10 beneficii ale ceaiului negru conform dovezilor științifice
Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
De-a lungul anilor, principalele beneficii ale ceaiului negru au fost documentate într-o mare varietate de studii. Datorită concentrației sale ridicate de antioxidanți, în special polifenoli, aportul său a fost legat de efecte pozitive asupra sănătății inimii, metabolismului, sistemului digestiv și creierului.
Această varietate de ceai este obținută printr-un proces de ofilire, rulare, oxidare și uscare a frunzelor plantei Camellia sinensis. Aroma sa este mai puternică decât cea a altor ceaiuri obținute din această plantă (cum ar fi ceaiul verde și ceaiul oolong). De asemenea, ceaiul negru conține mai multă cofeină (între 2% și 4%).
Deși nu este un tratament de primă alegere împotriva bolilor, proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante, antidiabetice și antitumorale ajută la menținerea stării de bine. Vă vom spune în detaliu pentru ce este recomandat, cum se consumă și care sunt posibilele sale contraindicații și efecte secundare.
10 beneficii ale ceaiului negru conform științei
De câteva decenii, beneficiile ceaiului negru au fost un subiect de interes pentru oamenii de știință. Concentrația sa de compuși activi a prezentat o mare varietate de efecte pozitive asupra sănătății.
S-a stabilit să conțină următoarele:
- Acizi fenolici (cum ar fi acidul cafeic, acidul galic, acizii clorogenici și acidul cauramic).
- Minerale (calciu, crom, magneziu, fier, potasiu sau fosfor).
- Flavonoide (tearubigine, teaflavine și catechine).
- Aminoacizi (L-teanina).
- Vitamine (A, C și K).
- Cofeină.
Tocmai, datorită acestei compoziții, îi sunt atribuite mai multe proprietăți medicinale. Mai exact, este apreciat pentru capacitatea sa de a combate inflamația, de a crește vigilența, de a inhiba efectele stresului oxidativ și de a preveni deteriorarea celulelor.
Există dovezi? Vom afla mai jos!
Citește și: Infuzia de ghimbir cu lămâie: proprietăți și beneficii
1. Sănătatea inimii
Flavonoidele, principalii compuși antioxidanti din ceaiul negru, au un impact pozitiv asupra sănătății inimii. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că acestea afectează reglarea proceselor inflamatorii și prevenirea daunelor oxidative.
În acest sens, o meta-analiză distribuită prin Advances in Nutrition a raportat că pentru fiecare ceașcă de ceai consumată zilnic, există o scădere cu 4% a decesului din cauza bolilor de inimă și o scădere cu 2% a riscului de infarct.
De asemenea, s-a observat că reduce riscul de accident vascular cerebral cu 4% și riscul de deces din toate cauzele cu 1,5%. În cele din urmă, s-a stabilit că includerea acestuia într-un model alimentar sănătos poate reduce șansele de boli cardiovasculare și mortalitate în rândul adulților.
Un alt studiu prospectiv raportat în jurnalul Heart a arătat că consumul zilnic de ceai ajută la reducerea șanselor de boli cardiace ischemice și a riscului de evenimente cardiovasculare relevante, cum ar fi atacul de cord.
Boala cardiacă ischemică apare atunci când arterele se înfundă, împiedicând parțial sau complet alimentarea cu sânge a mușchiului inimii.
La rândul său, un studiu controlat randomizat publicat în Preventive Medicine a concluzionat că ceaiul negru – ingerat ca parte a unei diete normale – ajută la reducerea factorilor independenți de risc cardiovascular, cum ar fi glucoza ridicată și modificările profilului lipidic.
2. Colesterol ridicat
Legat de punctul anterior, trebuie remarcat faptul că ceaiul negru este asociat cu scăderea nivelului de colesterol rău (LDL). Acumularea acestei lipide în artere este legată de insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.
O trecere în revistă a studiilor împărtășite în Clinical Nutrition detaliază că aportul acestui ceai a ajutat la reducerea concentrației serice a acestui tip de colesterol, în special la persoanele cu risc cardiovascular crescut.
La rândul său, un studiu pe șobolani a dezvăluit în Lipids in Health and Disease că teaflavina și terubiginele – două flavonoide prezente în ceaiul negru – au potențialul de a aborda bolile asociate cu stresul oxidativ, cum ar fi hipercolesterolemia și hiperglicemia.
