Beneficiile cătinei pentru sănătate
 

Beneficiile cătinei pentru sănătate

Cătina este un arbust apreciat în medicina tradițională pentru compoziția sa nutritivă. Cunoașteți principalele sale beneficii?
Beneficiile cătinei pentru sănătate
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 20 septembrie, 2022

Cătina, Hippophae rhamnoides, este un arbust spinos originar din China și din unele părți ale Europei. Aparține familiei Eleagnaceae și are ramuri lemnoase cu frunze alungite și spini mici. De asemenea, are flori cu tonuri verzui și mici fructe sferice de culoare portocaliu intens. Descoperiți beneficiile cătinei pentru sănătate!

Fructele sunt recoltate când ajung la maturitate și sunt ulterior folosite în scopuri gastronomice și medicinale. De fapt, din pulpa și semințele lor se obține un ulei care are mai multe aplicații ca remediu natural și cosmetic. În continuare, vă spunem mai multe despre beneficiile cătinei.

Principalii compuși activi ai cătinei

Înainte de a detalia utilizările și beneficiile cătinei, trebuie să discutăm despre componentele sale principale. După cum afirmă jurnalul Antioxidants , acestea cuprind următoarele:

  • Vitamina A, B, C, K și E
  • Minerale esențiale (fier, magneziu, cupru, zinc, sodiu, potasiu, fosfor, calciu, azot și mangan)
  • Fitosteroli
  • Acizi grași esențiali, cum ar fi acidul palmitic, linoleic și alfa-linolenic
  • Aminoacizi (treonină, valină, metionină, leucină, lizină, triptofan, izoleucină, fenilalanină, printre altele)
  • Compuși fenolici, cum ar fi glicozide, flavonoide și acizi fenolici
  • Mucilagii

Beneficiile cătinei pentru sănătate

În medicina tradițională, frunzele, florile, semințele și fructele de cătină sunt folosite ca supliment pentru a atenua diverse probleme de sănătate. Deși majoritatea utilizărilor sunt susținute doar de dovezi anecdotice, unele cercetări sugerează că această plantă este utilă în prevenirea și tratamentul unor boli. Care sunt beneficiile cătinei?

Ajută la combaterea oboselii

Datorita aportului interesant de vitamine, minerale și aminoacizi esențiali, cătina este folosită ca supliment natural pentru combaterea oboselii și slăbiciunii musculare.

În plus, un studiu apărut în Journal of the Science of Food and Agriculture a raportat că extractele apoase din frunzele acestei plante au potențialul de a îmbunătăți compoziția corporală și de a proteja împotriva daunelor oxidative cauzate de exercițiile fizice intense.

Deocamdată, sunt necesare mai multe studii. Totuși, toate părțile acestei plante sunt hrănitoare și pot fi utile pentru revitalizare.
Fată care face sport în aer liber
Senzația de oboseală poate fi ameliorată cu extract de cătină. Nu este o soluție magică, dar are eficacitate dovedită.

Ajută la menținerea sănătății inimii

Acizii grași esențiali, flavonoidele, vitaminele și mineralele din fructele de cătină sunt benefice pentru sănătatea inimii. O investigație publicată în Lipids in Health and Disease a asociat aportul de cătină cu o creștere a nivelului de lipoproteine cu densitate mare (colesterolul bun).

La oamenii sănătoși, aceste lipide sunt legate de protejarea inimii. În plus, antioxidanții ajută la inhibarea efectelor negative ale stresului oxidativ, care nu numai că măresc nivelul inflamației, ci sunt legate și de bolile cronice ale sistemului cardiovascular, cum ar fi ateroscleroza.

Are efecte pozitive împotriva atrofiei vaginale

Atrofia sau uscăciunea vaginală este un simptom comun în rândul femeilor care ajung la menopauză. Problema este legată de scăderea nivelului de estrogen, care scade lubrifierea naturală a vaginului.

Deși există mai multe tratamente pentru acest simptom, precum cremele hidratante vaginale sau terapia hormonală, și consumul de suplimente cu fitoestrogeni este util. În acest sens, un studiu din 2014 a raportat că uleiul de cătină a ajutat la îmbunătățirea sănătății vaginale în perioada postmenopauză.

Cercetătorii sugerează că fitoestrogenii au potențial de înlocuire a estrogenului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi.

Ajută la îngrijirea părului

Uleiul obținut din cătină conține lipide, aminoacizi și micronutrienți care susțin sănătatea părului. Un studiu distribuit în revista Antioxidants indică faptul că uleiul de cătină este un ingredient utilizat pe scară largă în industria cosmetică, în special în tratamentele pentru păr.

Este recomandat pentru capacitatea sa de a reduce excesul de ulei de pe scalp și de a proteja împotriva deteriorării sau ruperii firelor de păr. De fapt, este un ingredient comun în multe șampoane.

Protejează sănătatea pielii

Există mai multe motive pentru care cătina protejează sănătatea pielii. În primul rând, antioxidanții săi atenuează impactul negativ al radicalilor liberi, ceea ce reduce tendința de îmbătrânire prematură.

