Logo image
Logo image

Berberina, „Ozempicul natural” de pe TikTok: are beneficii?

6 minute
Pe platforme precum TikTok, se răspândește ideea că berberina este un supliment eficient pentru pierderea în greutate. Este adevărat?
Berberina, „Ozempicul natural” de pe TikTok: are beneficii?
Ultima actualizare: 17 iunie, 2023

Nu este un secret pentru nimeni faptul că TikTok a devenit una dintre principalele surse de informații atunci când vine vorba de sfaturi pentru a îmbunătăți stilul de viață și sănătatea. Cu toate acestea, multe dintre clipurile de pe această rețea sunt învăluite în controverse. Cu această ocazie vom vorbi despre berberină, catalogată de unii internauți drept „Ozempicul natural”. Berberina are beneficii pentru slăbire și sănătate?

În primul rând, să ne amintim că Ozempic este un medicament folosit pentru tratamentul diabetului. A devenit popular cu ceva timp în urmă, deoarece atât celebritățile, cât și influencerii au mărturisit pe rețelele de socializare că îl folosesc pentru pierderea în greutate.

Unii l-au numit „drogul de la Hollywood”. Costul medicamentului a crescut considerabil. Acum, utilizatorii răspândesc ideea unei alternative cu efecte similare, dar la un preț mai accesibil: berberina. Descoperiți care sunt efectele sale și posibilele riscuri!

Berberina: un Ozempic al naturii cu beneficii?

Berberina este un compus botanic găsit în plantele din familia Berberis, precum Berberis vulgaris L., Berberis aristata L., Berberis croatica L., etc. Este obținută din rădăcinile, rizomii, tulpinile și scoarța acestor plante.

La fel ca Ozempic, planta este folosită împotriva tulburărilor care sunt incluse în sindromul metabolic. O recenzie distribuită în revista Molecules detaliază faptul că ajută la prevenirea aterosclerozei, a diabetului de tip 2 și a obezității.

Berberina are efecte pozitive împotriva tulburărilor inflamatorii și modificărilor microbiotei. Prin urmare, este legată de prevenirea mai multor boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul. Este Ozempicul naturii?

Potrivit fanilor săi, acest supliment din plante ajută la combaterea rezistenței la insulină și este ideal pentru stimularea metabolismului și slăbire. Poate fi achiziționat fără prescripție medicală, iar prețul său este mult mai mic față de cel al medicamentului menționat mai sus.

Chiar și așa, medicii ne avertizează că nici Ozempic, nici berberina nu sunt cele mai bune opțiuni atunci când vine vorba de slăbit. Nu au efectele aproape miraculoase pe care unii le promovează și nu sunt scutite de efecte secundare.

Ozempic este aprobat numai la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 . Este un adjuvant util împotriva rezistenței la insulină și pentru pierderea în greutate. Persoanele sănătoase nu trebuie să-l utilizeze ca supliment pentru a pierde în greutate.

Prin ce diferă berberina de Ozempic?

În ciuda faptului că berberina a fost numită de către internauți „Ozempicul natural”, cu referire la efectele sale asupra pierderii în greutate, adevărul este că mecanismele de acțiune sunt diferite.

Ozempic este clasificat ca agonist GLP-1 care imită acțiunea unui hormon numit glucagon-like peptide-1 (GLP-1). Acesta vizează zonele creierului care reglează apetitul și ajută la întârzierea golirii gastrice. Oamenii care îl consumă simt mai puțină foame și tind să mănânce mai puțin.

Descoperiți: 7 greșeli frecvente atunci când vreți să slăbiți cu orice preț

Efectele de scădere în greutate ale berberinei sunt asociate cu activarea unei căi metabolice denumite AMPK (Adenin Monophosphate Activated Protein Kinase) și optimizarea sensibilității la insulină. Activarea căii AMPK duce la creșterea producției de mitocondrii în celule, care sunt implicate în metabolismul energetic și lipidic.

În plus, berberina este asociată cu o eliberare crescută de insulină și o eliberare scăzută de glucacon. Acest echilibru se reflectă și în efectele pozitive asupra controlului greutății.

