Beneficiile uleiului de ghimbir și prepararea acasă
Ghimbirul, al cărui nume științific este Zingiber officinale, este o plantă apreciată pentru utilizările sale medicinale și culinare. Cea mai utilizată parte a plantei este rizomul, o tulpină subterană care crește orizontal și care este utilizată pentru a prepara ceaiuri și a condimenta preparatele. Se folosește sub formă de cuburi, pulbere sau ghimbir ras. Astăzi, vrem să vorbim în mod specific despre utilizările și beneficiile uleiului de ghimbir. Îți vom spune chiar și cum să-l faci singur!
Cele mai răspândite utilizări terapeutice ale ghimbirului includ tratarea problemelor digestive, ameliorarea durerilor din artrită și eliminarea greții cauzate de amețeli și sarcină.
Iată câteva modalități prin care ghimbirul și uleiul de ghimbir pot contribui la starea de sănătate!
Ce este uleiul de ghimbir?
Uleiul de ghimbir este un lichid gras obținut prin supunerea rizomului plantei cu același nume la un proces de distilare. În general, este un ulei concentrat de culoare galbenă, iar aroma sa este puternică și picantă. Utilizările și beneficiile uleiului de ghimbir sunt atât medicinale, cât și cosmetice.
Care sunt beneficiile uleiului de ghimbir?
Deși multe dintre beneficiile atribuite uleiului de ghimbir sunt dovezi anecdotice, există și cercetări care atestă modul în care acesta poate îmbunătăți sănătatea. Să aruncăm o privire asupra câtorva dintre ele.
1. Un antiinflamator natural
Un studiu publicat în Journal of Oleo Science a arătat faptul că uleiul de ghimbir are proprietăți antiinflamatoare capabile să prevină modificările funcției renale care sunt asociate cu inflamația. În mod similar, protejează rinichii rozătoarelor otrăvite cu cadmiu.
În același timp, cercetările efectuate pe șobolani cu poliartrită reumatoidă au constatat că, deși injectarea de ulei de ghimbir nu a putut reduce inflamația acută a articulațiilor, a fost capabilă să elimine inflamația cronică.
Alte cercetări care au apărut în Journal of Medicinal Food au sugerat faptul că adăugarea extractului de ulei de ghimbir în dieta rozătoarelor cu obezitate poate preveni creșterea în greutate și reduce markerii inflamației.
Din păcate, studiile pe oameni lipsesc și nu putem certifica beneficiile antiinflamatoare ale uleiului de ghimbir.
Îți recomandăm:
2. Ameliorează greața
Conform medicinei tradiționale, inhalarea vaporilor uleiului de ghimbir poate elimina greața. Să vedem ce are de spus știința despre asta.
Un studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine și-a propus să evalueze eficacitatea acestui ulei împotriva greții post-operatorii. Participanții au raportat niveluri mai mici de vărsături decât cei care au consumat un placebo.
Cu toate acestea, un studiu publicat în BMC Complementary and Alternative Medicine a oferit rezultate contradictorii. Această cercetare a comparat nivelurile de greață postoperatorie la copiii care au inhalat un amestec de uleiuri (inclusiv ulei de ghimbir) sau un placebo. Rezultatele nu au arătat nicio diferență.
3. Îngrijirea pielii și a articulațiilor
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Cosmetic Science, uleiul de ghimbir acționează ca un antioxidant puternic care, combinat cu smântână și alte uleiuri esențiale, poate reduce rugozitatea pielii.
Cercetările pe rozătoare apărute în Phytotherapy Research au arătat că aplicarea topică zilnică a uleiului de ghimbir, în combinație cu alte uleiuri esențiale, poate reduce severitatea și inflamația artritei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe oameni.
Alte beneficii ale uleiului de ghimbir
Alte beneficii ale uleiului de ghimbir includ următoarele:
- Afrodiziac natural: Potrivit unui studiu publicat în Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products, uleiul de ghimbir acționează ca un afrodisiac natural și remediu eficient pentru disfuncția erectilă.
