Durerile de maxilar din cauza stresului: cum le combatem?
Durerile de maxilar din cauza stresului sunt o problema foarte frecventă. De fapt, incidența lor crește progresiv ca urmare a stilului de viață tot mai agitat.
Maxilarul este osul care permite mestecatul. Acesta îndeplinește o funcție de bază în digestie și nutriție. Problema este că sănătatea sa poate fi influențată de stres. Astfel, în episoadele de mare tensiune, apar tulburări precum bruxismul. Ce puteți să faceți?
Relația dintre durerile de maxilar și stres
Durerile de maxilar din cauza stresului sunt foarte frecvente. Mulți oameni sunt surprinși de relația dintre stres și maxilar. De fapt, mulți nici măcar nu știu că sunt stresați. Cu toate acestea, relația dintre stres și tulburările temporomandibulare a fost observată în multe studii științifice.
Au fost raportate și alte simptome asociate, precum cefaleea, clicurile, blocarea maxilarului și dificultatea de a deschide gura. Acestea tind să se manifeste după episoade de stres sau atunci când pacientul nu reușește să se odihnească adecvat.
După cum explică un articol publicat de IMED Dental, gura este una dintre principalele „căi de scăpare” de stres. Este unul dintre locurile în care stresul se manifestă cel mai mult. Mulți oameni au tendința de a strânge involuntar dinții în situațiile tensionate.
Dinții se freacă unii de ceilalți, iar mușchii maxilarului sunt supuși unei tensiuni constante. Procesul este cunoscut din punct de vedere medical ca bruxism.
Bruxismul este o patologie care poate evolua în ceva grav, deoarece tensiunea constantă poate face ca durerea să se răspândească în alte zone, cum ar fi gâtul și spatele. În plus, frecarea dinților îi face să se erodeze.
Citiți mai mult: Ce sunt tulburările articulare temporomandibulare?
Despre bruxism
Bruxismul poate apărea în orice moment al zilei, deși este mai frecvent noaptea, în timp ce pacientul doarme. Marele dezavantaj este faptul că este un lucru inconștient.
De obicei, provoacă dureri de maxilar, sensibilitate dentară și disconfort la nivelul urechilor. A mânca alimente foarte reci sau fierbinți devine foarte deranjant. Deși stresul este o cauză principală, bruxismul apare și în stările depresive.
Bruxismul apare mai des la persoanele care sunt supuse unui stres foarte intens sau la cele care au un program de lucru prelungit. Este obișnuit și la cei care trebuie să petreacă mult timp concentrându-se.
În perioadele de stres, percepția asupra corpului dispare adesea. Dinții se freacă și apare durerea de maxilar. Dacă nu există o intervenție în timp util și situația stresantă continuă, pot apărea și alte complicații.
Cum să combatem durerile de maxilar din cauza stresului?
Incidența durerii de maxilar a crescut în ultimele decenii. Motivul este simplu: există tot mai multe circumstanțe și medii care declanșează niveluri ridicate de stres, în special la locul de muncă.
Există multe modalități de a aborda acest simptom, dar este necesar să consultați mai întâi medicul dentist pentru a exclude alte cauze. Adesea, se recomandă purtarea gutierelor. Funcția lor este de a preveni frecarea dinților pentru a reduce sau preveni eroziunea acestora.
Gutierele permit maxilarului să se relaxeze în timpul somnului. În anumite cazuri, se recomandă utilizarea lor în timpul zilei. Ce altceva este util? Iată câteva sfaturi suplimentare:
Dormiți bine
Durerea de maxilar este influențată de calitatea somnului. Majoritatea episoadelor de bruxism apar noaptea. În plus, există treziri frecvente, coșmaruri și alte probleme de somn.
Prin urmare, o modalitate de a face față acestei probleme este îmbunătățirea obiceiurilor de somn. Există anumite comportamente ce generează mersul la culcare într-o stare agitată: de exemplu, servirea cinei chiar înainte de a merge la culcare, privitul la televizor sau statul pe telefon.
Alegeți activități care ajută la relaxare. Cititul înainte de culcare, dușul cald și meditația sunt câteva exemple.
Gestionați stresul
Având în vedere că durerea de maxilar este legată de stres, trebuie să gestionați această problemă. Există anumite obiceiuri de viață sănătoase care pot fi foarte benefice. Petrecerea timpului în aer liber (plimbare, vizitarea parcurilor, plimbarea pe plajă, mersul la munte și altele asemenea) scade considerabil tensiunea.
Ceva similar se întâmplă la practicarea exercițiilor fizice. Atât sportul, cât și alte forme de activitate fizică au un impact pozitiv asupra reducerii stresului.
Evitați stimulentele
Substanțele stimulatoare sunt una dintre principalele cauze ale nervozității și tulburărilor de somn. De exemplu, tutunul, alcoolul și drogurile (amfetaminele sau cocaina) sunt asociate cu această problemă.
Același lucru se întâmplă în cazul cofeinei sau teinei. Eliminați toate aceste substanțe din dietă. Este posibil ca bruxismul să se amelioreze imediat.
Masați zona
Durerea de maxilar afectează zona articulației temporomandibulare. Masajele în această zonă sau în orice altă zonă în care există tensiune pot ajuta la reducerea disconfortului.
