Anticoncepționale pentru piele: tipuri și efecte
Pastilele anticoncepționale sunt utile pentru mai mult decât prevenirea sarcinii și pot fi eficiente în tratarea problemelor dermatologice. S-a dovedit faptul că acestea sunt eficiente în corectarea unor afecțiuni precum acneea, căderea părului și hirsutismul. În plus, multe femei folosesc în mod specific anticoncepționale pentru piele.
Există diferite tipuri de pilule contraceptive și toate au efecte pozitive și negative asupra straturilor superioare ale pielii. Acesta este motivul pentru care vom analiza mai jos câteva dintre aceste aspecte. Nu uita că trebuie să discuți întotdeauna cu medicul ginecolog dacă ai întrebări.
Care sunt efectele secundare ale anticoncepționalelor?
Conform studiilor efectuate de Australian Family Physician, contraceptivele hormonale pot afecta pielea în trei moduri diferite:
- Scăderea cantității de hormoni androgenici produși de ovare și suprarenale.
- Limitarea cantității de testosteron care circulă în fluxul sanguin și reducerea activării biologice care cauzează efecte fiziologice.
- Reducerea nivelului de estrogen prezent în organism, care afectează producția de sebum a glandelor sebacee.
Anticoncepționalele pot avea, de asemenea, efecte adverse sau negative asupra pielii. De exemplu, unele femei se confruntă cu decolorarea sau hiperpigmentarea pielii, o reacție neplăcută care apare, de obicei, după expunerea la razele ultraviolete fără protecție solară adecvată. Cu alte cuvinte, contraceptivele hormonale pot provoca sau agrava melasma. Pete maro închis și neregulate apar în regiunea de deasupra buzei superioare, pe frunte și pe obraji. O formă a acestei afecțiuni a pielii poate apărea și în timpul sarcinii, ceea ce evidențiază impactul componentei hormonale.
Descoperă mai mult:
Anticoncepționale pentru piele: tipuri și efecte
Toată lumea este diferită, la fel și nivelurile hormonale ale femeilor. Acestea fiind spuse, este imposibil să se prevadă efectele secundare pe care le-ar putea experimenta cineva după administrarea de pilule contraceptive.
Există mai multe tipuri de contraceptive care au fost studiate intens. Acum sunt comune și de încredere.
Contraceptive orale
Principalul motiv pentru care acneea se dezvoltă în timpul pubertății este faptul că organismul produce hormonul sexual masculin testosteron în cantități mari. În ciuda numelui său, atât băieții, cât și fetele produc testosteron.
Utilizarea pilulelor contraceptive poate ameliora acneea inflamatorie și neinflamatorie. Aceste produse farmaceutice conțin cei doi hormoni sexuali feminini, estrogen și progesteron, contracarând astfel androgenii.
În ciuda acestui fapt, majoritatea pilulelor contraceptive nu au fost aprobate special pentru tratarea acneei. Există, de asemenea, tratamente non-hormonale care te pot ajuta, unele având mai puține efecte secundare.
Injecții contraceptive
O singură injecție contraceptivă poate avea efect timp de 90 de zile. Medicii administrează doza în deltoid (partea superioară a brațului) sau în fese.
Injecțiile contraceptive, atât cele combinate, cât și cele care conțin doar progesteron, sunt o opțiune bună, cu rezultate eficiente și reversibile. De-a lungul anilor, au câștigat popularitate grație caracterului practic și capacității de a le salva pe femei de povara administrării unei pastile zilnic.
Injecția contraceptivă ajută la tratarea acneei datorită activității scăzute a glandelor sebacee. Explicația este aceeași ca și în cazul medicamentelor orale.
Dispozitiv intrauterin (DIU)
Steriletul din cupru se numără printre contraceptivele care nu conțin hormoni, asemănătoare prezervativelor, metodelor naturale de contracepție și intervențiilor chirurgicale. Așadar, steriletul din cupru nu influențează afecțiunile pielii.
Steriletul hormonal eliberează o doză limitată de progesteron atunci când este plasat în uter. Aceasta înseamnă că este capabil să modifice producția de sebum.
