4 beneficii ale antocianilor pentru sănătate
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Antocianii (sau antocianinele) sunt substanțe fitochimice cu multe beneficii pentru sănătate. Se găsesc în unele alimente vegetale și reușesc să îmbunătățească eficiența proceselor fiziologice interne. De altfel, consumul regulat este recomandat pentru a preveni alterările care pot duce la dezvoltarea unor patologii cronice și complexe. Descoperiți 4 beneficii ale antocianilor pentru sănătate!
Înainte de a începe, trebuie să subliniem importanța garantării prezenței alimentelor vegetale în dietă. Mai presus de toate, este indicat să existe varietate. Fructele și legumele furnizează mulți fitonutrienți și micronutrienți importanți pentru corpul uman. Aceștia sunt invers proporțional asociați cu riscul de deces din orice cauză, așa că ar trebui să fie o parte importantă a oricărei diete.
Beneficii ale antocianilor pentru sănătate
În continuare, vă vom prezenta principalele beneficii ale antocianilor. Amintiți-vă că pentru a profita la maxim de ei va trebui să vă asigurați că nu există deficite nutriționale. Dacă aveți îndoieli în acest sens, puteți oricând să mergeți la un profesionist în nutriție pentru a obține un plan de dietă personalizat.
Citiți și: Beneficiile acidului alfa lipoic și în ce alimente se găsește
Întârzie îmbătrânirea
Antocianinele sunt antioxidante. Sunt capabile să neutralizeze formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile corpului. Acest efect este legat de o rată mai lentă a îmbătrânirii, după cum arată cercetările publicate în revista BioMed Research International. Este important să mențineți oxidarea și inflamația sub control în mediul intern, astfel încât țesuturile să nu-și piardă funcționalitatea.
Previn dezvoltarea patologiilor cronice
Multe boli complexe sunt cauzate de un dezechilibru în starea de homeostazie. Acest lucru apare în mare parte din cauza obiceiurilor proaste și aportului scăzut de antioxidanți și vitamine.
Prin urmare, includerea antocianilor în dietă poate fi decisivă pentru a corecta problema. Potrivit unui studiu publicat în Alternative Therapies in Health and Medicine, consumul regulat al acestor compuși ajută la prevenirea apariției diabetului și bolilor cardiovasculare.
Sunt eficienți împotriva anumitor tipuri de cancer
Puterea antioxidantă a antocianilor poate ajuta la reducerea incidenței unor tipuri de cancer. Prin neutralizarea radicalilor liberi, deteriorarea ADN-ului celular este redusă, ceea ce previne formarea elementelor tumorale care se pot reproduce fără control.
Este adevărat că există o lipsă de dovezi în acest sens, dar totul pare să indice că aportul regulat de elemente antioxidante limitează incidența diferitelor tipuri de tumori în organism.
Îmbunătățesc recuperarea sportivă
Antioxidanții sunt și ei decisivi în procesele de recuperare în sport. Exercițiile de mare intensitate cresc formarea de radicali liberi și acumularea acestora în țesuturi. Este adevărat că organismul în sine are o serie de mecanisme pentru a corecta această problema și a reveni la o situație echilibrată. Dar, de multe ori, nu sunt atât de rapide pe cât ar trebui. De aceea, există alternativa includerii antioxidanților exogeni în dietă.
Antioxidanții în cantități mari reușesc să interfereze cu căile de semnalizare celulară, ceea ce provoacă modificări în fiziologia internă. Ei trebuie consumați în perioadele de stres ridicat sau de suprasolicitare.
În ce alimente se găsesc antocianinele?
Știți deja care sunt principalele beneficii ale antocianilor. Sunt prezenți în legumele și fructele roșii sau violet închis. Un exemplu tipic sunt afinele. De asemenea, concentrația lor este mare în sfeclă, mure, cireșe…
Există multe alternative pentru a garanta prezența acestor compuși în dietă în mod regulat. Chiar și vinetele sunt o sursă bună de antociani. În plus, pe piață există diferite suplimente pe bază de antociani. Cu toate acestea, nu trebuie consumate fără supravegherea unui specialist, mai ales dacă faceți exerciții fizice.
Citiți și: Ajută turmericul împotriva prediabetului?
Antocianii: antioxidanți foarte benefici pentru organism
După cum ați văzut, antocianinele sunt substanțe cu multe beneficii pentru sănătate. Reușesc să moduleze oxidarea în mediul intern, favorizând recuperarea țesutului după efort și reducând posibilele leziuni ale ADN-ului celular. Sunt elemente importante în prevenirea patologiilor cronice și complexe. Din acest motiv, trebuie să facă parte din dietă în mod regulat.
Nu numai dieta contează pe termen lung. Este necesar să aveți o serie de obiceiuri benefice pentru sănătate. Dintre toate, se remarcă practicarea exercițiilor fizice în mod regulat. Mai presus de toate, este necesar să acordați prioritate creșterii forței musculare. Astfel, inflamația din mediul intern va fi mereu sub control.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sadowska-Bartosz, I., & Bartosz, G. (2014). Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. BioMed research international, 2014, 404680. https://doi.org/10.1155/2014/404680
- Gaiz, A. A., Mosawy, S., Colson, N., & Singh, I. (2018). Potential of Anthocyanin to Prevent Cardiovascular Disease in Diabetes. Alternative therapies in health and medicine, 24(3), 40–47.
- Higgins, M. R., Izadi, A., & Kaviani, M. (2020). Antioxidants and Exercise Performance: With a Focus on Vitamin E and C Supplementation. International journal of environmental research and public health, 17(22), 8452. https://doi.org/10.3390/ijerph17228452
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.