Cu toate acestea, utilizarea berberinei pentru pierderea în greutate nu este aprobată de Food and Drug Administration (FDA). Aportul său este contraindicat în unele cazuri și nu este lipsit de efecte adverse.
Some figure
Berberis vulgaris

Ozempicul și berberina pot ajuta la pierderea în greutate, având anumite beneficii

Un studiu clinic raportat de jurnalul academic JAMA Network a arătat faptul că pacienții supraponderali și obezi care au primit o doză de 2,4 miligrame de semaglutidă (compusul activ din Ozempic) au experimentat o scădere în greutate de până la 6% în 12 săptămâni și până la 12% în 28 de săptămâni.

Berberina a fost studiată ca adjuvant împotriva sindromului metabolic. O recenzie distribuită de Jurnalul American de Cercetare Translațională dezvăluie faptul că această substanță este un potențial agent terapeutic împotriva rezistenței la insulină, dislipidemiei și obezității.

În plus, Clinical Nutrition ESPEN a constatat faptul că suplimentarea cu berberină a ajutat la scăderea greutății corporale, a indicelui de masă corporală și a grăsimii abdominale. Prin urmare, berberina este legat de o îmbunătățire a simptomelor clinice ale bolilor metabolice.

Deci, ce putem folosi pentru slăbit?

În acest moment, este foarte important să precizăm că nici Ozempic, nici berberina nu sunt produse miraculoase pentru pierderea în greutate. Modul în care au fost promovate pe rețelele de socializare i-a făcut pe mulți consumatori să creadă ca sunt suplimentele ideale pentru slăbit si menținerea unei greutăți sănătoase.

Această idee este departe de realitate. Luați în considerare că studiile existente au fost făcute pe animale și doar la scară mică pe oameni. Prin urmare, este nevoie de cercetări mai ample.

În plus, ambele substanțe au fost evaluate la subiecți cu sindrom metabolic (diabet, obezitate si dislipidemie). Prin urmare, nu există nicio certitudine că acestea provoacă aceleași efecte la persoanele sănătoase.

Ozempic este autorizat pentru utilizare numai la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, iar berberina nu este aprobată de Food and Drug Administration (FDA) pentru utilizare pe bază de rețetă. Prin urmare, nu este recomandat să le folosiți fără supraveghere medicală.

Descoperiți: Cele 7 alimente pentru slăbit natural

Riscurile consumului de berberină

Fiind de origine naturală, mulți susțin că berberina nu provoacă efectele secundare pe care le poate provoca Ozempic, ci are doar beneficii. Deși este adevărat că reacțiile adverse sunt diferite, acest supliment nu este lipsit de riscuri.

Consumul de berberină poate provoca următoarele simptome nedorite:

De obicei, aceste simptome dispar de îndată ce organismul se obișnuiește cu doza. Aceasta este de 1,5 grame sau 1500 de miligrame pe zi, împărțită în 3 prize.

Nu este recomandat să extindeți aportul mai mult de 8 săptămâni consecutive.

Efectele sale antimicrobiene pot duce la modificări ale microbiotei intestinale. Dezechilibrul crește riscul apariției altor probleme digestive.

Alte contraindicații ale acestui supliment sunt următoarele:

  • Sarcina și alăptarea
  • Utilizarea concomitentă de medicamente (contraceptive orale, imunosupresoare, beta-blocante sau antidepresive)

Nici berberina, nici Ozempic, deși au beneficii, nu sunt panacee pentru pierderea in greutate

Potențialul terapeutic al berberinei și al Ozempicului în pierderea în greutate face obiectul mai multor studii. În ambele cazuri, s-au observat beneficii la pacienții care suferă de diabet de tip 2 sau care sunt supraponderali sau obezi. În ciuda acestui fapt, administrarea trebuie să fie supravegheată de medic.

Este esențial să înțelegeți că aceste produse – la fel ca și alte suplimente – nu sunt panacee atunci când scopul este pierderea în greutate. Ele nu compensează efectele stilului de viață nesănătos.

