Antrenamentul lui Federico Valverde care i-a influențat evoluția
 

Antrenamentul lui Federico Valverde care i-a influențat evoluția

Uruguayanul de la Real Madrid se află într-un moment de vis. Cum a ajuns printre cei mai buni din lume? Se pare că antrenamentul sportiv îl ajută foarte mult.
Antrenamentul lui Federico Valverde care i-a influențat evoluția
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 16 aprilie, 2023

Federico Valverde datorează o mare parte din gloria sa actuală la Real Madrid schimbărilor pe care le-a făcut în antrenament. Atacantul uruguayan a devenit viral pe rețelele de socializare după golul extraordinar pe care l-a marcat în meciul cu Barcelona. În ce constă antrenamentul lui Federico Valverde?

Federico Valverde are un loc privilegiat la echipa sa din Uruguay. Nu există secrete în pregătirea lui fizică. Fotbalistul a făcut multe schimbări pentru a rămâne în sportul de elită. Federico Valverde a apelat la coaching sportiv și s-a concentrat pe învățarea din greșeli pentru a evolua.

Fede Valverde a evoluat

Pentru Federico Valverde, începuturile în Peñarol au însemnat să iasă imediat în evidență. S-a remarcat rapid printre ceilalți jucători, dar trebuia să se mobilizeze mai mult. Aceasta a fost recomandarea antrenorilor, deși sportivului nu i-a plăcut propunerea. Potrivit comentariilor sale, era prea tânăr și nu înțelegea că fără schimbări nu există progres.

La 18 ani a ajuns în Spania. A început să joace la Real Madrid Castilla, apoi a fost împrumutat la Deportivo La Coruña. Acum a fost propus în top 10 mondial.

A fost nevoie de mulți ani de efort. Schimbările în antrenament și alimentație nu au fost singurele. Fotbalistul a trebuit să învețe să facă față eșecului. Uruguayanul recunoaște că a trecut prin întuneric și incertitudine în carieră. Este partea care nu se vede și pe care mulți alții o ascund.

Cupă de fotbal
Câștigarea unei cupe nu este totul. Jucătorii trebuie să fie înțelepți.

Antrenamentul lui Federico Valverde care i-a influențat evoluția

Fede Valverde are un talent înnăscută. Acest lucru este incontestabil. Însă, nivelul cluburilor de top presupune schimbări de obiceiuri pe care nu toată lumea este dispusă să le accepte.

Uruguayanul recunoaște că a avut momente de furie și prea multă pasiune, atât pe teren, cât și în afara terenului, ceea ce i-a limitat capacitatea de decizie. Desigur, performanța lui sportivă a fost afectată.

Antrenorul l-a ajutat să se împace cu eșecurile sale. A înțeles că trebuie să se străduiască mai mult. A schimbat înfrângerile cu oportunitățile.

Această modificare de gândire nu este ușoară în mijlocul unei echipe precum Real Madrid. Numărul de vedete din jur, într-un vestiar victorios, este intimidant pentru oricine.

Uneori nu cedam pe teren de teamă să nu se enerveze un coechipier. Pe baza efortului și umilinței, am reușit să ajung sus și astăzi mă simt foarte important. Coachingul m-a făcut să-mi deschid mintea și să nu mă simt inferior nimănui.

~ Federico Valverde ~

Ce este coachingul sportiv?

Cluburile de elită apelează frecvent la coaching. Obiectivul este de a ajuta sportivul să-și atingă potențialul maxim, eliberându-se de anumite obstacole din sfera personalității sale. Antrenamentul este adaptat nevoilor individuale.

Este nevoie de cunoștințe de psihologie. Antrenorul trebuie să aibă o înțelegere solidă a obiceiurilor sănătoase care pot contribui la atingerea obiectivelor. Medicul sportiv și nutriționistul vor regla sesiunile de antrenament și mesele.

Coachingul în sport transcende simpla consiliere. Sportivul este ghidat către obiective printr-un proces de autocunoaștere. Acesta din urmă este un lucru pe care Federico Valverde l-a subliniat când a vorbit despre coaching.

Jucători la Real Madrid
Real Madrid are multe vedete și titluri. Jocul la acest club necesită putere mintală.

Antrenament complet pentru jucători

În urmă cu câteva decenii, jucătorii de elită se antrenau în timpul săptămânii și jucau în weekend. Astăzi, a fi printre cei mai buni jucători de fotbal înseamnă a fi dedicat și profesionist.

Antrenamentul lui Federico Valverde l-a ajutat să ajungă în vârf. Dacă mintea nu este capabilă să facă față stresului, va fi dificil pentru mușchi să alerge și să marcheze goluri.

Real Madrid l-a protejat pe Valverde cu o clauză de reziliere care nu poate fi plătită până în 2027. În meciul împotriva Barcelonei, s-a impus prin forța sa. Obiectivele pe care le atinge sunt posibile pentru că se antrenează holistic. Corpul, dorințele și mintea sunt orientate pentru a-și valorifica la maxim potențialul. Așa culege roadele muncii asidue.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Griffo, Janelle M., et al. “A decade of research literature in sport coaching (2005–2015).” International Journal of Sports Science & Coaching 14.2 (2019): 205-215.
  • North, Julian, et al. “The professionalisation of sport coaching.” Professional Advances in Sports Coaching. Routledge, 2018. 3-21.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.