Cu toate acestea, rezultatele cercetării sunt mixte. Într-un studiu controlat randomizat, consumul a 5 căni de ceai negru pe zi nu a schimbat semnificativ profilul lipidic la persoanele cu hipercolesterolemie limită.
3. Hipertensiune arterială
Continuând cu beneficiile ceaiului negru pentru sănătatea cardiovasculară, găsim efecte interesante în reducerea hipertensiunii arteriale. Într-o meta-analiză raportată în Food & Function, pacienții care au luat un supliment de ceai negru au avut o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice în comparație cu grupul de control.
Efecte similare au fost observate în cercetările publicate în Complementary Therapies in Medicine , care au arătat că consumul regulat de ceai a ajutat la scăderea tensiunii arteriale sistolice cu 4,81 mm Hg și a tensiunii arteriale diastolice cu 1,98 mm Hg la persoanele cu hipertensiune arterială.
Datorită conținutului său de flavonoide, ceaiul negru are beneficii pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Cu toate acestea, aportul acestuia trebuie făcut în cadrul unei diete sănătoase.
4. Sănătatea intestinală
Consumul regulat de ceai negru este, de asemenea, o modalitate de a avea grijă de sănătatea intestinală. Mai precis — și conform unei recenzii din Critical Reviews in Food Science and Nutrition — polifenolii ajută la modularea funcției barierei intestinale, pe lângă faptul că favorizează echilibrul microbiotei.
Ceaiul negru (bogat în polifenoli) pare să promoveze creșterea bacteriilor intestinale bune, în timp ce inhibă activitatea bacteriilor dăunătoare.
O altă revizuire a studiilor împărtășite în revista Nutrients subliniază că ceaiul negru, ca și alte soiuri de ceai derivate din specia Camellia sinensis, au activitate prebiotică datorită contribuției sale de polifenoli. În acest fel, modulează proporția tipurilor de bacterii intestinale și, întâmplător, contribuie la pierderea în greutate.
Modulând funcția de barieră intestinală și promovând creșterea bacteriilor sănătoase, ceaiul negru contribuie la întărirea funcției imunitare. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample.
5. Concentrare și performanță cognitivă
Ceaiul negru conține până la 4% cofeină și un aminoacid numit L-teanină. Ambele substanțe stimulante sunt asociate cu o concentrare mentală crescută și o mai bună vigilență. Acest lucru explică de ce unii oameni spun că simt mai multă energie după ce l-au luat.
În acest sens, cercetările publicate în revista Nutrients au descoperit că suplimentarea cu L-teanină are potențialul de a stimula funcția creierului. Cu aceasta, îmbunătățește concentrarea și memoria, printre alte abilități cognitive.
Între timp, un mic studiu împărtășit de Clinical Phytoscience a determinat că chiar și o cantitate mică de ceai negru ajută la îmbunătățirea procesării cognitive. Băutura a fost legată de o mai bună performanță a sarcinilor mentale și de o concentrare mai mare.
Descoperă: Asta se întâmplă în corpul tău când mănânci ciocolată neagră
6. Glucoză ridicată
Ceaiul negru nu este un tratament de primă linie pentru diabet. Cu toate acestea, includerea acesteia în cadrul unei diete bune poate aduce beneficii pacienților cu această boală.
Cercetările împărtășite în Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition au legat consumul său de scăderea nivelului de glucoză din sânge postprandial după un aport de zaharoză. Mai exact, 24 de pacienți cu și fără prediabet au băut o băutură bogată în zahăr, urmată de o doză mică sau mare de ceai negru sau un placebo.
La pacienţii care au ingerat ceai negru -în ambele doze- s-a constatat o scădere a nivelului de zahăr postprandial (după masă) comparativ cu cei care au luat placebo. În ciuda acestui fapt, sunt necesare studii mai ample și mai complete.
Un alt studiu leagă ceaiul negru de un răspuns mai bun la insulină la persoanele cu obezitate și rezistență la insulină. Publicația, publicată în Nutrition & Metabolism , a sugerat că consumul de ceai negru îmbunătățește sensibilitatea la insulină, mai ales după ce ai mâncat mese bogate în zahăr.
Ceaiul negru poate aduce beneficii persoanelor cu prediabet și diabet de tip 2. Cu toate acestea, ar trebui să fie consumat fără adaos de îndulcitori.
7. Sănătatea oaselor
O revizuire publicată în revista Medicine a concluzionat că consumul de ceai ajută la reducerea riscului de osteoporoză. Aceste calități sunt atribuite conținutului său ridicat de flavonoide, legat de încetinirea pierderii densității osoase și de întărirea oaselor.
