Bariera de antrenament pentru lovituri libere de la Real Madrid
 

Bariera de antrenament pentru lovituri libere de la Real Madrid

Roboți pe terenul de joc. Inteligență artificială pentru a îmbunătăți loviturile libere. Sună a science fiction, dar este realitatea zilelor noastre la Real Madrid.
Bariera de antrenament pentru lovituri libere de la Real Madrid
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 14 octombrie, 2022

În zilele noastre, fotbalul se bazează pe inovațiile tehnologice pentru meciuri și antrenamente. În urmă cu câteva luni, Real Madrid a început să folosească bariera de antrenament robotică pentru lovituri libere.

O serie de roboți automatizați acționează ca barieră cu inteligență artificială pentru ca jucătorii să exerseze loviturile la poartă, fiind nevoiți să evite mișcări „rivale”.

Este o invenție folositoare? Real Madrid obține rezultate bune pe teren și o parte dintre ele depind de tehnologie. Deci, să vedem cum funcționează și cât de utilă este bariera de antrenament pentru lovituri libere la Real Madrid!

Cum funcționează bariera de antrenament pentru lovituri libere de la Real Madrid?

Real Madrid nu este primul club ce folosește asemenea roboți. Olympique de Lyon îi folosește de mai mult timp. Un grup de 5 roboți interconectați formează o barieră cu capacitatea de a sări, adică de a se deplasa în sus. Când jucătorul lovește, adversarii artificiali se mișcă, simulând ceea ce se întâmplă în viața reală.

Acești roboți au un software cu inteligență artificială și o bază de date. Dacă Real Madrid dorește ca bariera să simuleze apărarea echipei FC Barcelona, poate face acest lucru. Trebuie doar să configureze inteligența artificială. La fel pentru PSG sau orice altă echipă.

Inteligența artificială

Inteligența artificială care învață din baza de date este din ce în ce mai prezentă în toate domeniile vieții. Este folosită pentru navigarea pe web, pe rețelele sociale, în spitale și chiar în controlul traficului.

În termeni foarte simpli, tehnologia constă în analiza unor volume mari de date într-un timp scurt pentru a dezvolta noi algoritmi, prognoze, probabilități și răspunsuri automatizate. Manipularea informațiilor, în aceste cantități, este imposibilă pentru un creier uman.

Dacă ne concentrăm pe cazul lui Real Madrid și pe bariera automată pentru loviturile libere, ne dăm seama că procesul este similar. Cei care conduc programul încarcă date despre mișcările, tendințele și modurile de acțiune ale jucătorilor din întreaga lume. Inteligența artificială răspunde, mișcând roboții așa cum s-ar mișca jucătorii adevărați.

Există întotdeauna o marjă de eroare. Algoritmii calculează probabilitățile. Bariera robotizată este o metodă utilă pentru antrenament.

AI-ul folosit în fotbal

Știința loviturilor libere în fotbal

Un studiu publicat în 2021 în Plos One a analizat efectul barierei asupra reactivității și capacității portarilor de a opri mingea. Folosind realitatea virtuală, cercetătorii au testat eficiența a 25 de portari (10 dintre ei profesioniști) în oprirea mingii lansate după traiectorii copiate de la marii sportivi ai fotbalului mondial. Printre aceștia se numără Bale și Beckham.

Conform rezultatelor, bariera blochează vederea portarului timp de 200 de milisecunde. Mișcarea lui este întârziată cu 90 de milisecunde. Acest lucru înseamnă o șansă cu 13% mai mică de a prinde mingea.

Unghiul perfect pentru a depăși bariera

Conform diferitelor date disponibile, fotbalistul trebuie să aibă un unghi de plecare de 13 grade. Nici mai mult, nici mai puțin. Un unghi mai mare nu ar permite mingii să coboare suficient pentru a ajunge în poartă. Un unghi mai mic ar lovi bariera robotizată.

Sistemul robotizat de barieră de la Real Madrid nu generează un unghi magic de 13 grade la lovituri, dar este un mod de a antrena piciorul pentru a putea atinge o valoare apropiată.

Lovitura liberă în fotbal
Lovitura liberă este o situație specială de fotbal care poate fi studiată din punct de vedere matematic.

Real Madrid, mereu în frunte

Bariera de antrenament de la Real Madrid este încă o demonstrație a modernizării clubului spaniol. Clubul este celebru pentru metodele pe care le implementează la antrenament.

Inteligență artificială, analiza datelor, instrumentele de împuternicire, rutinele cu dovezi științifice… Pentru a fi în fruntea fotbalului mondial, nu există altă cale decât modernizarea constantă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Valkanidis, T. C., Craig, C. M., Cummins, A., & Dessing, J. C. (2020). A goalkeeper’s performance in stopping free kicks reduces when the defensive wall blocks their initial view of the ball. PloS one15(12), e0243287.
  • Aggarwal, Karan, et al. “Has the Future Started? The Current Growth of Artificial Intelligence, Machine Learning, and Deep Learning.” Iraqi Journal for Computer Science and Mathematics 3.1 (2022): 115-123.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.