Implant contraceptiv subdermic
Implanturile contraceptive subdermice se injectează sub piele, aproape întotdeauna în brațul superior. Această opțiune contraceptivă eliberează continuu progesteron.
Este important de menționat faptul că efectele progesteronului asupra pielii nu sunt la fel de clare ca cele ale estrogenului. Cu toate acestea, implanturile cu progesteron duc la creșterea vascularizării, precum și la creșterea producției de sebum.
Inel contraceptiv
Acesta este un inel flexibil din polietilenă sau acetat de vinil care, odată ajuns în vagin, eliberează treptat hormonii estrogen și progesteron în organism. În acest fel, împiedică ovarele să elibereze ovule în timpul fiecărui ciclu menstrual.
În cazul persoanelor care au folosit această metodă de contracepție pentru perioade lungi de timp, a existat o îmbunătățire notabilă a simptomelor acneei. Din nou, componenta hormonală a contraceptivului este responsabilă de acest efect pozitiv.
Pilula de a doua zi
Acest tip de contraceptiv de urgență este menit să prevină sarcina după ce o femeie a avut relații sexuale neprotejate sau o metodă de contracepție a dat greș (de exemplu, prezervativul s-a rupt sau a uitat să ia o pastilă). Pilula de a doua zi este denumită astfel deoarece, spre deosebire de celelalte opțiuni, ar trebui să fie luată după sex și nu înainte.
Citește mai mult:
Ar trebui să folosești anticoncepționale pentru piele?
Potrivit unui studiu apărut în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, deși antibioticele ar putea avea efecte mai bune asupra acneei după trei luni de utilizare, contraceptivele orale au același efect după aproximativ șase luni de utilizare continuă. Acest lucru arată imensul potențial pe care contraceptivele îl au în industria dermatologică.
În consecință, utilizarea de anticoncepționale pentru piele în loc de antibiotice ar putea fi cea mai bună alternativă pentru tratarea acneei pe termen lung. Acest lucru ar putea fi văzut ca un avantaj secundar al contraceptivelor, pe lângă efectele lor ca metodă de prevenire a sarcinii.
Dacă vrei să iei anticoncepționale pentru piele, discută cu un dermatolog. Acesta te va ajuta să cântărești riscurile la care te expui și să determini gradul de acnee pe care îl ai pentru a identifica cel mai bun tip de tratament.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Thomas P, Dalle E, Revillon B, Delecour M, Devarenne-nicolle MF, Pagniez I. Bilan cutane de la contraception hormonale [Cutaneous effects in hormonal contraception]. NPN Med. 1985;5(81):19-24.
- Foldes EG. Pharmaceutical effect of contraceptive pills on the skin. Int J Clin Pharmacol Ther Toxicol. 1988;26(7):356-359.
- Effect of contraceptives on the skin. Aust Fam Physician. 1988;17(10):853-856.
- Vaglio, Roxana Fernández, and Natalia Pérez Céspedes. “Acné vulgaris: actualizaciones en fisiopatología y tratamiento.” Revista Ciencia y Salud Integrando conocimientos 4.4 (2020): ág-52.
- Arowojolu AO, Gallo MF, Lopez LM, Grimes DA. Combined oral contraceptive pills for treatment of acne. Cochrane Database Syst Rev. 2012;(7):CD004425. Published 2012 Jul 11. doi:10.1002/14651858.CD004425.pub6
- Raudrant D, Rabe T. Progestogens with antiandrogenic properties. Drugs. 2003;63(5):463-492. doi:10.2165/00003495-200363050-00003
- Requena, C., and B. Llombart. “Oral Contraceptives in Dermatology.” Actas Dermo-Sifiliográficas (English Edition) (2020).
- Crimer, Nicole, Roberto Mercau, and David Colica. “Tratamiento del acné en la adolescencia.” Evidencia, actualizacion en la práctica ambulatoria 21.3 (2018).
- Gómez-Flores, Minerva, and Sonia Chávez-Álvarez. “Asociaciones hormonales del acné y su tratamiento.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 25-32.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.