Johnson & Johnson nu mai vinde pudra de talc pentru copii
 

Johnson & Johnson nu mai vinde pudra de talc pentru copii

În ultimii ani, compania farmaceutică Johnson & Johnson s-a aflat în mijlocul scandalurilor din cauza proceselor împotriva pudrei sale de talc pentru copii.
Johnson & Johnson nu mai vinde pudra de talc pentru copii
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Johnson & Johnson (J&J) a anunțat că nu va mai vinde pudra de talc pentru copii din 2023 la nivel global. Decizia a fost luată la doi ani după oprirea vânzării acestui produs în Statele Unite și Canada.

Printr-o scurtă declarație, compania a afirmat că a luat „decizia comercială” de a înlocui produsele din pudră de talc cu produse pe bază de amidon de porumb. Totuși, și-a menținut poziția cu privire la siguranța talcului cosmetic, argumentând că analizele științifice au arătat că nu conține azbest și nu generează cancer.

De ce Johnson & Johnson nu mai vinde pudra de talc pentru copii?

După cum a raportat un articol din ziarul britanic The Guardian, compania farmaceutică Johnson & Johnson (J&J) se confruntă de ani de zile cu mii de procese din partea femeilor care au dezvoltat cancer ovarian după ce au folosit produse cu talc în mod regulat.

Deși poziția companiei cu privire la siguranța produselor rămâne fermă, intenționează să utilizeze pulberile pe bază de amidon de porumb. Compania susține că motivele sunt pur comerciale, dar anunțul stârnește din nou controverse, mai ales că unii consumatori cred că gigantul era conștient de efectele nocive ale produsului.

„Evaluăm și optimizăm continuu portofoliul de produse pentru a poziționa mai bine afacerea pentru o creștere pe termen lung. Această tranziție va ajuta la simplificarea ofertei de produse, la furnizarea de inovații durabile și la satisfacerea nevoilor consumatorilor.”

— a menționat compania în declarație.

Pudră de talc pentru copii

J&J ne asigură că nu există motive de îngrijorare

În ciuda multiplelor procese și sancțiunilor pentru această problemă, Johnson & Johnson (J&J) susține ideea că pudrele sale de talc – inclusiv faimoasa Johnson’s Baby Powder – sunt sigure pentru consumatori.

„Poziția noastră cu privire la siguranța talcului cosmetic rămâne neschimbată. Susținem cu tărie decenii de analize științifice independente efectuate de experți medicali din întreaga lume, care confirmă că pudra pentru copii pe bază de talc Johnson este sigură, nu conține azbest și nu provoacă cancer.”

— a subliniat compania.

Johnson & Johnson și procesele controversate împotriva pudrei de talc

De câțiva ani, pudra de talc de la Johnson & Johnson se află în mijlocul controverselor cu privire la posibila relație cu apariția cancerului ovarian. În 2017, un tribunal din Los Angeles, California (Statele Unite), a condamnat compania să plătească 417 milioane de dolari unei femei de 63 de ani care a făcut cancer ovarian după aplicarea de pudră pentru copii în zona intimă timp de câțiva ani.

Potrivit juriului, compania nu a emis avertizări adecvate cu privire la riscurile produsului și relația sa cu această boală. În plus, a subliniat că J&J era conștient de acest pericol de câțiva ani.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a găsit cantități mici de azbest în pulberea de talc J&J, forțând compania să recheme de pe piață un lot de peste 33.000 de sticle.

În 2020, în mijlocul a mii și mii de procese, compania a decis să suspende vânzările de pudră de talc în America de Nord, având în vedere scăderea vânzărilor ca urmare a ceea ce a descris drept „dezinformare”.

În prezent, compania continuă să se confrunte cu provocări legale în încercarea de a apăra siguranța produselor.

Aparatul reproducător feminin
Utilizarea pudrei de talc în zona intimă este asociată cu un risc crescut de cancer ovarian.

Ce spune știința despre pudra de talc pentru copii și cancerul ovarian?

Opiniile științifice despre utilizarea pudrei de talc și relația acesteia cu cancerul ovarian sunt împărțite. Anumiți specialiști nu cred în legătura acestui produs cu dezvoltarea bolii, dar alții ne avertizează că există riscuri și suficiente dovezi pentru a suspecta o asociere.

O recenzie apărută în 2021 în New Solutions afirmă că a existat o exprimare greșită privind conținutul de azbest. Experții ne avertizează că „fără azbest detectabil” nu înseamnă „fără azbest”. Industria este responsabilă de răspândirea acestei confuzii. Prin urmare, cercetătorii trebuie să depună efort pentru a demonstra cu dovezi daunele pe care pudra le poate provoca sănătății umane și mediului.

La rândul său, o publicație a Centrului Național de Cercetare în Sănătate afirmă că studiile la care au participat femei care folosesc pudră de talc leagă utilizarea acestui produs cu o șansă mai mare de a suferi de cancer ovarian (mai mare cu 30%).

Și, deși subliniază că sunt necesare mai multe studii, dovezile științifice au arătat o legătură consistentă între pudra de talc și cancerul ovarian. Cea mai bună strategie este evitarea riscurilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.