Logo image
Logo image

Beneficiile dușului Vichy: în ce constă acest tratament hidroterapeutic?

4 minute
O alternativă la hidroterapia clasică este dușul Vichy. Descoperiți un tratament care favorizează circulația, relaxarea și hidratarea pielii!
Beneficiile dușului Vichy: în ce constă acest tratament hidroterapeutic?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 19 mai, 2023

Ați auzit de beneficiile dușului Vichy? Acest tratament de origine franceză este o modalitate alternativă de hidroterapie. Ședința durează aproximativ 45 de minute, iar apa cade prin 5 duze simultan. Un specialist efectuează un masaj pe tot corpul pentru a reduce contracturile și a relaxa mușchii.

După cum menționează Jurnalul de Medicină și Știință din America de Nord, utilizarea apei în diferite modalități terapeutice poate avea anumite efecte asupra diferitelor sisteme ale corpului. În acest caz, servește ca adjuvant atât pentru atenuarea efectelor stresului, cât și pentru sănătatea circulației și a pielii.

Ce este dușul Vichy?

Dușul Vichy este un tratament de hidroterapie care nu presupune scufundarea în apă. Constă în culcarea cu fața în jos pe un pat impermeabil, cu un sistem de 5 până la 7 capete de duș instalate pe o bară.

Duzele sunt situate la 1 metru deasupra corpului. Prin urmare, apa cade ușor pe piele. Este o tehnică termică, în care apa este folosită la diferite presiuni și temperaturi.

În plus, dușul Vichy este combinat cu alte tehnici care oferă beneficii pielii, mușchilor și circulației, precum măștile, exfolianții, masajele, aromaterapia, etc.

Originea dușului Vichy

Acest tratament din ce în ce mai popular în diverse țări provine din orașul Vichy, situat în centrul Franței. Acest loc este cunoscut pentru stațiunile sale balneare.

Tratamentele în ape termale combinate cu masaje se folosesc încă de la începutul secolului al XIX-lea. În prezent, dușul Vichy se folosește pe scară largă în stațiunile balneare și balneoclimaterice din toată Europa.

Pastilele Vichy se produc încă din 1825 și conțin minerale. Sunt o invenție a medicului Joseph d’Arcet și oferă beneficii sistemului digestiv.

Descoperiți: Care este legătura dintre stres și diabet?

Dușul Vichy: aplicații și variante

Deoarece dușul Vichy diferă de hidroterapia tradițională, poate fi combinat cu alte tehnici. Mulți specialiști decid să combine efectele relaxante ale apei cu masaj, măști și scruburi.

Tipul de tratament depinde de obiectiv, precum și de recomandările terapeutului. Unele dintre cele mai comune sunt următoarele:

  • Măști cu argilă: exfoliere naturală care ajută la regenerarea și curățarea pielii.
  • Algoterapie: în timpul dușului Vichy, corpul este acoperit cu alge, precum fucus sau laminaria, pentru a profita de proprietățile lor hidratante și hrănitoare.
  • Exfolianți naturali: se aplică scruburi cu nucă de cocos sau coajă de ananas.
  • Împachetări cu nămol: promovează curățarea pielii și relaxarea musculară.
  • Aromaterapie: se folosesc uleiuri esențiale și alte uleiuri aromatice.

Beneficiile dușului Vichy

Presiunea apei, masajele și scruburile combinate într-o ședință de 45 de minute au beneficii interesante. Scopul este relaxarea musculară și eliminarea stresului. Cu toate acestea, dușul Vichy are efecte și asupra circulației și pielii.

Apele mineralo-medicinale

Apele mineralo-medicinale oferă diferite beneficii în funcție de compoziția lor chimică. Există multe tipuri de apă, de la clorurate la carbogazoase și sulfuroase.

Potrivit unui studiu al Universității din La Rioja, compușii cu sulf îmbunătățesc frecvența respiratorie, generând în același timp o acțiune antiacidă în sistemul digestiv.

Temperatura apei

Dincolo de beneficiile pe care apele termale le pot oferi pentru sănătate, temperatura are și ea o influență majoră:

  • Apa rece oscilează între 30 și 35 de grade. Oferă un efect de tonifiere si revitalizare.
  • Pentru relaxarea sistemului nervos, se folosește o temperatură de la 35 până la 38 de grade.

