Beneficiile sucului de roșii pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Beneficiile sucului de roșii pentru sănătate

Sucul de roșii conține numeroși nutrienți vitali. În plus, conține compuși antioxidanți. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile despre această băutură!
Beneficiile sucului de roșii pentru sănătate
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Sucul de roșii este o băutură populară care conține o mare varietate de vitamine, minerale și antioxidanți. Este deosebit de bogat în licopen, un puternic antioxidant cu beneficii uimitoare pentru sănătate. În acest articol, vom explora beneficiile și contraindicațiile sucului de roșii.

Proprietățile sucului de roșii

 

Beneficiile sucului de roșii pentru sănătate
Sucul de roșii are proprietăți sănătoase datorită vitaminelor, mineralelor și antioxidanților pe care îi conține.

Roșiile sunt recomandate adesea în curele de slăbire. Unul dintre principalele beneficii ale roșiilor este capacitatea lor de a acționa ca agent de drenare, având un conținut scăzut de calorii și fiind un diuretic excelent, care poate activa metabolismul pentru a ajuta la arderea grăsimilor.

Dacă bei suc de roșii în mod regulat și la primele ore ale zilei, acesta ta va ajută să începi ziua în cel mai bun mod posibil… mai ales dacă îl combini cu un mic dejun variat și echilibrat!

Valoarea nutrițională

Sucul de roșii este o băutură populară făcută din roșii proaspete. Iată informațiile nutriționale pentru 1 cană (240 ml) de suc de roșii:

 • Calorii: 41
 • Proteine: 2 g
 • Fibre: 2 g
 • Vitamina A. 22% din DZR
 • Vitamina C. 74% din DZR
 • Vitamina K. 7% din DZR
 • Vitamina B1. 8% din DZR
 • Vitamina B3. 8% din DZR
 • Vitamina B6. 13% din DZR
 • Vitamina B9. 12% din DZR
 • Magneziu. 7% din DZR
 • Potasiu. 16% din DZR
 • Cupru. 7% din DZR
 • Mangan. 9% din DZR

*DZR: doza zilnică recomandată

După cum poți vedea, sucul de roșii este foarte hrănitor și conține multe vitamine și minerale importante. De fapt, o cană de suc de roșii acoperă aproape tot necesarul zilnic de vitamina C și oferă 22% din necesarul de vitamina A sub formă de carotenoizi.

Beneficiile sucului de roșii pentru sănătate

Concentrații mari de antioxidanți

Sucul de roșii este o sursă concentrată de antioxidanți puternici precum licopenul, o hidrocarbură carotenoidă care a fost legată de beneficii impresionante pentru sănătate.

Licopenul protejează celulele de deteriorarea produsă de radicalii liberi, reducând astfel procesele oxidative la nivel celular. Multe studii au arătat faptul că aportul de suc de roșii bogat în licopen oferă beneficii importante pentru sănătate.

O armă împotriva constipației

Femeie care este constipată
Roșiile sunt bogate în fibre alimentare, care sunt esențiale pentru combaterea constipației.

Constipația nu este ceva de neglijat. De fapt, dacă nu este tratată, poate deveni cronică și poate avea consecințe grave asupra sănătății. O modalitate foarte simplă de combatere a acesteia este urmarea unei diete care favorizează tranzitul intestinal.

Consumul de suc de roșii la micul dejun este o modalitate excelentă de a lupta împotriva constipației. Roșiile sunt bogate în fibre și acționează ca un laxativ ușor. Astfel, dacă bei suc de roșii în fiecare zi, acesta te poate ajuta să tratezi constipația.

Protecție cardiovasculară

Este important să reții faptul că roșiile sunt un mare aliat al sănătății inimii. Ele conțin antioxidanți puternici, cum ar fi licopenul și betacarotenul, care ajută la reducerea factorilor de risc ce provoacă bolile cardiovasculare (de exemplu, tensiunea arterială și colesterolul ridicat sau acumularea plăcii în artere).

Un studiu realizat pe 584 de participanți a constatat faptul că cei care au urmat diete bogate în roșii au avut un risc semnificativ mai mic de boli de inimă comparativ cu ceilalți subiecți care nu au consumat această legumă.

Stimularea sistemului imunitar

Sucul de roșii ajută la stimularea sistemului imunitar pentru a preveni și combate infecțiile, gripa și răcelile, printre alte afecțiuni. Roșiile sunt bogate în vitaminele C, A, B, D și K, precum și în antioxidanți, potasiu, calciu, fosfor și fier.

Contraindicațiile sucului de roșii

Persoană cu ulcer bucal
Marea problemă a roșiilor este aciditatea lor, care poate provoca disconfort digestiv.

Există câteva lucruri de reținut înainte de a consuma un pahar de suc de roșii în fiecare dimineață:

 • Dacă suferi de ulcere sau alte leziuni bucale, ar trebui să eviți roșiile, deoarece sunt acide. Mulți oameni tratați prin chimioterapie suferă de efectul secundar al mucozitei, care provoacă inflamații și răni. Alimentele acide, cum ar fi roșiile, pot agrava durerea cauzată de această afecțiune.
 • Persoanele cu probleme digestive ar trebui să evite consumul de roșii. Astfel, dacă suferi de reflux esofagian, arsuri la stomac, ulcere gastrice sau ai suferit o intervenție chirurgicală digestivă, cel mai bine este să eviți consumul acestora.
 • Din cauza conținutului de potasiu, roșiile sunt contraindicate celor care trebuie să restricționeze consumul acestui mineral. De exemplu, acesta este cazul pacienților cu afecțiuni renale sau cardiace, deficit de insulină sau acidoză metabolică.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Ivanova NN, Khomich LM, Beketova NA. [Tomato juice nutritional profile]. Vopr Pitan. 2018;87(2):53-64. doi: 10.24411/0042-8833-2018-10019. Epub 2018 Feb 26. Russian. PubMed PMID: 30592869.
 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
 • Cataño JG., Trujillo CG., Caicedo JI., Bravo Balado A., et al., Efficacy of lycopene intake in primary prevention of prostate cancer: a systematic review of the literature and meta analysis. Arch Esp Urol, 2018. 71 (2): 187-197.
 • Jacques PF., Lyass A., Massaro JM., Vasan RS., et al., Relation of lycopene intake and consumption of tomato products to incident cardiovascular disease. Br J Nutr, 2014.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.