Un alt studiu pe șobolani, împărtășit de Frontiers in Physiology, sugerează că teoruginele și teaflavinele din ceaiul negru joacă un rol benefic în controlul pierderii densității osoase prin promovarea osteoclastogenezei.
Aceste beneficii ale ceaiului negru sunt deosebit de utile pentru femeile aflate la menopauză și în postmenopauză, care prezintă un risc mai mare de deteriorare a oaselor și osteoporoză.
8. Sănătatea dentară
Catechinele conținute în frunzele Camellia sinensis au proprietăți bactericide și bacteriostatice care acționează împotriva bacteriilor plăcii dentare, cum ar fi Streptococcus mutans. Un studiu distribuit în Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences arată că o apă de gură pe bază de ceai (negru și verde pentru a fi mai exact) poate fi folosită ca alternativă pentru a preveni formarea cariilor dentare.
De asemenea, informațiile de la Societatea Americană de Microbiologie sugerează că ceaiul negru și componentele sale beneficiază de sănătatea orală, interferând cu formarea plăcii bacteriene care cauzează carii și boli parodontale.
În orice caz, este indicat să-l folosești cu moderație, întrucât taninurile pe care le conține au fost legate de apariția petelor pe dinți, asemănătoare cu cele provocate de cafea.
9. Potential antitumoral
Nici ceaiul negru, nici alte soiuri de ceai nu pot preveni sau vindeca cancerul. În ciuda acestui fapt, studiile au stabilit că componentele sale pot întârzia dezvoltarea unor forme ale acestei boli și pot favoriza moartea celulelor maligne.
Într-o recenzie împărtășită de Advances in Nutrition, cercetătorii au remarcat că consumul de ceai scade riscul de cancer oral. Într-o măsură mai mică, pare să fie, de asemenea, asociat cu un risc mai scăzut de cancer gastro-intestinal, mamar, ovarian, pulmonar și tiroidian.
Având în vedere lipsa unor studii mai ample și bine concepute, deocamdată aceste constatări sunt doar un punct de plecare pentru cercetarea efectelor ceaiului verde asupra cancerului. Tratamentul nu trebuie luat în considerare.
10. Pierderea în greutate
Dacă este vorba de slăbit, ceaiul negru poate fi un bun complement de adăugat în dietă. Un studiu dezvăluit de Food & Function a constatat că consumul a 3 căni de ceai negru pe zi timp de 3 luni a ajutat la reducerea circumferinței taliei și a greutății corporale, în comparație cu consumul unei băuturi de control cu cofeină.
Una dintre ipoteze sugerează că aceste efecte apar datorită conținutului ridicat de flavone, care acționează ca antioxidanți în organism. Totuși, sunt necesare mai multe dovezi
Într-un alt studiu din revista Molecules , experții au descoperit că polifenolii din ceaiul negru au un efect anti-obezitate fără efecte secundare aparente. În sine, ele ajută la stimularea metabolismului, precum și la reducerea stresului oxidativ și la reglarea aportului de energie.
Riscuri și posibile efecte secundare ale consumului de ceai negru
Consumul moderat de ceai negru este sigur pentru majoritatea adulților sănătoși.
În general, două-trei căni pe zi sunt bine tolerate. Problemele încep să apară cu mai mult de patru sau cinci căni pe zi. Acest lucru se datorează în mare parte conținutului său de cofeină.
În exces, acest stimulent de ceai negru poate declanșa următoarele simptome:
- Anemie
- Hipertensiune
- Dureri de cap
- Greață și vărsături
- Neliniște și anxietate
- Zgomote în urechi
- Urinare crescută
- Dificultăți de somn
- Nervozitate și tremor
- Tulburări de respirație
Pe de altă parte, consumul acestuia este contraindicat la pacienții cu tulburări de anxietate, tulburări de sângerare, antecedente de convulsii, sindrom de colon iritabil și probleme hormonale. Este recomandat să consultați un medic înainte de a încerca această băutură sau suplimentele derivate.
Există un risc crescut de interacțiuni între ceaiul negru și unele medicamente. Din motive de siguranță, utilizarea sa simultană cu următoarele medicamente nu este recomandată:
- Efedrină
- Clozapină
- Estrogenii
- carbamazepină
- Antibiotice (chinolone)
- Medicamente pentru astm
- Fenilpropanolamină
- Medicamente diuretice
- Anticoagulante
- Contraceptive
- Antidepresive
Cum se consumă ceaiul negru?
