Ajută turmericul împotriva prediabetului?
 

Ajută turmericul împotriva prediabetului?

Dacă suferiți de prediabet, trebuie să știți că aportul de turmeric poate fi benefic, atât timp cât schimbați și alte obiceiuri de consum.
Ajută turmericul împotriva prediabetului?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Turmericul este un condiment culinar care poate avea efecte pozitive asupra sănătăți, chiar și împotriva prediabetului. Conține mulți compuși antioxidanți. Din acest motiv, este bine să apară în dietă în mod frecvent.

Cele mai bune rezultate au fost obținute prin consumul de suplimente pe bază de turmeric.

Înainte de a începe, este important de menționat că utilizarea frecventă a condimentelor culinare este benefică pentru sănătate. Ele reușesc să ofere fitochimicale și micronutrienți esențiali. Pot crește calitatea dietei și pot ajuta la combaterea dezvoltării diverselor patologii cronice și complexe.

Ce este prediabetul?

Prediabetul este o stare de ineficiență metabolică caracterizată prin rezistență marcată la insulină. În această situație, sinteza hormonului este crescută, deoarece celulele nu sunt capabile să acționeze corect în prezența sa.

Încetul cu încetul, la nivel pancreatic se vor genera inflamații, care vor culmina cu dezvoltarea diabetului de tip 2. Această boală este frecventă la populația adultă și este condiționată de obiceiurile proaste de viață.

De fapt, consumul mare de zaharuri simple și grăsimi trans crește incidența tulburărilor metabolice. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în revista Current Diabetes Reports.

Riscul este mult mai crescut atunci când este implicată și lipsa de activitate fizică. Aportul de carbohidrați cu indice glicemic ridicat în caz de sedentarism devine și mai periculos.

Cu toate acestea, nu este o problemă de sănătate care apare peste noapte. Este nevoie de ani întregi pentru a dezvolta această afecțiune. La început, apare creșterea în greutate din cauza dietei precare.

Apoi, nivelul de inflamație din mediul intern va crește și va genera rezistență la insulină. Și alți markeri pot fi afectați, cum ar fi nivelul de vitamina D, profilul lipidic sau indicatorii funcției hepatice.

Medic ce folosește turmericul împotriva prediabetului

Turmericul împotriva prediabetului

Includerea alimentelor vegetale cu capacitate antioxidantă mare în dietă poate reduce incidența prediabetului, contribuind și la corectarea problemei. Un studiu publicat în Jurnalul European de Epidemiologie explică acest lucru.

Substanțele fitochimice ajută la neutralizarea formării radicalilor liberi și la îmbunătățirea metabolismului celular, evitând astfel disfuncțiile la nivel mitocondrial. Mai exact, consumul de turmeric în cantități suficiente poate ajuta la prevenirea unor probleme precum prediabetul și diabetul prin normalizarea nivelului de glucoză din sânge.

Potrivit cercetărilor publicate în revista Nutrients, curcumina previne moartea celulelor beta producătoare de insulină din pancreas. În acest fel, previne rezistența la hormon, ceea ce permite o homeostazie mai bună a glucozei.

Pentru a experimenta beneficiile este necesar să folosiți un supliment. Alegeți un concentrat de curcumină, acesta fiind ingredientul activ cu efecte pozitive.

Obiceiuri bune pentru combaterea prediabetului

Este important de menționat că, de multe ori, nu este suficient să vă îmbunătățiți dieta pentru a combate sau inversa prediabetul. Este necesar să adoptați și alte obiceiuri benefice pentru a obține rezultate semnificative pe termen mediu.

Trebuie să evidențiem practicarea regulată a activității fizice, cu accent pe antrenamentul cu greutăți. Apare hipertrofia mușchilor scheletici, care reușește să normalizeze nivelurile de glucoză din sânge.

Pe măsură ce faceți mai mult sport, puteți deveni mai permisivi cu prezența zaharurilor simple în dietă. În acest caz, ele vor fi folosite ca sursă de combustibil pentru activități de mare intensitate, ceea ce va preveni dezvoltarea rezistenței la insulină.

Există și alți compuși care s-au dovedit a fi eficienți în normalizarea nivelului de glucoză în sânge. Un exemplu este extractul de scorțișoară. Vorbim despre un puternic agent hipoglicemiant ce poate ajuta la prevenirea diabetului și chiar la inversarea acestuia.

Picolinatul de crom generează și el un efect similar, sporind acțiunea insulinei. Reușește chiar să reducă pofta de mâncare.

Turmericul împotriva prediabetului

Turmericul poate fi bun împotriva prediabetului

Turmericul este o opțiune bună pentru tratarea prediabetului, atât timp cât este consumat în doze adecvate și este însoțit de o schimbare a obiceiurilor zilnice. Este necesară monitorizarea dietei în ansamblu, evitând consumul de zaharuri simple și grăsimi trans.

De asemenea, trebuie să fiți atenți la aditivii alimentari. Ei pot interacționa negativ cu microbiota și pot modifica starea de inflamație din mediul intern.

În cele din urmă, trebuie să subliniem faptul că procesul de inversare a prediabetului nu este întotdeauna rapid. Este adesea condiționat de pierderea în greutate. Reducerea grăsimii la nivel subcutanat va reduce nivelul inflamației.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Schwingshackl, L., Hoffmann, G., Lampousi, A. M., Knüppel, S., Iqbal, K., Schwedhelm, C., Bechthold, A., Schlesinger, S., & Boeing, H. (2017). Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. European journal of epidemiology32(5), 363–375. https://doi.org/10.1007/s10654-017-0246-y
  • Pivari, F., Mingione, A., Brasacchio, C., & Soldati, L. (2019). Curcumin and Type 2 Diabetes Mellitus: Prevention and Treatment. Nutrients11(8), 1837. https://doi.org/10.3390/nu11081837

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.