Astrocitomul: simptome, cauze și tratament
 

Astrocitomul: simptome, cauze și tratament

Astrocitoamele sunt cele mai frecvente tumori cerebrale. Vă explicăm simptomele, cauzele și opțiunile de tratament.
Astrocitomul: simptome, cauze și tratament

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Astrocitomul este definit ca tumora care se dezvoltă în celulele gliale cunoscute sub numele de astrocite. Aceste celule sunt în formă de stea și funcționează ca suport pentru creier (în combinație cu altele, cum ar fi celulele ependimale și oligodendrocitele).

Aceste tipuri de tumori sunt adesea denumite glioame, iar dovezile indică faptulreprezintă până la 60% dintre tumorile cerebrale primare.

Astrocitomul este mai frecvent la bărbați și afectează în primul rând emisferele cerebrale. Se poate dezvolta și în trunchiul cerebral sau măduva spinării, aceste cazuri fiind frecvente la tineri. În rândurile următoare descriem simptomele, cauzele și opțiunile de tratament.

Simptomele astrocitomului

Femeie care are dureri de cap
Manifestările clinice ale astrocitoamelor depind de mai mulți factori, dar în general tind să fie progresive.

Înainte de a trece în revistă simptomele astrocitomului, trebuie mai întâi să înțelegeți că acestea au grade diferite. Gradele determină severitatea semnelor, viteza cu care apar și bineînțeles prognosticul pacientului. După cum ne reamintește Stanford Health Care, se disting următoarele tipuri:

  • Astrocitoame de gradul 1: sunt tumori cu creștere lentă care se răspândesc rar în afara țesutului în care s-au dezvoltat. Sunt de trei tipuri: xantoastrocitom pilocitar, pleomorf și subependimal. Sunt adesea numite astrocitoame neinfiltrante.
  • Astrocitoame de gradul 2: sunt tumori cu creștere lentă care se pot răspândi către țesutul înconjurător. Sunt de două tipuri: oligoastrocitom fibrilar și mixt.
  • Astrocitoame de gradul 3: tumori cu creștere rapidă care sunt clasificate ca fiind maligne. Au tendința de a invada zonele înconjurătoare și de a se răspândi cu ușurință. Se numesc și astrocitoame anaplazice.
  • Astrocitoame de gradul 4: este cel mai agresiv tip în ceea ce privește rata de creștere și răspândire la periferia creierului, a trunchiului cerebral sau a măduvei spinării. Sunt cunoscute și sub numele de glioblastom.

Din păcate, cele mai multe cazuri corespund clasei 4 și 3, varianta cea mai agresivă fiind cea mai comună. Tumorile de gradul 1 și 2 sunt mai puțin frecvente. Simptomele variază în funcție de varianta dezvoltată:

Poate trece mult timp înainte să apară primele simptome. Acest lucru depinde de variabile precum zona în care s-a dezvoltat tumora și gradul ei. De exemplu, un astrocitom de gradul 1 dezvoltat anterior trebuie să crească mult înainte ca simptomele să apară.

Astrocitomul: cauze principale

Cauzele dezvoltării acestui tip de tumoră cerebrală nu sunt cunoscute. Anomaliile genetice, problemele imunitare, dieta, stresul și expunerea la anumiți factori de mediu pot duce la manifestarea acesteia. Chiar și așa, nu există alternative pentru a preveni astrocitomul.

Conform Asociației Americane a Neurochirurgilor (AANS), sindroamele moștenite, precum Li-Fraumeni, Turcot, scleroza tuberoasă și neurofibromatoza 1, sunt un factor de risc latent pentru dezvoltarea tumorii. La fel sunt și radiațiile ionizante (radioterapia) și expunerea la anumite substanțe chimice folosite în război (Agent Orange).

Utilizarea telefoanelor mobile și interacțiunea cu rețelele de telefonie nu sunt asociate cu dezvoltarea tumorilor. Un stil de viață sănătos nu garantează prevenirea bolilor, deși este recomandat ca parte a programului de sănătate.

Opțiuni de tratament pentru a elimina astrocitomul

Specialist care explică ce este astrocitomul

Tratamentul astrocitomului variază în funcție de gradul și caracteristicile tumorii. Se schimbă și în funcție de vârstă, starea de sănătate a pacientului și locul în care s-a dezvoltat tumora. Să trecem în revistă câteva dintre alternativele pentru a trata acest tip de tumoră cerebrală:

  • Chirurgie: limitată la tumorile de gradul 1 și 2 care s-au dezvoltat în zone ușor accesibile. Deoarece astrocitoamele de gradul 3 și 4 revin în majoritatea cazurilor, intervenția chirurgicală nu este cea mai promițătoare opțiune.
  • Radioterapia: folosită adesea ca adjuvant al intervenției chirurgicale pentru a scăpa de urmele tumorii sau ca tratament principal pentru gradele maligne. Au loc ședințe care pot fi prelungite până la șase săptămâni.
  • Chimioterapie: un tratament de primă linie pentru astrocitoamele de gradul 3 și 4. Efectele sale secundare sunt în general minore. Pacienții pot dezvolta anemie și oboseală.
  • Terapia cu câmp electric: constă în utilizarea unui dispozitiv special de tip cască care furnizează câmpuri electrice la o anumită frecvență. Funcția sa este de a întârzia progresia tumorii și trebuie utilizată cel puțin 18 ore pe zi.

Acesta este planul de acțiune folosit de majoritatea experților pentru a contracara progresia tumorii. De asemenea, pot fi prescrise medicamente pentru a face față simptomelor, în special la pacienții care au avut cel puțin un episod de convulsii.

Alte opțiuni sunt terapiile țintite, terapia virală și imunoterapia. Acestea sunt considerate experimentale, deși rezultatele prevestesc un viitor promițător. Prognosticul este mai bun la pacienții mai tineri și la cei care au dezvoltat cele mai ușoare tipuri ale tumorii.

Atât pacientul, cât și specialistul trebuie sa se pună de acord asupra tratamentului în funcție de context. O acțiune în stadiile incipiente poate face o mare diferență, așa că fiți conștienți de simptome pentru a solicita asistență medicală precoce.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kapoor, M., & Gupta, V. Astrocytoma. StatPearls [Internet]. 2021.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.