Circulație

Contactul cu apa caldă și rece favorizează circulația și scade tensiunea arterială. Dușul Vichy generează un efect relaxant asupra întregului corp.

Drenaj limfatic

În timpul dușului Vichy, se aplică un masaj care promovează funcționarea optimă a sistemului limfatic. Iubitorii de dușuri Vichy afirmă că acestea oferă beneficii și sistemului imunitar.

Relaxare și eliminarea stresului

Masajele, temperatura apei și tehnicile mixte aplicate contribuie la relaxarea musculară, unul dintre obiectivele principale ale tratamentului. De asemenea, dușul Vichy este recomandat pentru ameliorarea stresului și a contracturilor.

Descoperiți: Durerile de maxilar din cauza stresului: cum le combatem?

Exfoliere

Această terapie complexă ajută și la exfolierea pielii, folosind tehnici specializate: de la aplicarea uleiurilor naturale, la împachetările cu nămol. În timpul procesului de masaj și duș, se lucrează pentru îndepărtarea impurităților de pe suprafața pielii.

Hidratare

Un alt beneficiu al acestui tratament este hidratarea pielii. Acest lucru se explică prin capacitatea sa de a crește fluxul sanguin. Din acest motiv, mulți oameni fac aceste ședințe în timpul iernii, când pielea se usucă.

Profitați de beneficiile dușului Vichy pentru relaxare!

Fie la izvoare termale, fie în saloane specializate, acest tratament este ideal pentru relaxare, curățare și exfoliere. Nu este necesar să aveți un anumit disconfort pentru a alege acest tratament.

Dușul Vichy este foarte recomandat după o zi stresantă, deoarece favorizează ameliorarea diferitelor probleme, de la circulația deficitară, la stres și contracturi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • An Introduction to the lymphatic system and the use of hydrotherapy in Management of Lymphoedema by Professor Peter Mortimer. (2023, 22 febrero). Aquatic Therapy Association of Chartered Physiotherapists. https://atacp.csp.org.uk/news/2023-02-22-introduction-lymphatic-system-use-hydrotherapy-management-lymphoedema-professor
  • Equipo docente ISED Salud y Bienestar. (2018). Tipos de aguas mineromedicinales. ISED, Instituto Superior de Estudios. Consultado el 3 de mayo de 2023. https://www.ised.es/articulo/salud-y-bienestar/tipos-de-aguas-mineromedicinales/
  • Mooventhan, A., & Nivethitha, L. (2014). Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. North American journal of medical sciences, 6(5), 199–209. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049052/
  • Nagaich U. (2016). Hydrotherapy: Tool for preventing illness. Journal of advanced pharmaceutical technology & research7(3), 69. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4932807/
  • On the Mode of Action and the Therapeutical Applications of the Vichy Waters. (1851). The British and foreign medico-chirurgical review, 7(14), 415–419. Consultado el 3 de mayo de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5183412/
  • Pereira, L. (2018). Seaweeds as Source of Bioactive Substances and Skin Care Therapy—Cosmeceuticals, Algotheraphy, and Thalassotherapy. Cosmetics, 5(4), 68. https://www.mdpi.com/2079-9284/5/4/68
  • Petrofsky, J., Gunda, S., Raju, C., Bains, G. S., Bogseth, M. C., Focil, N., Sirichotiratana, M., Hashemi, V., Vallabhaneni, P., Kim, Y., Madani, P., Coords, H., McClurg, M., & Lohman, E. (2010). Impact of hydrotherapy on skin blood flow: How much is due to moisture and how much is due to heat?. Physiotherapy theory and practice26(2), 107–112. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20067360/
  • Valenti, D. M., Silva, J., Teodoro, W. R., Velosa, A. P., & Mello, S. B. (2012). Effect of topical clay application on the synthesis of collagen in skin: an experimental study. Clinical and experimental dermatology, 37(2), 164–168. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22340693/
  • Vichy (pastillas). (2022). Wikipedia, la enciclopedia libre. https://es.wikipedia.org/wiki/Vichy_(pastillas)
  • Vilades Juan, E. (2021). Aguas minero-medicinales en La Rioja: composición, propiedades e historia de su uso en balnearios [Tesis doctoral]. Facultad de Ciencia y Tecnología. Universidad de La Rioja. Consultado el 3 de mayo de 2023. https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=303083

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.