Beneficiile grișului de porumb pentru sănătate
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Porumbul este un aliment care se caracterizează prin conținutul său ridicat de substanțe nutritive esențiale. Oferă energie de calitate și este potrivit pentru sportivi. În plus, îl poți include în contextul unei diete echilibrate, atât timp cât îl combini cu alte alimente care conțin proteine și grăsimi de înaltă calitate. Care sunt beneficiile grișului de porumb?
Baza unei diete corecte este varietatea, așa că nu uita să introduci în dieta zilnică alimente din toate grupele. Acesta este singurul mod în care îți vei putea satisface nevoile nutritive zilnice.
Beneficiile grișului de porumb
Acest produs se remarcă prin conținutul său de carbohidrați cu indice glicemic scăzut. Vei obține energia necesară pentru îndeplinirea funcțiilor vitale ale organismului. În plus, datorită complexității carbohidraților săi, grișul de porumb nu are un impact ridicat asupra sănătății pancreatice, iar glicemia rămâne stabilă.
În plus, porumbul conține o cantitate semnificativă de fibre. Această substanță este esențială pentru o sănătate intestinală adecvată, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Central European de Sănătate Publică, reducând riscul de constipație.
Porumbul se remarcă și prin faptul că are anumite vitamine, cum ar fi vitamina A. Aceasta are o funcție determinantă în menținerea sănătății oculare, așa cum arată cele mai noi articole științifice. Un aport adecvat contribuie la reducerea riscului de apariție a degenerescenței maculare.
În cele din urmă, merită menționat și conținutul de potasiu al grișului de porumb. Potasiul este un nutrient ce neutralizează acțiunea sodiului, reducând astfel tensiunea arterială. Acest nutrient este foarte important în dieta celor care au anumite probleme ale sistemului cardiovascular.
Încearcă și:
Cum să consumi grișul de porumb
Există diferite modalități de a încorpora acest aliment în dietă, deși cel mai simplu este să îl folosești ca garnitură. Mulți oameni optează pentru completarea mesei cu un produs care conține proteine cu o valoare biologică ridicată, precum carne, pește sau ouă.
În același timp, trebuie să te asiguri că există suficiente legume în dietă. Acestea conțin micronutrienți și antioxidanți care sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului, precum și pentru a preveni îmbătrânirea prematură.
Cu toate acestea, există și rețete culinare care folosesc grișul de porumb ca protagonist. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre aceste tipuri de rețete!
Încearcă și:
Supă cu griș de porumb
Supa cu griș de porumb este potrivită pentru o dietă axată pe practicarea sportului. În cazul persoanelor sedentare, produsul poate fi folosit ca garnitură. Sportivii au nevoie de un aport mai mare de carbohidrați.
Ingrediente
- 8 linguri de griș de porumb
- 5 pahare de supă de pui
- 25 ml de ulei de măsline
- O ceapă
- O jumătate de țelină
- 200 g (8 oz) de spanac
- Câteva frunze de salată
- Un morcov de dimensiuni medii
- Un cățel de usturoi
- O jumătate de linguriță de nucșoară
- Brânză rasă
- Oregano
- Sare și piper
Mod de preparare
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să tai legumele. Taie morcovul, țelina, ceapa, spanacul și salata verde în bucăți mici. După ce ai tăiat totul, trebuie să călești legumele în ulei de măsline, apoi să adaugi supa de pasăre.
Fierbe totul la foc mediu, adaugă grișul de porumb și crește temperatura amestecului până când fierbe. Odată ce a ajuns la punctul de fierbere, lasă focul mic și gătește totul cel puțin 15 minute, amestecând din când în când.
Când legumele sunt moi, adaugă sare și piper, oregano și brânză rasă. După ce ai făcut acest lucru, este important să aduci din nou amestecul la punctul de fierbere pentru pătrunderea aromelor. În acest moment, rețeta este gata și felul de mâncare poate fi consumat fierbinte sau cald.
Profită de beneficiile grișului de porumb
După cum ai observat, grișul de porumb este un aliment bogat în carbohidrați care poate fi consumat în contextul unei diete echilibrate și sănătoase. Alege-ți bine garniturile pentru a avea un aport complet de nutrienți, cu grăsimi sănătoase și proteine.
Poți consuma grișul de porumb ca fel principal sau garnitură. De asemenea, îl poți folosi ca înlocuitor pentru paste sau orez. Cu toate acestea, nu uita că, din grupa de alimente cu un conținut ridicat de zaharuri, ar trebui să consumi cel mai des leguminoase și tuberculi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hijova E., Bertkova I., Stofilova J., Dietary fibre as prebiotics in nutrition. Cent Eur J Public Health, 2019. 27 (3): 251-255.
- Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
- Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.