În general, ceaiul negru este consumat ca băutură. Poate fi achiziționat în ceaiuri din plante sau ca plantă uscată.
De obicei se prepară singur, combinat cu alte ierburi sau cu lămâie. Proporțiile sunt de obicei o linguriță sau un plic (5 grame) pentru fiecare cană de apă (250 mililitri).
Băutura este gata de consum după 10 minute. Strecurați și îndulciți după gust (deși este recomandat să evitați îndulcitorii).
Beneficii ale ceaiului negru consumat cu moderație: concluzie
În prezent, ceaiul negru este una dintre cele mai consumate băuturi alături de cafea și ceai verde. Este folosit ca alternativă la primul și la băuturile energizante. Deși beneficiile sale potențiale sunt încă o chestiune de cercetare, conținutul său abundent de antioxidanți este legat de o sănătate mai bună.
În orice caz, este convenabil să-l beți cu moderație, fără a depăși 3 căni pe zi. În cazul în care sunteți sub tratament medicamentos sau dacă există vreo boală de bază, este necesar să consultați medicul înainte de a include această băutură în dieta obișnuită.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Society For Microbiology. “Tea Fights Cavities, Reduces Plaque.” ScienceDaily. ScienceDaily, 24 May 2001. <www.sciencedaily.com/releases/2001/05/010523072047.htm
- Armidin RP, Yanti GN. Effectiveness of Rinsing Black Tea Compared to Green Tea in Decreasing Streptococcus mutans. Open Access Maced J Med Sci. 2019 Nov 14;7(22):3799-3802. doi: 10.3889/oamjms.2019.507. PMID: 32127979; PMCID: PMC7048338.
- Bond T, Derbyshire E. Tea Compounds and the Gut Microbiome: Findings from Trials and Mechanistic Studies. Nutrients. 2019 Oct 3;11(10):2364. doi: 10.3390/nu11102364. PMID: 31623411; PMCID: PMC6835862.
-
Bøhn SK, Croft KD, Burrows S, Puddey IB, Mulder TP, Fuchs D, Woodman RJ, Hodgson JM. Effects of black tea on body composition and metabolic outcomes related to cardiovascular disease risk: a randomized controlled trial. Food Funct. 2014 Jul 25;5(7):1613-20. doi: 10.1039/c4fo00209a. PMID: 24889137.
-
Butacnum A, Chongsuwat R, Bumrungpert A. Black tea consumption improves postprandial glycemic control in normal and pre-diabetic subjects: a randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study. Asia Pac J Clin Nutr. 2017 Jan;26(1):59-64. doi: 10.6133/apjcn.112015.08. PMID: 28049262.
- Chung M, Zhao N, Wang D, Shams-White M, Karlsen M, Cassidy A, Ferruzzi M, Jacques PF, Johnson EJ, Wallace TC. Dose-Response Relation between Tea Consumption and Risk of Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality: A Systematic Review and Meta-Analysis of Population-Based Studies. Adv Nutr. 2020 Jul 1;11(4):790-814. doi: 10.1093/advances/nmaa010. PMID: 32073596; PMCID: PMC7360449.
- Henning, Susanne & Wang, Piwen & Heber, David. (2011). Chemopreventive effects of tea in prostate cancer: Green tea versus black tea. Molecular nutrition & food research. 55. 905-20. 10.1002/mnfr.201000648.
-
Hidese S, Ogawa S, Ota M, Ishida I, Yasukawa Z, Ozeki M, Kunugi H. Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2019 Oct 3;11(10):2362. doi: 10.3390/nu11102362. PMID: 31623400; PMCID: PMC6836118.
-
Khan N, Mukhtar H. Tea and health: studies in humans. Curr Pharm Des. 2013;19(34):6141-7. doi: 10.2174/1381612811319340008. PMID: 23448443; PMCID: PMC4055352.
- Kim TL, Jeong GH, Yang JW, Lee KH, Kronbichler A, van der Vliet HJ, Grosso G, Galvano F, Aune D, Kim JY, Veronese N, Stubbs B, Solmi M, Koyanagi A, Hong SH, Dragioti E, Cho E, de Rezende LFM, Giovannucci EL, Shin JI, Gamerith G. Tea Consumption and Risk of Cancer: An Umbrella Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Adv Nutr. 2020 Nov 16;11(6):1437-1452. doi: 10.1093/advances/nmaa077. PMID: 32667980; PMCID: PMC7666907.
