Logo image
Logo image

Cafeaua poate ajuta la combaterea îmbătrânirii?

3 minute
Un studiu recent indică faptul că harmolul, un compus prezent în cafea, îmbunătățește calitatea vieții la bătrânețe. Aflați toate detaliile și cum funcționează!
Cafeaua poate ajuta la combaterea îmbătrânirii?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 03 septembrie, 2023

Cafeaua are multiple beneficii pentru organism, în ciuda efectelor negative pe care le are consumul excesiv de cofeină. Noi cercetări au descoperit un compus care îmbunătățește parametrii metabolici legați de forță la bătrânețe. Descoperiți ce este harmolul și de ce cafeaua poate ajuta la combaterea îmbătrânirii.

Ce este harmolul?

Harmolul este un compus din familia beta-carbolinelor, asociat cu efecte neurologice care îmbunătățesc funcția mușchilor scheletici. Un studiu recent, realizat la Institutul de Studii Alimentare Avansate din Madrid, a descoperit că substanța este prezentă în boabele de cafea. În plus, se găsește și în alte alimente, precum peștele, cerealele și carnea.

Harmolul îmbunătățește parametrii metabolici legați de calitatea vieții în timpul bătrâneții, contribuind la menținerea masei musculare și a forței fizice.

Cafeaua poate ajuta la combaterea îmbătrânirii?

Cafeaua a fost mult timp asociată cu o longevitate crescută și cu un declin cognitiv redus, printre alte beneficii. Totuși, ceea ce este nou în acest studiu este constatarea efectelor produse de harmol.

În termeni generali, harmolul activează căile de semnalizare în celulele care sunt capabile să îmbunătățească funcționarea mitocondriilor. În timpul îmbătrânirii, o parte din deteriorarea fizică este asociată cu alterarea mitocondriilor, structuri fundamentale pentru producerea energiei celulare.

O astfel de disfuncție duce la sarcopenie, o pierdere involuntară a masei musculare scheletice, tipică vârstei înaintate. În plus, este legată de sindromul de fragilitate geriatrică, în care pacientul își pierde autonomia din cauza incapacității de a efectua anumite acțiuni prin mijloace proprii.

Harmolul este capabil să contribuie la reducerea acestei deteriorări prin îmbunătățirea funcționării mitocondriilor și a parametrilor metabolici. Cercetătorii au asociat acest mecanism cu aceeași activare care apare odată cu efortul sau cu restricția calorică.

Descoperiți: Cafeaua zilnică și vasele de sânge: cât de bună este?

Alte avantaje ale harmolului

Studiul, publicat în Nature Communications, a demonstrat și alte efecte ale harmolului asupra diferitelor modele de nevertebrate. Printre cele mai importante se numără următoarele:

  • Produce o toleranță crescută la glucoză.
  • Îmbunătățește acumularea de lipide hepatice în caz de prediabet.
  • Reduce fragilitatea neuromusculară la animalele în vârstă.
  • Îmbunătățește sensibilitatea la insulină.

În plus, tratamentul cu harmol nu a prezentat nicio toxicitate la dozele utilizate în studiu. Compusul se găsește și în pește, frunze de tutun și diferite tipuri de carne.

Alte efecte ale cafelei

Cafeaua și cofeina, în cantități moderate, au efecte pozitive asupra metabolismului, cum ar fi furnizarea de energie și îmbunătățirea fluxului urinar. Cafeaua combate deteriorarea cognitivă, ajutând la reducerea stresului oxidativ.

Alte studii au asociat cafeaua cu o mortalitate mai scăzută.

Efecte adverse

În general, consumul de până la 400 mg de cofeină pe zi nu are efecte secundare. Cu toate acestea, unii oameni sunt mai sensibili decât alții, iar un aport exagerat poate provoca următoarele probleme:

  • Creșterea tensiunii arteriale
  • Accelerarea ritmului cardiac
  • Arsuri la stomac
  • Dureri de cap
  • Deshidratare
  • Insomnie

Descoperiți: Tipuri de cafea: caracteristici și beneficii

Secretul constă în antioxidanți

Nu există nicio îndoială că o viață de adult cu mai puțină deteriorare fizică și cognitivă se obține prin exerciții fizice, odihnă bună și alimentație sănătoasă. În ceea ce privește dieta, compușii cei mai asociați cu lupta împotriva îmbătrânirii sunt antioxidanții.

Aceste molecule sunt responsabile de prevenirea deteriorării celulelor, reducerea stresului oxidativ și întărirea sistemului imunitar. Unele alimente în care antioxidanții sunt prezenți sunt uleiul de măsline, bogat în vitamina E, și broccoli. Acesta din urmă oferă vitamina C, zinc, seleniu și potasiu.

Mangoldul și spanacul conțin fibre și vitamina E, care luptă împotriva îmbătrânirii. Alte alimente bogate în antioxidanți includ afinele, murele și roșiile.

Cafeaua luptă împotriva îmbătrânirii datorită harmolului. Cercetătorii subliniază importanța îmbătrânirii populației în contextul unei mai bune calități a vieții.

Obiectivul actual pentru mulți oameni de știință este îmbunătățirea vieții la bătrânețe în următorii ani. Sindromul de fragilitate geriatrică afectează o treime din populația de peste 80 de ani, iar o bună parte din viața adultă include diverse boli. Componente precum harmolul ar putea contribui la îmbătrânirea în condiții mai sănătoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Costa-Machado, L.F., Garcia-Dominguez, E. y McIntyre, R.L. (2023). Peripheral modulation of antidepressant targets MAO-B and GABAAR by harmol induces mitohormesis and delays aging in preclinical models. Nat Commun 14, 2779. Consultado el 22 de agosto de 2023. https://doi.org/10.1038/s41467-023-38410-y
  • de la Figuera von Wichmann M. (2009). Café y enfermedades cardiovasculares [Coffee and cardiovascular diseases]. Atencion primaria, 41(11), 633–636. Consultado el 22 de agosto de 2023. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2009.09.002
  • Lizarraga Dallo, M. A. (2009). Consideraciones actuales sobre el consumo de café en la actividad física y el deporte [Current considerations on coffee consumption and sport]. Atencion primaria, 41(12), 698–701. Consultado el 22 de agosto de 2023. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2009.09.014

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.