Pentru a face acest lucru, punți două degete pe punctul dureros. Cu gura întredeschisă, faceți mișcări circulare cu degetele timp de câteva minute.
Alte recomandări
Pentru a preveni durerile de maxilar, există și alte măsuri utile:
- În primul rând, este important să evitați să vă roadeți unghiile sau să mestecați gumă. Acestea sunt obiceiuri care tind să obosească și mai mult mușchii maxilarului.
- Reduceți consumul de alimente foarte tari.
- Aveți grijă la postură, atât ziua, cât și la culcare. Când dormiți pe burtă, aplicați multă tensiune pe gât.
Citiți mai mult: Cauzele luxației articulației temporomandibulare
Recomandări pentru a evita apariția durerilor de maxilar
Există câteva aspecte importante pentru a preveni apariția durerii de maxilar. Înțelegeți această problemă și relația ei cu stresul. Puteți încerca să vă relaxați maxilarul în momentele în care observați tensiune în zonă. Pentru a face acest lucru, vârful limbii trebuie plasat pe cerul gurii, atingând dinții. În plus, efectuarea sesiunilor de stretching, atât pentru gât, cât și pentru restul corpului, poate ajuta la eliminarea tensiunii acumulate.
Ce să rețineți despre durerile de maxilar din cauza stresului
Durerea de maxilarul este adesea cauzată de bruxism. Bruxismul este tendința de a strânge sau scrâșni dinții în mod inconștient. Acest lucru poate duce la complicații grave, cum ar fi problemele de auz, durerile de gât sau de spate, tulburările de somn, etc.
Analizați situațiile care declanșează stresul și, mai ales, învățați să-l gestionați. Din fericire, există din ce în ce mai multe terapii utile. Dacă sunteți afectați de stres, nu ezitați să solicitați o consultație medicală!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ahuja V, Ranjan V, Passi D, Jaiswal R. Study of stress-induced temporomandibular disorders among dental students: An institutional study. Natl J Maxillofac Surg. 2018 Jul-Dec;9(2):147-154. doi: 10.4103/njms.NJMS_20_18. PMID: 30546228; PMCID: PMC6251286.
- Bertazzo-Silveira E, Kruger CM, Porto De Toledo I, Porporatti AL, Dick B, Flores-Mir C, De Luca Canto G. Association between sleep bruxism and alcohol, caffeine, tobacco, and drug abuse: A systematic review. J Am Dent Assoc. 2016 Nov;147(11):859-866.e4. doi: 10.1016/j.adaj.2016.06.014. Epub 2016 Aug 10. PMID: 27522154.
- Bortoletto, C. C., Salgueiro, M. da C. C., Valio, R., Fragoso, Y. D., Motta, P. de B., Motta, L. J., Kobayashi, F. Y., Fernandes, K. P. S., Mesquita-Ferrari, R. A., Deana, A., & Bussadori, S. K. (2017). The relationship between bruxism, sleep quality, and headaches in schoolchildren. In Journal of Physical Therapy Science (Vol. 29, Issue 11, pp. 1889–1892). Society of Physical Therapy Science. https://doi.org/10.1589/jpts.29.1889
- Chemelo VDS, Né YGS, Frazão DR, de Souza-Rodrigues RD, Fagundes NCF, Magno MB, da Silva CMT, Maia LC, Lima RR. Is There Association Between Stress and Bruxism? A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Neurol. 2020 Dec 7;11:590779. doi: 10.3389/fneur.2020.590779. PMID: 33424744; PMCID: PMC7793806.
-
Herrera-Valencia A, Ruiz-Muñoz M, Martin-Martin J, Cuesta-Vargas A, González-Sánchez M. Effcacy of Manual Therapy in TemporomandibularJoint Disorders and Its Medium-and Long-TermEffects on Pain and Maximum Mouth Opening:A Systematic Review and Meta-Analysis. J Clin Med. 2020 Oct 23;9(11):3404. doi: 10.3390/jcm9113404. PMID: 33114236; PMCID: PMC7690916.
-
Khan F, Young WG, Daley TJ. Dental erosion and bruxism. A tooth wear analysis from south east Queensland. Aust Dent J. 1998 Apr;43(2):117-27. doi: 10.1111/j.1834-7819.1998.tb06100.x. PMID: 9612986.
- ¿Puede causar el estrés dolor en la mandíbula? – IMED Dental. (n.d.). Retrieved May 31, 2021, from https://dental.imedhospitales.com/articulos/puede-causar-el-estres-dolor-en-la-mandibula/.
-
Staniszewski K, Lygre H, Bifulco E, Kvinnsland S, Willassen L, Helgeland E, Berge T, Rosén A. Temporomandibular Disorders Related to Stress and HPA-Axis Regulation. Pain Res Manag. 2018 May 2;2018:7020751. doi: 10.1155/2018/7020751. PMID: 29854038; PMCID: PMC5954859.
- Teoh L, Moses G. Drug-induced bruxism. Aust Prescr. 2019 Aug;42(4):121. doi: 10.18773/austprescr.2019.048. Epub 2019 Aug 1. PMID: 31427840; PMCID: PMC6698238.