- Reduce anxietatea: În medicina ayurvedică, uleiul de ghimbir este eficient în tratarea problemelor emoționale precum frica, abandonul și lipsa de încredere. În același timp, un studiu publicat în Bioorganic & Medicinal Chemistry a arătat că acesta ameliorează anxietatea.
- Tratează deranjul la stomac și alte probleme digestive: Medicina populară consideră că uleiul esențial de ghimbir este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru indigestie, diaree și colici.
- Promovarea creșterii părului: În mod tradițional, uleiul de ghimbir este utilizat în șampoane și alte produse pentru presupusele sale efecte asupra creșterii părului. Cu toate acestea, cercetările au arătat faptul că unul dintre ingredientele sale active, 6-gingerolul, a suprimat creșterea părului la animale.
Cum se utilizează uleiul de ghimbir?
La gătit, uleiul de ghimbir este folosit pentru condimentarea, îmbogățirea și adăugarea aromei. Deoarece trebuie utilizat în cantități mici datorită naturii sale invazive, recomandarea este să îl combini cu alte uleiuri (cum ar fi uleiul de măsline extravirgin).
Aromaterapie
Pentru a obține beneficiile acestui ulei prin aromaterapie, poți utiliza un difuzor sau aerosoli sau poți face inhalări cu abur. Trebuie doar să urmezi instrucțiunile modelului pe care îl ai. Vor exista cazuri în care va fi necesar să diluezi uleiul în puțină apă. Pentru a face inhalări cu abur, îți recomandăm să urmezi acești pași:
- Încălzește apa și toarn-o într-un recipient.
- Adaugă 1 sau 2 picături de ulei de ghimbir.
- Pune-ți un prosop pe cap.
- Închide ochii, pune capul peste recipient și inspiră profund.
Utilizare topică
Dacă vrei să aplici uleiul de ghimbir pe piele, trebuie să-l diluezi întotdeauna cu un ulei purtător. Uleiurile care îndeplinesc această funcție sunt uleiul de migdale, uleiul de cocos, uleiul de jojoba și uleiul de avocado.
Efecte secundare și precauții
Uleiul de ghimbir este considerat sigur, având foarte puține efecte secundare. În plus, multe dintre aceste efecte secundare apar din cauza ignoranței, cum este cazul aplicării uleiului pe piele fără diluare prealabilă. Este o idee bună să încerci să aplici mai întâi o cantitate mică.
Dozele mari din acest ulei pot genera aciditate, diaree și iritații ale gurii. Femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să consume ulei de ghimbir fără a consulta un medic. Femeile însărcinate nu pot consuma mai mult de 1 gram pe zi.
Copiii cu vârsta peste 2 ani pot consuma ulei de ghimbir pentru a-și ameliora greața, spasmele și durerile de cap. Însă, este necesară și consultarea unui specialist.
Persoanele care iau medicamente anticoagulante nu ar trebui să consume ulei de ghimbir fără supraveghere profesională, deoarece acesta crește riscul de sângerare. Ceva similar se întâmplă și la pacienții cu diabet zaharat și hipertensiune, deoarece combinația de medicamente și ulei poate reduce nivelul zahărului din sânge și cel al tensiunii arteriale.
Vezi și:
Cum se pregătește uleiul de ghimbir acasă?
Poți pregăti uleiul de ghimbir în confortul casei tale, folosind aceste ingrediente și instrucțiuni.
Ingrediente
- Ghimbir proaspăt
- Ulei de măsline
Mod de preparare
- Curăță ghimbirul, taie-l în bucăți mici și dă-l pe răzătoare.
- Pune ghimbirul ras într-un castron cu ulei de măsline.
- Amestecă bine, pune preparatul în cuptor și lasă-l să stea 2 ore.
- În timp ce este în cuptor, pregătește un recipient pe care îl vei acoperi cu tifon alb sterilizat.
- După ce s-au scurs cele 2 ore, pune amestecul peste tifon și colectează-l în recipient.