Pe de altă parte, proprietățile sale antiinflamatorii, hidratante și regenerante ajută la îngrijirea barierei pielii. După cum detaliază un studiu publicat în Lipids in Health and Disease, scade riscul de tulburări ale pielii.

Studiile arată faptul că uleiul de cătină servește drept complement pentru combaterea acneei, a eczemelor și a anumitor infecții cutanate. Este, de asemenea, un ingredient comun în produsele cosmetice anti-îmbătrânire.

Beneficiile cătinei: alte avantaje

Datorită compușilor bioactivi, nu este surprinzător faptul că această plantă este legată și de alte beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că este doar un complement și nu un tratament de primă linie.

Dovezile sunt încă limitate, așa că trebuie folosită cu prudență. Să vedem și alte utilizări:

  • Tulburări digestive: datorită conținutului său de mucilagii și antioxidanți, cătina este folosită ca aliat pentru sănătatea digestivă. Este adesea folosită împotriva indigestiei, gastritei, diareei și constipației.
  • Sănătatea căilor respiratorii: vitamina C, flavonoidele și mineralele din acest ingredient întăresc sistemul imunitar și ajută la reducerea riscului de infecții respiratorii, cum ar fi gripa.
  • Boli hepatice: deși nu este un tratament de primă linie pentru afecțiunile hepatice, cercetările sugerează că această plantă are potențial farmacologic împotriva fibrozei hepatice. În plus, servește ca hepatoprotector.
  • Potențial antitumoral: fitoconstituenții acestei plante sunt legați de un efect antitumoral și chimiopreventiv. Totuși, sunt necesare mai multe dovezi.
  • Excesul de greutate și obezitatea: deși nu este un supliment miraculos împotriva excesului de greutate, nutrienții săi sunt benefici pentru a completa dieta. Studiile leagă proprietățile sale de prevenirea obezității induse de dieta bogată în grăsimi și a tulburărilor metabolice.

Riscuri și contraindicații ale cătinei

Consumul de cătină ca aliment este sigur pentru majoritatea oamenilor. De fapt, suplimentele tind să fie bine tolerate.

În ciuda acestui fapt, unii oameni pot experimenta reacții nedorite:

  • Pacienții cu hipertensiune arterială sunt expuși riscului de dureri de cap, amețeli și tulburări ale ritmului cardiac.
  • Utilizarea locală poate provoca erupții cutanate sau alergie la persoanele cu piele sensibilă. Este important să faceți un mic test înainte de a aplica produsul pe porțiuni mari de piele.
  • Consumul oral de ulei de cătină poate provoca disconfort digestiv. În acest caz, utilizarea sa trebuie întreruptă.
  • Cătina nu trebuie consumată concomitent cu anticoagulante, antidiabetice, medicamente pentru boli autoimune sau medicamente pentru boli hepatice.
  • Este contraindicată femeilor însărcinate sau care alăptează. De asemenea, nu trebuie să fie ingerată de către pacienții cu boli cronice, cu excepția cazului în care este recomandată de medic.
Suplimentele cu cătină nu sunt reglementate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). Prin urmare, trebuie să fie achiziționate dintr-un magazin de renume și eticheta trebuie întotdeauna verificată.
Bărbat care profită de beneficiile cătinei

Remedii naturiste cu cătină

Remediile cu cătină se prepară atât cu frunze, cât și cu fructe. Suplimentele disponibile sunt de obicei sub formă de capsule, siropuri, ceaiuri, tincturi, uleiuri și unguente. Modul de utilizare poate varia de la o prezentare la alta; de aceea, este necesară consultarea etichetei.

Desigur, la nivel general, există câteva recomandări de consum. În continuare, le detaliem:

  • Infuzie de fructe deshidratate de cătină: 2 sau 3 căni pe zi (500 până la 750 mililitri pe zi)
  • Suc natural de fructe de cătină: un pahar pe zi (200 mililitri)
  • Tinctură: 20 până la 50 de picături, împărțite în 3 doze pe zi
  • Ulei: 1 linguriță (5 mililitri). Pentru uz extern, amestecați cu un ulei de bază (măsline, nucă de cocos, migdale etc.)

Infuzie de cătină

Infuzia de cătină este ideală pentru creșterea nivelului de energie și întărirea imunității. Aceasta servește chiar și ca o completare pentru a sprijini tratamentul anemiei.

Ingredientele sunt următoarele:

  • 50 grame de fructe de cătină
  • 30 grame de afine
  • 10 grame de coada-calului
  • 500 mililitri de apă

Urmați aceste instrucțiuni pas cu pas:

  1. Fierbeți apa și, când dă în clocot, adăugați și celelalte ingrediente.
  2. Acoperiți infuzia și lăsați-o să stea timp de 10 până la 15 minute.
  3. Împărțiți-o în 2 sau 3 porții pe zi.