-
Liang Q, Lv M, Zhang X, Hu J, Wu Y, Huang Y, Wang X, Sheng J. Effect of Black Tea Extract and Thearubigins on Osteoporosis in Rats and Osteoclast Formation in vitro. Front Physiol. 2018 Sep 3;9:1225. doi: 10.3389/fphys.2018.01225. Erratum in: Front Physiol. 2020 Feb 25;11:136. PMID: 30233402; PMCID: PMC6129951.
- Li X, Yu C, Guo Y, Bian Z, Si J, Yang L, Chen Y, Ren X, Jiang G, Chen J, Chen Z, Lv J, Li L; China Kadoorie Biobank Collaborative Group. Tea consumption and risk of ischaemic heart disease. Heart. 2017 May;103(10):783-789. doi: 10.1136/heartjnl-2016-310462. Epub 2017 Jan 11. PMID: 28077466; PMCID: PMC5529974.
- Li J-Y, Ge J-R, Chen J, Ye Y-J, Xie L-H, Li L, Chai H. Clinical study on the influence of tea drinking habits on bone mineral density and osteoporosis in postmenopausal women in Fuzhou city, China. Progr Nutr [Internet]. 2021 Mar. 31 [cited 2023 Feb. 24];23(1):e2021033. Available from: https://www.mattioli1885journals.com/index.php/progressinnutrition/article/view/9409
- Ma C, Zheng X, Yang Y, Bu P. The effect of black tea supplementation on blood pressure: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Food Funct. 2021 Jan 7;12(1):41-56. doi: 10.1039/d0fo02122a. Epub 2020 Nov 25. PMID: 33237083.
-
Mahdavi-Roshan M, Salari A, Ghorbani Z, Ashouri A. The effects of regular consumption of green or black tea beverage on blood pressure in those with elevated blood pressure or hypertension: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2020 Jun;51:102430. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102430. Epub 2020 May 14. PMID: 32507441.
-
Pan H, Gao Y, Tu Y. Mechanisms of Body Weight Reduction by Black Tea Polyphenols. Molecules. 2016 Dec 7;21(12):1659. doi: 10.3390/molecules21121659. PMID: 27941615; PMCID: PMC6273558.
- Rasheed Z. Molecular evidences of health benefits of drinking black tea. Int J Health Sci (Qassim). 2019 May-Jun;13(3):1-3. PMID: 31123432; PMCID: PMC6512146.
-
Rizwan, A., Zinchenko, A., Özdem, C., Rana, Md. S., & Al-Amin, Md. M. (2017). The effect of black tea on human cognitive performance in a cognitive test battery. In Clinical Phytoscience (Vol. 3, Issue 1). Springer Science and Business Media LLC. https://doi.org/10.1186/s40816-017-0049-4
- Sun K, Wang L, Ma Q, Cui Q, Lv Q, Zhang W, Li X. Association between tea consumption and osteoporosis: A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2017 Dec;96(49):e9034. doi: 10.1097/MD.0000000000009034. PMID: 29245297; PMCID: PMC5728912.
- Temple JL, Bernard C, Lipshultz SE, Czachor JD, Westphal JA, Mestre MA. The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review. Front Psychiatry. 2017 May 26;8:80. doi: 10.3389/fpsyt.2017.00080. PMID: 28603504; PMCID: PMC5445139.
-
Troup R, Hayes JH, Raatz SK, Thyagarajan B, Khaliq W, Jacobs DR Jr, Key NS, Morawski BM, Kaiser D, Bank AJ, Gross M. Effect of black tea intake on blood cholesterol concentrations in individuals with mild hypercholesterolemia: a diet-controlled randomized trial. J Acad Nutr Diet. 2015 Feb;115(2):264-271.e2. doi: 10.1016/j.jand.2014.07.021. Epub 2014 Sep 27. PMID: 25266246; PMCID: PMC4312726.
- Wan MLY, Co VA, El-Nezami H. Dietary polyphenol impact on gut health and microbiota. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(4):690-711. doi: 10.1080/10408398.2020.1744512. Epub 2020 Mar 25. PMID: 32208932.
-
Zhao Y, Asimi S, Wu K, Zheng J, Li D. Black tea consumption and serum cholesterol concentration: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2015 Aug;34(4):612-9. doi: 10.1016/j.clnu.2014.06.003. Epub 2014 Jun 13. PMID: 24972454.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.