- Apoi, transferă uleiul într-un recipient de sticlă cu închidere ermetică și depozitează-l într-un loc răcoros și uscat.
Beneficiile uleiului de ghimbir: concluzie
Extras din rizomul plantei cu același nume, uleiul de ghimbir este ușor de recunoscut grație mirosului său puternic și picant. Este adesea folosit în combinație cu alte uleiuri pentru a condimenta salatele.
În mod similar, beneficii precum reducerea inflamației, îmbunătățirea sănătății pielii și ameliorarea anxietății pot fi obținute prin utilizarea topică și tehnici precum aromaterapia.
În ceea ce privește efectele sale secundare, deși este sigur, nu ar trebui să exagerezi. Copiii, femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să consulte un medic înainte de a începe consumul acestuia.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Akinyemi, A. J., Faboya, O. L., Paul, A. A., Olayide, I., Faboya, O. A., & Oluwasola, T. A. (2018). Nephroprotective Effect of Essential Oils from Ginger (Zingiber officinale) and Turmeric (Curcuma longa) Rhizomes against Cadmium-induced Nephrotoxicity in Rats. Journal of oleo science, 67(10), 1339–1345. https://doi.org/10.5650/jos.ess18115
- Funk, J. L., Frye, J. B., Oyarzo, J. N., Chen, J., Zhang, H., & Timmermann, B. N. (2016). Anti-Inflammatory Effects of the Essential Oils of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) in Experimental Rheumatoid Arthritis. PharmaNutrition, 4(3), 123–131. https://doi.org/10.1016/j.phanu.2016.02.004
- Oliveira, C. T., Lacerda, D. R., Zicker, M. C., Martins, L. B., Teixeira, M. M., de Araujo, R., & Ferreira, A. (2019). Ginger (Zingiber officinale Rosc.) Ameliorated Metabolic and Inflammatory Dysfunction Induced by High-Refined Carbohydrate-Containing Diet in Mice. Journal of medicinal food, 22(1), 38–45. https://doi.org/10.1089/jmf.2018.0062
- Lee, Y. R., & Shin, H. S. (2017). Effectiveness of Ginger Essential Oil on Postoperative Nausea and Vomiting in Abdominal Surgery Patients. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 23(3), 196–200. https://doi.org/10.1089/acm.2015.0328
- Kiberd, M. B., Clarke, S. K., Chorney, J., d’Eon, B., & Wright, S. (2016). Aromatherapy for the treatment of PONV in children: a pilot RCT. BMC complementary and alternative medicine, 16(1), 450. https://doi.org/10.1186/s12906-016-1441-1
- Leelapornpisid, P., Wickett, R. R., Chansakaow, S., & Wongwattananukul, N. (2015). Potential of native Thai aromatic plant extracts in antiwrinkle body creams. Journal of cosmetic science, 66(4), 219–231.
- Komeh-Nkrumah, S. A., Nanjundaiah, S. M., Rajaiah, R., Yu, H., & Moudgil, K. D. (2012). Topical dermal application of essential oils attenuates the severity of adjuvant arthritis in Lewis rats. Phytotherapy research : PTR, 26(1), 54–59. https://doi.org/10.1002/ptr.3509
- Khodaie, L., & Sadeghpoor, O. (2015). Ginger from ancient times to the new outlook. Jundishapur journal of natural pharmaceutical products, 10(1), e18402. https://doi.org/10.17795/jjnpp-18402
- Nievergelt, A., Huonker, P., Schoop, R., Altmann, K. H., & Gertsch, J. (2010). Identification of serotonin 5-HT1A receptor partial agonists in ginger. Bioorganic & medicinal chemistry, 18(9), 3345–3351. https://doi.org/10.1016/j.bmc.2010.02.062
- Miao, Y., Sun, Y., Wang, W., Du, B., Xiao, S. E., Hu, Y., & Hu, Z. (2013). 6-Gingerol inhibits hair shaft growth in cultured human hair follicles and modulates hair growth in mice. PloS one, 8(2), e57226. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057226
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.