva cancerului rectal?

Experții studiază ipoteza din 2017 și au publicat rezultatele în The New England Journal of Medicine în iunie 2022. Ei au inclus 12 persoane în eșantion, cu adenocarcinom în stadiul II sau III și eșec de reparare a ADN-ului.

Grupului i s-a administrat o doză de dostarlimab la fiecare 3 săptămâni timp de 6 luni. Substanța a expus celulele canceroase pentru ca sistemul imunitar să le recunoască și să le omoare.

În teorie, după proces, urmau chimioterapia, radioterapia și intervenția chirurgicală. Dar răspunsul clinic a eliminat necesitatea unor astfel de proceduri.

După 6 luni de urmărire, nu există urme de tumoră în imagistica prin rezonanță magnetică sau în examenele endoscopice. De asemenea, nu există semne de cancer la examenele rectale digitale sau la biopsii, nici la scanările cu fluorodeoxiglucoză .

De asemenea, raportul subliniază că nu există cazuri de progresie sau recidivă. Cancerul rectal avansat local a fost sensibil la blocarea monoclonală PD-1.

Medicamentul contra cancerului rectal a vindecat pacienții din studiu

Efectele secundare ale tratamentului cu dostarlimab

Chimioterapia are efecte secundare care modifică viața a pacienților. Această metodă duce la modificări intestinale, infertilitate și incontinență, printre alte consecințe.

În schimb, în timpul folosirii dostarlimabului ca medicament împotriva cancerului rectal, nu au existat complicații clinice relevante. În general, acest inhibitor provoacă reacții adverse la 1 din 5 pacienți, dar majoritatea sunt simple.

Poate fi dostarlimab considerat un tratament definitiv contra cancerului rectal?

Din ce în ce mai mulți oameni solicită teste pentru a depista cancerul colorectal. Jemperli® hrănește așteptările pacienților. De asemenea, este o veste promițătoare pentru alte tipuri de cancer.

Deși rezultatele studiului sunt fără precedent, medicii cer ca studiile să continue pe eșantioane mai mari pentru a verifica eficacitatea medicamentului și a-l considera un leac. Deocamdată, este un pas în față.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.