Știați că fructele de cătină sunt folosite și în gastronomie? Se pot prepara dulcețuri, smoothie-uri, piureuri de fructe, sosuri pentru carne, etc.

Ce trebuie să rețineți despre beneficiile cătinei?

În medicina naturistă, cătina este apreciată pentru conținutul său de substanțe antioxidante, vitamine, minerale și proteine, printre alți nutrienți. Este folosită pentru a proteja sănătatea inimii, a pielii și a sistemului digestiv.

Cu toate acestea, dovezile sunt încă limitate. Prin urmare, este recomandată doar ca supliment. Oricum ar fi, consumul acesteia este sigur și bine tolerat. Poate fi inclusă în diverse rețete sau consumată ca supliment alimentar.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jaśniewska A, Diowksz A. Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production. Antioxidants (Basel). 2021 Aug 12;10(8):1279. doi: 10.3390/antiox10081279. PMID: 34439527; PMCID: PMC8389226.
  • Tiitinen KM, Hakala MA, Kallio HP. Quality components of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) varieties. J Agric Food Chem. 2005 Mar 9;53(5):1692-9. doi: 10.1021/jf0484125. PMID: 15740060.
  • Zheng X, Long W, Liu G, Zhang X, Yang X. Effect of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides ssp. sinensis) leaf extract on the swimming endurance and exhaustive exercise-induced oxidative stress of rats. J Sci Food Agric. 2012 Mar 15;92(4):736-42. doi: 10.1002/jsfa.4634. Epub 2011 Sep 26. PMID: 21953402.
  • Zielińska A, Nowak I. Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil. Lipids Health Dis. 2017 May 19;16(1):95. doi: 10.1186/s12944-017-0469-7. PMID: 28526097; PMCID: PMC5438513.
  • Larmo, P. S., Yang, B., Hyssälä, J., Kallio, H. P., & Erkkola, R. (2014). Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. In Maturitas (Vol. 79, Issue 3, pp. 316–321). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2014.07.010
  • Tkacz K, Wojdyło A, Turkiewicz IP, Bobak Ł, Nowicka P. Anti-Oxidant and Anti-Enzymatic Activities of Sea Buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) Fruits Modulated by Chemical Components. Antioxidants (Basel). 2019 Dec 4;8(12):618. doi: 10.3390/antiox8120618. PMID: 31817215; PMCID: PMC6943611.
  • Solà Marsiñach M, Cuenca AP. The impact of sea buckthorn oil fatty acids on human health. Lipids Health Dis. 2019 Jun 22;18(1):145. doi: 10.1186/s12944-019-1065-9. PMID: 31228942; PMCID: PMC6589177.
  • Shah, R., Idate, A., Ugale, V., & Poorva (2021). Comprehensive review on sea buckthorn: Biological activity and its potential uses. The Pharma Innovation.
  • Gâtlan AM, Gutt G. Sea Buckthorn in Plant Based Diets. An Analytical Approach of Sea Buckthorn Fruits Composition: Nutritional Value, Applications, and Health Benefits. Int J Environ Res Public Health. 2021 Aug 26;18(17):8986. doi: 10.3390/ijerph18178986. PMID: 34501575; PMCID: PMC8431556.
  • Enkhtaivan G, Maria John KM, Pandurangan M, Hur JH, Leutou AS, Kim DH. Extreme effects of Seabuckthorn extracts on influenza viruses and human cancer cells and correlation between flavonol glycosides and biological activities of extracts. Saudi J Biol Sci. 2017 Nov;24(7):1646-1656. doi: 10.1016/j.sjbs.2016.01.004. Epub 2016 Jan 7. PMID: 30294231; PMCID: PMC6169540.
  • Gao ZL, Gu XH, Cheng FT, Jiang FH. Effect of sea buckthorn on liver fibrosis: a clinical study. World J Gastroenterol. 2003 Jul;9(7):1615-7. doi: 10.3748/wjg.v9.i7.1615. PMID: 12854177; PMCID: PMC4615518.
  • Ran B, Guo CE, Li W, Li W, Wang Q, Qian J, Li H. Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) fermentation liquid protects against alcoholic liver disease linked to regulation of liver metabolome and the abundance of gut microbiota. J Sci Food Agric. 2021 May;101(7):2846-2854. doi: 10.1002/jsfa.10915. Epub 2020 Nov 20. PMID: 33145761.
  • Olas B, Skalski B, Ulanowska K. The Anticancer Activity of Sea Buckthorn [Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson]. Front Pharmacol. 2018 Mar 15;9:232. doi: 10.3389/fphar.2018.00232. PMID: 29593547; PMCID: PMC5861756.
  • Guo C, Han L, Li M, Yu L. Seabuckthorn (Hippophaë rhamnoides) Freeze-Dried Powder Protects against High-Fat Diet-Induced Obesity, Lipid Metabolism Disorders by Modulating the Gut Microbiota of Mice. Nutrients. 2020 Jan 20;12(1):265. doi: 10.3390/nu12010265. PMID: 31968607; PMCID: PMC7020008.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.