În general, pierderea în greutate necesită o abordare multidisciplinară și individualizată. Se recomandă corectarea obiceiurilor alimentare, sportul, gestionarea emoțiilor și tratarea eventualelor boli existente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alpañés, E. (2023, marzo 29). Ozempic, las inyecciones que prometen acabar con la obesidad y que arrasan en el mercado negro. Ediciones EL PAÍS S.L. https://elpais.com/salud-y-bienestar/2023-03-29/ozempic-las-inyecciones-que-prometen-acabar-con-la-obesidad-arrasan-en-el-mercado-negro.html
  • Asbaghi, O., Ghanbari, N., Shekari, M., Reiner, Ž., Amirani, E., Hallajzadeh, J., Mirsafaei, L., & Asemi, Z. (2020). The effect of berberine supplementation on obesity parameters, inflammation and liver function enzymes: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical nutrition ESPEN38, 43–49. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32690176/
  • Ghusn, W., De la Rosa, A., Sacoto, D., Cifuentes, L., Campos, A., Feris, F., Hurtado, M. D., & Acosta, A. (2022). Weight Loss Outcomes Associated With Semaglutide Treatment for Patients With Overweight or Obesity. JAMA network open5(9), e2231982. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9486455/
  • Hu, X., Zhang, Y., Xue, Y., Zhang, Z., & Wang, J. (2018). Berberine is a potential therapeutic agent for metabolic syndrome via brown adipose tissue activation and metabolism regulation. American journal of translational research10(11), 3322–3329. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6291723/
  • Katie Kerwin McCrimmon, U. (2023, abril 5). Wegovy vs. Ozempic: The truth about new ‘weight-loss’ drugs. UCHealth Today. https://www.uchealth.org/today/wegovy-vs-ozempic-the-truth-about-new-weight-loss-drugs/
  • Leigh Ann Anderson, P. (s/f). What is berberine used for? Drugs.com. Recuperado el 13 de junio de 2023, de https://www.drugs.com/medical-answers/berberine-3569378/
  • LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012-. Berberine. [Updated 2020 Oct 6]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564659/
  • Ma, C., Avenell, A., Bolland, M., Hudson, J., Stewart, F., Robertson, C., Sharma, P., Fraser, C., & MacLennan, G. (2017). Effects of weight loss interventions for adults who are obese on mortality, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and meta-analysis. BMJ (Clinical Research Ed.), j4849. https://www.bmj.com/content/359/bmj.j4849/
  • Mahapatra, M. K., Karuppasamy, M., & Sahoo, B. M. (2022). Semaglutide, a glucagon like peptide-1 receptor agonist with cardiovascular benefits for management of type 2 diabetes. Reviews in endocrine & metabolic disorders23(3), 521–539. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8736331/
  • Och, A., Och, M., Nowak, R., Podgórska, D., & Podgórski, R. (2022). Berberine, a Herbal Metabolite in the Metabolic Syndrome: The Risk Factors, Course, and Consequences of the Disease. Molecules (Basel, Switzerland)27(4), 1351. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8874997/
  • Smits, M. M., & Van Raalte, D. H. (2021). Safety of Semaglutide. Frontiers in endocrinology12, 645563. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8294388/
  • Wang, Y., Liu, H., Zheng, M., Yang, Y., Ren, H., Kong, Y., Wang, S., Wang, J., Jiang, Y., Yang, J., & Shan, C. (2021). Berberine Slows the Progression of Prediabetes to Diabetes in Zucker Diabetic Fatty Rats by Enhancing Intestinal Secretion of Glucagon-Like Peptide-2 and Improving the Gut Microbiota. Frontiers in endocrinology12, 609134. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8138858/
  • Yang, J., Yin, J., Gao, H., Xu, L., Wang, Y., Xu, L., & Li, M. (2012). Berberine improves insulin sensitivity by inhibiting fat store and adjusting adipokines profile in human preadipocytes and metabolic syndrome patients. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2012, 363845. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3310165/
  • Ye, Y., Liu, X., Wu, N., Han, Y., Wang, J., Yu, Y., & Chen, Q. (2021). Efficacy and Safety of Berberine Alone for Several Metabolic Disorders: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Frontiers in pharmacology12, 653887. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8107691/
  • Zhang, L., Wu, X., Yang, R., Chen, F., Liao, Y., Zhu, Z., Wu, Z., Sun, X., & Wang, L. (2021). Effects of Berberine on the Gastrointestinal Microbiota. Frontiers in cellular and infection microbiology10, 588517. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7933196/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.